6 Октомври, 2024 16:03 2 579 69

Стефан Антонов: Заради очертаващ се чудовищен дефицит Министерството на финансите обмисля вдигане на данъци и осигуровки

  • бюджет-
  • финанси-
  • дефицит

Допълнителна трудност тази година произлиза и от силовите министерства

Стефан Антонов: Заради очертаващ се чудовищен дефицит Министерството на финансите обмисля вдигане на данъци и осигуровки - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато пожелателното мислене на популистите се сблъска реалността, има два проблема. Често популистите ги няма да понесат отговорност и винаги цената се плаща от тези, които са им позволили да сторят глупостите си. Бюджетната процедура за 2024 година доказва точно това.

Сметките на финансовото министерство сочат, че бюджетът за догодина може да стигне рекорден дефицит между 12 и 18 милиарда лева, което се равнява на между шест и девет процента от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

Това коментира Стефан Антонов за "Гласове".

Когато мълвата за това се разпространи от депутата на ИТН Станислав Балабанов в предаването „Очи в очи“ на Цветанка Ризова, помислих, че става въпрос за традиционното съпоставяне на очакваните приходи със сумата на разходите, които министерствата заявяват, че желаят да направят през следващата година. Точно сумата от нереалистичните претенции на всички се представя от финансовия министър и от премиера, след което, ако в срок от седмица-две, ако самите министри не си представят по-реалистични бюджети, идва орязване от финансовия министър. Така в края на октомври виждаме окончателната чернова на бюджета, която се дава на синдикати и работодатели за мнение и се внася и в Народното събрание.

Този път обаче проблемът на финансовото министерство е, че дефицитът се формира при съпоставяне на разумни допускания за разходите и очакваните приходи от експертите на самото финансово министерство без предприемане на извънредни мерки.

Раздуването на държавните заплати, наследените високи пенсии, общинския напредък в публичната инвестиционна програма прави задачата на финансовото министерство невъзможна за решаване. Допълнителна трудност тази година произлиза и от силовите министерства. Традиционно 90% от разходите за сигурност се дължат на плащания за заплати, а обещаните увеличения за догодина пряко се отразяват на плащанията и на бюджета като цяло. Традиционна глътка въздух за бюджетарите във финансовото министерство е мудността в организирането на публични инвестиции от Министерство на отбраната. Така всяка година в бюджетите се формира икономия от пари, които военното министерство не е съумяло да похарчи, но тази година процедурите вървят с темпо, което ще позволи близо до пълното изпълнение на планираните инвестиции в отбранителен капацитет.

За първи път от министерството, което винаги е главен закрилник на ниските данъци, допускат повишаване на осигурителните вноски и Данъка върху добавената стойност. При ДДС сметките се правят при увеличение на ставката с 2 процентни пункта, което при равни други условия би донесло около два милиарда лева допълнителни приходи. При осигуровките се търси такова разпределение между социални и здравни плащания, че общо тежестта да се повиши с около пет процентни пункта и така в бюджета да влязат около 1.2 милиарда лева допълнителни приходи.

Общият ефект от двете мерки се планира да бъде между три и четири милиарда лева, което е два процента от прогнозирания брутен вътрешен продукт и не стига за ограничаването на дефицита в рамките на прага от три процента спрямо БВП, който се изисква за еврозоната. „

Макар новината да радва противниците на въвеждането на еврото, тя трябва да ни притеснява много повече, защото показва сериозните заплахи пред публичните финанси.

Огромният бюджетен дефицит, дори и ако може да се оправдае с извънредни обстоятелства (каквито в момента няма) винаги е бил проблем. За България дори още повече като се има предвид, че вече имаме три последователни години с дефицит от над два процента спрямо БВП, които в момента на първото им обявяване, по предварителни данни са дори над 3-процентовия лимит. Ако първичните сметки на финансовото министерство не намерят някакво разрешение, България ще се окаже в дори още по-голяма потребност от нови заеми, а не както досега се смяташе, че в тази и следващите две години ще се нуждаем от до 35 милиарда лева.

