29 Септември, 2024 19:11 1 742 33

Светослав Иванов: Под купола

  • светослав иванов-
  • под купола-
  • btv

Изведнъж около нас падна тънка и невидима пелена

Светослав Иванов: Под купола  - 1
Снимка: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е лагер, нито е затвор, но признавам – малко прилича. Изведнъж около нас падна тънка и невидима пелена.

Не я виждаме, но отвъд нея не можем да преминем. Не можем да я прескочим. Нямаме стълба или въже, за да се изкачим.

Пелена като стена, но не като Берлинската, построена от разделения на два лагера свят, а нова наша си разделителна преграда, която сами издигнахме между нас и света.
Нещо като невидимия купол от онзи роман на Стивън Кинг, в който изведнъж в безоблачен ден през октомври, над американско градче Честър Милс се спусна невидим похлупак, откъсвайки го от света. Попаднали в капана на купола, хората от малкото общество потъват в първични страсти – на гняв, разочарование, екстаз. Други виждат купола като средство за установяване на контрол над мнозинството, трети – шанс за печелене на много пари.
„Под купола“ на Стивън Кинг е една от най-великите трактовки за битката между морала и алчността, корупцията и фундаментализма.

Но да се върнем към „българския купол“. Да има Шенген по въздух е въздух. Удобство за българина-турист. Излиташ и кацаш, но все си под българския купол. В него се чувстваме обградени, самоизолиращи се, с нищо неотличаващи се, периферни. Земя с много ум и талант, но кой ти мисли за ум и талант, при положение, че това е последното, с което можем да характеризираме сигналите, които идват по от върха на купола - власт и символи на властта надолу към обществото?
Хиляди млади хора се завръщат у нас с дипломи от големите европейски университети. И повечето от тях скоро усещат купола - защо тук не се говори по темите, които вълнуват света? Защо тук не се говори за икономически решения? Какви са тези цени по магазини и ресторанти? Ами изкуственият интелект? А нуждата от по-модерно образование? Какво стана с големите чуждестранни компании, които искаха да инвестират у нас? Защо ни заобикалят, насочвайки се към Гърция, Румъния, Полша? Защо дори ИТ-компаниите, с които толкова се гордеехме съкращават все повече работници?
Защо имотите стават все по-скъпи и кой ги купува изобщо на тези цени? Какво става с парите от Европа, с които например цяла Италия в момента възстановява сгради, църкви, обновява инфраструктура? Защо тук никой няма обяснение? И защо на целия този фон депутати тропат хоро в парламента?
Защото, дами и господа, всички тези процеси се случват отвъд купола на самоизолацията. Защото разбирането и обяснението на тези процеси е опасно за тарторите под купола, които при промяна на дневния ред и поглед отвъд ще изглеждат малки и неподготвени за осмислянето на големите събития в света. Да знаеш означава да сравняваш – и тогава усещаш купола най-силно.
Погледът отвъд българския купол и скоростта на света днес носи тъга за България и това, което се случва вътре. Най-много погледът отвъд купола да стигне до разхвърляния двор на съседа от Северна Македония. След като заради купола гласа ни не стига до Европа или ООН, ще си говорим и ще спорим с македонците. Толкова познато. Но вие знаете и усещате, че това е чисто и просто все същата буря в чаша... боза.
Но така е под купола – движим се по инерция и правим едно и също. И си живеем, давайки си сметка, че там – отвъд невидимата пелена има и нещо друго. Най-лошото е, че за разлика от героите в романа на Кинг, нашият купол не е физическа преграда, а духовна. Състояние на духа, в което първо се отвращаваш, след това почваш да приемаш и накрая - да се примиряваш. Така седем от десет на последните избори под купола вече показаха, че са се примирили. Но под купола това не е изненада. Ще излезем ли най-после отвъд или просто ни очаква нов сезон?

Коментарът на автора е публикуван на сайта на bTV


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    53 8 Отговор
    Козяк използва този индиец да промива мозъка на хората.

    Коментиран от #10, #31

  • 2 Бонев

    42 3 Отговор
    Горе долу написано като от нойзи. Абе Гарелов,бог да го прости каза най точно какъв е Светославчо.

    Коментиран от #15

  • 3 Под дъгата

    38 5 Отговор
    За купола не знам, но тоя мазник е със сигурност под дъгата
  • 4 ФАКТ

    3 25 Отговор
    Доста умно циг@не
  • 5 САЩ е емигрантска страна!

    28 2 Отговор
    Там са събрани десетки милиони шесторазрядна паплач!
    Правете сметка, нас за какви ни имат, щом още визи не ни дават!
  • 6 Тоя май си мисли

    34 4 Отговор
    Че някой чете или слуша великите му промисли!Смешен ми е,ама парички трябва да се изкарват!
  • 7 Факт

    3 11 Отговор
    Посткомунде мутризацията, придружаващите ги джукести калинки, борчета и гребчета са нашият значим и уникален принос към спирачките в световния процес :((
  • 8 Хей

    3 9 Отговор
    Не публикувайте след повече от голяма напитка, че фъфлите и не ви се разбира .... Потребявайте умерено !
  • 9 Точен

    30 3 Отговор
    Този се прави на независим и българин, а работи в тв, чийто собственик е американец. Празни приказки, втръснали се на всички. Ако има купол, той не е български, а брюкселски, той ни притиска.