На практика се реализират предупрежденията на икономисти, че в момента, когато инфлацията се успокои, Министерство на финансите ще изпадне в безизходна ситуация да търси приходи, които няма как да се съберат без радикални мерки, които ще разклатят икономиката.

Решение може да се търси в замразяване на пенсиите за срок от поне една година, което би означавало да се спестят средства от евентуалното им повишение по-късно. При общините е много вероятно ресурсът за покриване на направените инвестиции да се окаже недостатъчен и кметовете да се изпаднат в ситуация „кой превари, той завари“, а останалите да просрочат задълженията си за 2025 година.

Най-опасно ще бъде, ако темата за тежкото финансово състояние се замете и не попадне в светлината на предизборните кампании. Само ако това се случи, обществото ще може да си припомни, че предишен служебен финансов министър – Росица Велкова - предупреди още миналия март за опасната траектория, по която се засилват публичните финанси.

Последвалата неграмотна и безотговорна реакция тогава позволи на „Продължаваме Промяната“ да избегнат критиките, които заслужаваха. С връщането си на поста финансов министър Асен Василев буквално изпразни всички възможни буфери, които биха могли да послужат през тази година или през следващата. В края на тази година което и да е българско правителство, ще може с изключителни трудности и за последен път да скрие тежкото състояние, приключвайки бюджет в рамките на нормалното.

Очертаващият се догодина трус обаче няма да може да се избегне и затова партиите трябва честно да кажат как мислят да подготвят да нето. Още сега, преди изборите.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    58 10 Отговор
    Главанака фалира България.

    Коментиран от #47

  • 2 Здрасти

    67 4 Отговор
    Да вдигат! Ако може тока, водата, храната и горивото да вдигнат отново. На това смачкани племе друго не му се полага. Нали си ги избира и си ги трае

    Коментиран от #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Зевс

    75 20 Отговор
    Трийте коментари, ама санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна ще ги плати редовия данъкоплатец

    Коментиран от #41

  • 5 Счетоводител

    46 9 Отговор
    Като пиша неща за икономика и ми бухате минуси и ме докладвате и триете. Каза ли ви го човека - сметката плащат честните данъкоплатци и тези дето се осигуряват на всичко. Тарикатите, държавните служители и тези в сивата икономика - пак метър ще минат. Ама да отпадне и макс осигурителен доход и всички пари да минават по карта, ще ви видя как ще ревете че било робство. Няма оправия за Андрешковците ;) Хайде със здраве!
  • 6 Ха ХаХа

    53 19 Отговор
    Ще гоните НРБ 100 г.и няма да я стигнете нещастни либерал демократи

    Коментиран от #12, #16, #29

  • 7 Ролан

    20 0 Отговор
    Може да опитат и с ДДТ
  • 8 Скиор

    21 2 Отговор
    Трябва да се обложат с данъци всички, които изпускат газове! Така хазната ще се напълни.
  • 9 Българка

    58 1 Отговор
    Дефицитът може драстично да се намали с реформи.
    Приемане Закон ,който забранява в държавния сектор да работят пенсионери, съкращения и закриване на щатове. Само в МВР са около 6 000 души.
    Драстично съкращаване на броя министерства чрез обединяване и закриване. Закриване на нищоправещи и дублиращи се агенции, комисии Достатъчни са ни 10 възлови министерства. Поне 40 процента съкращения сред държавните служители, повечето хищни калинки на ГЕРБ-ДПС. Така ще се реши и дефицита за работна ръка в частния сектор и ще се спестят милиарди за заплатите и издръжката на тези кърлежи на държавна (наша) хранилка.
    Крайно време е да се въведе прословутото Електронно правителства. Така и корупцията ще намалее. А Томислав Дончев да дава показания къде потънаха преди години 2 милиарда за Електронно правителство, което все още не работи

    Коментиран от #25, #52, #60

  • 10 Кой гепи парата

    27 1 Отговор
    Къде са кюлчетата .
  • 11 Българка

    39 8 Отговор
    Крайно време е да се въведе пропорционално подоходно облагане. Справедливо е богатите да имат по-голям принос към хазната и плащат по-висок процент данък. Така е във всички работещи икономики. Плоският данък е в полза на богатите , на чантаджиите с бели якички, които опоскаха България
    И не смятате ли, че след като българите сме намалели с повече от 2 000 0000, е редно да се намалят депутатите, които издържаме и за които се харчат стотици милиони. Мисля, че даже 160 депутати са много за все по-малкото живеещи в България
  • 12 НРБ беше затворена система

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ХаХа":

    И никой не изнасяше капитали за лъскави коли и електроника сега се изнасят капитали и няма никакъв контрол за фирмите които изнасят капитали като купуват стоки от чужбина

    Коментиран от #14, #17

  • 13 морски

    15 1 Отговор
    А защо не обмислите да си заминете, значи вдигате си заплатите и народа да плаща!!!!!!!!
  • 14 Затворена в Варшавският договор

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "НРБ беше затворена система":

    За взаимопомощ и и икономическо развитие. Но се работеше за валута по целият свят. България предоставяше специалисти срещу много високо заплащане. Япония , Ирак , Китай и тн.
  • 15 Отец Дионисий

    42 1 Отговор
    първа спасителна стъпка,съкращаване на държавните чиновници.България е рекордьорка по брой държавни циновници и по брой полицаи на глава от населението,60 000 държавни хрантутника има само в системата на МВР.

    Коментиран от #22

  • 16 ехх чугуни

    10 21 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ХаХа":

    Ta затова ли НРБ банкрутира 2 пъти а на третия път великия социализъм се разпадна.Щото бяхме много развити.

    Коментиран от #30

  • 17 Специалисте

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "НРБ беше затворена система":

    НРБ изнасяне на запад стоки вкл.в Канада и САЩ.
    В затворената система СССР купуваме всичките ни боклуци и си изплащане в петрол.Ние го продаваме и тук влизаше печалба над 400%
    Изнасят капитали чуждите фирми и много малко големи наши фирми....
  • 18 Обективен

    41 0 Отговор
    Цялата раздута държавна администрация е хранена от банският крадец ,и за тва той ще печели всички избори ,защото всичките триста хиляди гласуват за ГРАБ.
  • 19 Купувайте още

    26 3 Отговор
    Оръжие, пълнете бездънния джоб на Световните терористи, купувайте беемвета за счупените български пътища. Този път половин България ще избяга зад граница. Гласувайте пак за лай-нато, еврото и пак същите управляващи!
  • 20 Точен

    30 6 Отговор
    През 2023 г. западните банки и корпорации са изнесли от България 16,5 млрд Евро печалба. Това означава, че всеки българин им е подарил по 5000 лв. Съсипаха българското промишлено и селскостопанско производство, искат да няма разходи, ами вносът от чужбина е удар с копие в сърцето на българската икономика. Всеки долар инвестиция са 2 долара ограбени, всеки долар чужд заем, са 2 долара ограбени. Докато сме в НАТО и ЕС, ще сме най-бедни и ограбени от Запада, който 5 века е ограбвал света. Заплатите и пенсиите били виновни, ами да умираме за кефа на Козяк и Брюксел????

    Коментиран от #46

  • 21 Тома

    30 1 Отговор
    Колкото повече се вдигнат данъците и осигуровките толкова повече ще крадат управляващите
  • 22 значи

    21 1 Отговор

    До коментар #15 от "Отец Дионисий":

    Бг е на първо място и по охранителни фирми,,,Защото МВр работи много ефикасно и всички му имат доверие,,,
  • 23 То па некои ше та остави

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Здрасти":

    Ти да избираш кои да управлява

    Коментиран от #65

  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    13 4 Отговор
    Кирчовското стадо требе да се стриже често и по много !!