    Коментиран от #13

  • 10 Българин

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Явно са си изначално простолюдие, за да му вярват.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хаха

    15 2 Отговор
    АБЕ АНАТОЛИ РЕДАКТОР ЛИ СИ ДРАСКАЧ ЛИ СИ, СТРОЙ СИ БЪРСАЧИТЕ,
    ТОЛКОВА ТРИЕНЕ И ЗАЩО НЕ ЗАДАВА ТЕЗИ ВЪПРОСИ НА КИРО ОДИОТА, ГУГЛЕНА ОБЩАТА И КАК АСЕНКА СПЕЩОВА, ШИШИ, БОКО, ГЕНЕРАЛ ГНОМ, РИСТЬО ПРАВНАТА НУЛА.
  • 13 Точно

    22 3 Отговор

    До коментар #9 от "Точен":

    Празни приказки от празен човек
  • 14 Хм...

    15 0 Отговор
    Надявам се този купол да е ДУХОВНА преграда. Ама не вярвам много. Милите ни управляващи политици, полагат особени усилия и унищожават, целенасочено, постоянно, методично, всичко в живота ни. Болен, измъчен народ, оцеляващ някакси сред безумни цени на всичко, лъжи, война, ВОЙНИ! Безскруполни, нагли политици, владеещи държавни и съдебни структури, защитаващи САМО И ЕДИНСТВЕНО своите интереси. Не познават чест, достойнство, истина. Какво остава, а? Духът български! Ама и той изчезва... заливат ни с безсмислени реализация, пълни с интриги и уж сила на характера. Глупости! Затова и резултатите от изборите ще са същите- никакви! Но все някой ден лавината от справедливия народе гняв ще помете тази политическа гмеш! Трийте!
  • 15 среднощен

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    "Женски пазар в журналистиката"... Г-н Иванов дали разбира, "че той е транзакция платена отвън".. "Удобно не се сеща"... Но, когато в края на деня на пазара "омекнат доматите" - просто ги изхвърлят...
  • 16 Хахаха

    12 2 Отговор
    Сорос е в паника ...ПП/ДБ няма и да са четвърти на изборите...
    В Австрия печелят крайнодесните, Германия започна да депортира по 500 мигранти на ден в Турция, а цяла Скандинавия спря да приема мигранти, и полека-лека се отказва от Адженда 2039 на Клаус Шваб и Световния икономически форум.
    Остава и Тръмп да спечели ....

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 това не е шега

    12 1 Отговор
    Господ ви дава знак, че сте грешни! Когато за почнете да мислите и работите за всички, а не само да призовавате за обединение, пелената ще се вдигне.
  • 19 ха ха ха

    1 9 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Вярваш и в Дядо Коледа, нали?
  • 20 Трифон зарезан

    3 1 Отговор
    Превзета държава от м.а.ф.и.я.т.а
  • 21 Завладяната Държава

    8 0 Отговор
    Медиите били четвъртата власт?Обаче в България журналистите и медиите са позор.Г-на тръгнал да задава въпроси и да чака ние от форумите да му отговорим, вместо той да ни информира за отговорите.Ама нали като ни информира, ще го уволнят на секундата.
  • 22 немо

    6 0 Отговор
    поредния грантаджия на Сорос, който периодично трябва да оправдае получените пари, пускайки безсмислени "анализи" и политически разсъждения, в които прозират евроатлантическите локуми. Честите избори в последните 2 години са като манна небесна за тези платени "журналисти" Доста от тях забогатяха от ей такива клишета

    Коментиран от #33

  • 23 Винкело

    4 0 Отговор
    Само че оригиналният роман за купола не е на Стивън Кинг, а на Клифърд Саймък и се казва "Всичко живо е трева". Стивън Кинг само го е разтегнал до нетърпимите 600 страници.
  • 24 Сусу Манарата

    4 0 Отговор
    Аре оди си у Коломбо, бе!
  • 25 дамдум

    1 3 Отговор
    Главната причина да има копейки, шизофреници, разделение и омраза са медиите и техните шутове журналистите.И понеже знаем на кого са-Бойко и Делян, Прокофиев, се питаме.А бе защо ви е Костя, че сте му опънали чадър и го зареждате с агресия.И за да си прикриете престъпленията, геноцида, ни пускате ежедневно руски хибридни идеологии по телевизиите, като по този начин толерирате насаждането в обществото тезите, че ЕС е виновен за всички ваши мародерства.
  • 26 тука има, тука нема

    1 1 Отговор
    За голямо съжаление на автора българина все още е на светлинни години от абстрактното мислене. Тук е все още нагласата е някой да дойде от никъде и да дава изобилие на калпак, а от къде ще взима за да дава няма значение. По важното е да не ни занимава с нищо, но да ни осигури спокоен и лек живот, а не да ни кара да се напъваме за да си изкарваме хляба.
  • 27 Професор

    4 0 Отговор
    Иванов, нека да обобобщим словоизлиянието ти. Ти питаш каква е ролята на духовата музика в духовния живот на духовенството, или с други думи, за чии к-- му е на попа да свири на тромпет... Трудна проблематика, брато, труднааа...
  • 28 дядо поп

    4 0 Отговор
    Този ерудит ако си отреже една филия хляб , ще се пореже най малко два пъти!
  • 29 Бибитко от Банкя

    3 0 Отговор
    Тоя Светослав Иванов е като брат- близнак на Бойко Василев от БНТ. И двамата са карали курсове в ЦРУ.
  • 30 Име

    1 0 Отговор
    Много глупави въпроси!
  • 31 Гоше

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На такива като вас копейки ,няма какво да ви промиват-кухи сте като продънена лейка
  • 32 да да

    1 0 Отговор
    Тоя пикльо си пип6 празната търбичка.....Тарала хамено.....
  • 33 Милчо лаков

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "немо":

    Сигурно си докарва по една двайсетарка на месец,а може и повече,с тия локуми.Интересни е,че от векове,богатите дават акъл на бедните и нищо не се променя съществено....