    И Да ходи пак за гъби !!
  • 25 Е да ама така

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Управляващите няма да имат сигурна електорална подкрепа на избори от верните калинки получили некой бонус преди избори
  • 26 Какво ли да очакваме

    14 2 Отговор
    България е единствена в света
    провела Закон за ликвидацията.
    Костов го проведе.Народът мълча Беше против комунизма а сега плаче от капитализма
  • 27 Търновец

    14 3 Отговор
    Президентът на Ирак Садам Хусейн - незаконно обесен - беше наш приятел но бивше правителство прати там войска от наемници и похарчи пари да помогне на една голяма кражба на нефтени полета наречена Иракска война, и прати наемници в Афганистан и затвори работещи и лицензирани атомни реактори, а ние можехме да си направим сами бойни машини на пехотата като повикаме Немска фирма за консултант - щяхме да спестим половината от милионите за Stryker. A Кремиковци беше фалиран без последствия и без да се направи нова мощност.

    Коментиран от #37

  • 28 Кокорка василева

    11 2 Отговор
    Честито ви евроатлантическо, парламентарно мнозинство! Дано ви хареса новото вдигане на данъци, защото на нас ще се услади! Пък и нямате избор, раятлъ-та нямате друг избор освен да плащате и да дърпате хомота!

    Коментиран от #36

  • 29 един

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ХаХа":

    Ще я гоним НРБ я,как няма да я гоним,национализираха всичко което притежаваха хората/без жилището/,обезцениха на два парите/1951 и 62год./,как няна да я гоним!На някое комуне като тебе им отърваше тая работа/станаха господари на чуждото имане/,но на тия които им взеха по-голям капитал не!

    Коментиран от #32, #40

  • 30 Ха ХаХа

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "ехх чугуни":

    Я пак козяшки бърдук спукан....
  • 31 Уса

    13 0 Отговор
    Като се краде от всички осигурителни фондове така ще бъде и за в бъдеще.Подкрепата за фашизма ще ни излезе през носа,както преди така и сега.Очертава се тежко бъдеще под ботуша на фашистката демонкрация на сатанистите.Как се стигна до тук това зло да бъде възродено е ясно.В началото презадоволяване за стръв и после голата кука,нали сме произлезли от рибите.Все още има много хора,които вярват,че земята е плоска и че мъжете,които се мислят за жени може да се сдобият с месечен цикъл и бременност.Това ако не е разпад на човешката цивилизация здраве му кажи
  • 32 Козяшкият простак

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "един":

    е късметлия, никой не може да му изкара акъла.
    Написаното го доказва
  • 33 УСА боклук

    8 0 Отговор
    Видяхте ли какъв го гризнахте ! Кряскайте още УЕсАаа, УЕсАаа.
  • 34 Чуторан

    8 1 Отговор
    Пет-шест неща трябва да се направят, но няма да посмеят, защото са много, мног зависими от КОЙ ли не. На първо място осигуровките да се заплащат от всички държавни служители, а не от държавата. Пенсионерите да работят само в частния сектор. Бюджетните заплати са доста завишени, а резултатът е нулев, разбира се ниските такива да се увеличат, но държавна заплата от 5-6 хиляди лева??? Какво е това, къде сме? Само в МВР работят 6000 пенсионери, значи пенсия 2500 лева плюс заплата 3000,за нищоправене. Същото е положението с всички, които са на държавната хранилка - лекари, учители, общинари. От тук да се започне пак е нещо, резултат ще има. А, ако се спрат огромните кражби и безнаказаната корупция по върховете, а и по-ниско, ще се види, че ще тръгнат нещата в правилната насока. Но трябва воля, да не си зависим, да си смел, да игнорираш непрекъснатите виковетв за пари, защото в повечето случаи са неоснователни, и нещата ще се получат. Стига да им стиска.

    Коментиран от #44

  • 35 Българин

    9 2 Отговор
    Асенка остави 40 млрд дупка в бюджета! Сега Главчев да се опреавя както може!
  • 36 Търновец

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Кокорка василева":

    Преди години бяха съобщени 28 милиарда лева неплатен ДДС - клошари и роми собственици на ДДС фирми, а плоският данък нали щеше да докара чужди инвестиции а вместо инвестиции докараха Украинци + малко са ни нашите тарикати.
  • 37 уйко калеко

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Търновец":

    За повечето работи които си писал съм съгласен Само за КРЕМИКОВЦИ НЕ СЪМ ,ЗАЩОТО В ПОСЛЕДНИТЕ 35 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ КРЕМИКОВЦИ Е БИЛ НА ДОТАЦИИ И ТО СТАБИЛНИ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА.Относно финансовото състояние на държавата,ако е истина ,ШЕНГЕН ще го гледаме през крив макарон,Един политик навремето ви прказваше едни приказки за ,,МАТЕРИАЛА,, и ,,МАЗНИНКАТА,,а вие го изкарахте виновен за всички беди в БТЛГАРИЯ.Сега основно е виновен ДЕЛ.П,,ШИШИ И Т.Н.Българина си помисли че е ,,ГРЪК,, след като влезе в ЕС.Ще изкара 5 лева ,а ще харчи 7-8 .Е ЗА НАС НЯМА КАК ДА СЕ ПОЛУЧИ.

    Коментиран от #54

  • 38 Срам

    5 0 Отговор
    Те не могат да си съберат дължимото от мошениците пък искат още от съвестните
  • 39 Докато не излезе народа със Сопите и да

    7 0 Отговор
    Поучукат глави на некъдърни и крадливи политици, нищо няма да се оправи!! Намаляваме като Нация, а все нови и Нови Чиновници се Роят и множат В България има 10 пъти повече чиновници на 100 хил Население в сравнение с Нидерландия И 8 пъти повече чиновници в сравнение със САЩ?? Народа работи да Хрантути чиновници, да им плаща здравни и социални осигоровки!! До кога с тея 10 - 20-брутни заплати при пенсиониране на Полицай и военни!! ДО КОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА, ТОЯ ГРАБЕЖ НА работещите хора!! Ще му прелее чашата на търпение на този Народ!!
  • 40 Кооо

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "един":

    Паричната политика не се контролира от властимащите а от еврейските банки.Това е пълен абсурд и не е за вярване,но е факт.БНБ също е под контрола на евреите,както и руската,китайската и всички банки по света.Затова Русия и Китай и др се борят за отцепване от системата,защото започва да им вреди,когато понечат да защитят държавните си интереси.Това се е случило и със златния лев,комунистическия лев и демократичния лев всичките са прецаквани от запада,за да заборчаваме и ставаме все по зависими от една валута.Властимащите били комунисти,капиталисти или демократи могат само да крадат от парите,но не и да определят тяхната стойност.Икономиката влияе много слабо върху стойноста и има много примери с други държави,които не произвеждат нищо а техните пари не се губят,защото не са фактор,който да рита срещу системата а България е била фактор.НРБ постигна това,което днешните никога няма да постигнат само с кражби и слугинаж икономика не се гради
  • 41 да си знаеш

    2 10 Отговор

    До коментар #4 от "Зевс":

    Репарациите на руските терористи ще ги пащаш ти национален предател !

    Коментиран от #48

  • 42 Да те светна

    6 1 Отговор
    Всеки пенсиониращ се в АЕЦ Козлодуй получава между 100 и 200 бона.И после 3-4000лв.пенсия.За това повечето пенсионирани шефове в МВР отиват там да си доработват.И всичко това за сметка на НОИ.
  • 43 Име

    7 0 Отговор
    Армията да си е пазела оръжието без да го подарява. И без това е престъпление. АЕЦ да не са подарявали реактори и оборудване. Да не са повишавали заплати по ведомствата!
  • 44 уйко калеко

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Чуторан":

    Сгласен съм с твоя коментар само ,че си,,пресолил манджата,,относно размера на пенсията и заплатите в МВР.
  • 45 Отстрани

    9 0 Отговор
    Кой даде на концесия, златодобив, енергетика, летища , за да продава интересите на България?!
    Точно така, евроатлантиците!!!
    На изборите се сетете за това!
  • 46 реалността

    4 12 Отговор

    До коментар #20 от "Точен":

    Ти вярваш ли си на глупостите въобще платен руски агент ? Всички държави в ЕС са добре и се развиват благодарение на ЕС,а само ние мизерстваме и продължаваме да копаем дъното ?! Това какво ти говори бе мушмул ? Проблема не е в другите,а е в нас,че в тая държава още е пълно с майце продажници като русофилите и комунистите които продължават да грабят България и до ден днешен.Само в България има такива noлyсъщества.Бяхме 45 години под руско робство през който период Русия ограби всичко каквото можа от България,че долните боклуци продължават да ни грабят и до ден днешен !

    Коментиран от #61

  • 47 А по-точно

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ПП и сглобката опоскаха бюджета.
    От както са дошли преди 4 години България се сгромолясва..
  • 48 Феликс Дж

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "да си знаеш":

    Продължавай така "български" "патриоте" - вече си в списъка.
  • 49 Артилерист

    6 0 Отговор
    Отдавна пиша, че пари няма и всички, и преди всичко Асан Василев, спасяват положението със заеми. Заемите се отпускат лесно на атлантическите правителства, за да не се вижда разрухата, но това не може да се замита безкрай. Истината е, че няма икономика, няма откъде да дойдат пари...
  • 50 БеГемот

    2 0 Отговор
    На три(3) морета!
  • 51 ха ха

    5 0 Отговор
    ако подарим още няколко милярда на украйна дефицита ще се оправи , а ? или платим на зелено още 10 хартиени самолета
  • 52 бандера

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    И всички държавни лемури да си плащат осигуровките. Плюс затварянв на кранчето от което храним 1 млн. професионални безработни - черни и бели циг@ни! А и майчинството от две да се намали на една година!
  • 53 Порно

    6 0 Отговор
    Все пенсионерите виновни, все им били високи пенсиите. Въпреки, че повишението на пенсиите последните години не покрива и половината от инфлацията. Решението пак е да обречем пенсионерите на мизерия, по голяма от сегашната, може би- и с надеждата да освободят бюджета от себе си.Извинете, не мислите ли че най лесното решение е да краднете по умерено? Да спрете не се надявам
  • 54 Търновец

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "уйко калеко":

    Приятелю казвам мафията затвори Кремиковци без Да СЕ ПОСТРОИ ПО Добър от него, не знам дали знаете преди години според Български вестник от Чикаго бива извършен водосвет на офиса на фирма собственост на бившия заместник генерален директор на Кремиковци - ако не ме лъже паметта ставаше дума за нова голяма строителна фирма, с между другото Кремиковци работеше и със старо желязо - сега заминава за Румъния, без Кремиковци столицата София нямаше да я има, нито железници нито мостове

    Коментиран от #59

  • 55 дядото

    8 0 Отговор
    това ни чака от безумната политика на атлантиците. 49 нови бригади в нато,безумно нарастване разходите за отбрана,за оръжия и финансова помощ на укрите,а м.б. и на евреите,безумно разпиляване на оскъдните ни финанси.накрая- огромен дефицит,бедност и мизерия за това,което наричат хора.пфу.
  • 56 Лазо

    4 0 Отговор
    Никой не мисли за тия работи. ГЕРБ дава с широка ръка на силовите министерства и държавните служители, за да гласуват за тях. После си измива ръцете с това, че другите са виновни. МВР, прокуратура, съд,енергетика, здравеопазване - това са каците без дъно. Плюс корупцията и кражбите на олигархията това за 30 млрд минимум откарднати годишно.
  • 57 Сатана Z

    5 0 Отговор
    Държавата фалира.Приемете го като неизбежност.Санкциите работят.Първо ще фалират Източноевропейските помияри.

    Коментиран от #64

  • 58 Павел пенев

    8 1 Отговор
    Данъците у нас са нереално високи, с оглед цените на имотите. Как купувахме апартаменти за 8,000 лв. при социализма, а данъчната им оценка сега се определя на над 100,000 лв? Защо имаме пенсионери,които работят на държавна служба и получават заплата и пенсия? Защо имаме ненужна администрация в размер на 800,000 души? Защо съдии,полицаи и прокурори не си плащат осигуровките, а получават максимални пенсии? Защо имаме 240 депутати а не 120, съобразно на населението от 5 мил. граждани? До кога ще издържаме войната в Украйна и украинците у нас, както и тази паплач от други мигранти? До кога немско-еврейските вериги магазини ще изнасят цялата си печалба в размер от 27 милиарда лв. годишно в Германия, вместо да инвестират у нас? До кога компанията EVN ще прави същото и ще изнася своята печалба в Австрия,която се влага в техния пенсижнен фонд? До кога канадските фирми ще изнасят златото добито у нас чрез заробващи договори за концесии ? До кога ще плащате заплати на разни нищожества у нас по над 10,000 лв. включително и на журталисти от БНТ и БНР,които медии зависят от бюджета? Е как още не е фалирала тази идиотска държава?
  • 59 уйко калеко

    1 4 Отговор

    До коментар #54 от "Търновец":

    КРЕМИКОВЦИ и без мафията сам щеше да се затвори.ПАК ТИ ПОВТАРЯМ,ЧЕ ТОЗИ ЗАВОД СЪЩЕСТВУВАШЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДОТАЦИИТЕ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА,,ДЕМЕК,, НЕ Е БИЛ ПЕЧЕЛИВШ.Оавен това е имал много раздут щат по отношение на администрация и др лешпери.Мисля ,че си достатъчно умен и знаеш какво означва думата ,,ДОТАЦИЯ..

    Коментиран от #63

  • 60 Леля Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Истината за електронното правителство е че всяко министерство и ведомство си разработват собствени компютърни системи и бази данни чрез приближени фирми и фирмички. И когато тези островчета на безхаберието трябва да минат под един похлупак се оказва че това е невъзможно и трябва да се започне отначало и цената е абсурдно висока. Никой обаче не смее да викнае "Царят е гол"
  • 61 Реален боклуко

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "реалността":

    До 1944 г.управляваха антируски правителства.Загубиха всички
    4 войни.42% територии.Рязаха партизански глави.Бучеха ги на колове и ги плащаха по 50000 лв.
    Оставиха 1944 г. 5 млад.д.активи.
    НРБ остави 341 млрд.д.активи. които Костов чрез Закона за ликвидацията приватизира за стотинки или ликвидира.
    Окачи се на първия клон....
  • 62 през годините всички крадоха

    1 0 Отговор
    Само че тогава имаше какво . Ограбиха наследството на милиони Българи .
    Последните обаче го направиха най демократично .
  • 63 да бе разбирач

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "уйко калеко":

    Защо като сам щеше да се затвори , гледаха да го ликвидират за да не им е конкуренция !
    БГА Балкан и там ли щеше сама да се затвори ?
    ДЗУ Стара Загора с всичките 22 завода и там ли само щеше да се затвори ?
    Балканкар и той ли сам щеше да се затвори ? ....и още хиляди такива .
  • 64 мразя руските roведа

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Сатана Z":

    Това да не е България през 45 годишното руско/соц робство,че да фалира 3 пъти бе миcupко хахах.Руските noмияpи наред а руския noмияpски обор до две години ще са фалирали и изчезнали от картата хахах
  • 65 Здрасти

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "То па некои ше та остави":

    Ако не беше така, то нямаше да се изсипват милиони за купуване на гласове, значи все пак гласа има значение. . Просто папагалите гласуват за ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ, ИТН, възраждане, и БСП, меч ии всякви други проксита на мафията,
  • 66 Мдаа

    1 0 Отговор
    Подгряват жабите че пари за тях няма да има..обаче керваните към шкафчето ще са по график
  • 67 такава ние държавата

    1 0 Отговор
    Държавните ни " служители" са толкова колкото и заетите в производството . Прибавете и два милиона пенсионери . Кой да ги изкара тия пари ?
  • 68 Анонимен

    1 0 Отговор
    Уволнявайте чиновниците, намаляйте бюджета на МВР, съд и прокуратура. Махайте пенсионерите на държавна работа. Стига сте тормозили обикновения човек, който плаща паразитирането на тези нищоправещи.
  • 69 то и сега данъците високи

    1 0 Отговор
    Веднъж като си вземате заплатата вижте колко данъци ви удържат .
    Втори път да всеки похарчен днес лев ви вземат 20 ст ддс .
    За цигари , алкохол , горива ... ви начисляват и акциз . За горивата 70 ст . Веднъж акциз и втори път ддс за една и съща стока .
    Освен това данък жилище , данък МПС , такса смет , годишен преглед , застраховки .....