8 Октомври, 2024 15:03 675 14

Д-р Борислав Цеков: Премиерът трябва да е максимално приближен до партиите, които го излъчват

  • борислав цеков-
  • премиер-
  • партии

Примерът с Марио Драги, който някои дават, e работещ, но за друга политическа култура, в която партиите умеят да носят отговорност, а не се крият от нея

Д-р Борислав Цеков: Премиерът трябва да е максимално приближен до партиите, които го излъчват - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко думи по повод на репликите за политическия профил на бъдещия премиер, които си разменят ГЕРБ и ПП-ДБ. В условията на остра политическа криза, най-важното качество, което трябва да притежава един бъдещ министър-председател на редовно, избрано от Народното събрание правителство, е демократична легитимност. Без такава легитимност сме изправени пред опасност от още по-дълбока ерозия на парламентарната демокрация.

За това коментира във "Фейсбук" конституционалистът и собственик на "Галъп интернешънъл Болкан" доц. д-р Борислав Цеков.

С други думи, това трябва да бъде личност, получила доверие от избирателите в парламентарния вот. Преди време бяха правени опити, неуспешни при това, за излъчването на правителство с "равноотдалечен", непартиен премиер - проф. Габровски. Сега, обаче, обстановката е по-различна, а кризата - още по-дълбока. Затова се изисква ясна политическа отговорност.

Днес на България не е нужен министър-председател, изваден от някакъв офис, от международна или неправителствена организация, зад когото да се скрият партиите, които сформират парламентарно мнозинство. Интензивните конфликти, взаимното недоверие на партийната арена, както и аспирациите на президента и неговото обкръжение да се намесват в управлението, обричат подобна формула на "беровизация".

За по-младите, "беровизация" идва от процесите, които отпуши правителството на проф. Любен Беров, което беше излъчено през 1992 г. именно по такава формула - равноотдалечен премиер, около когото да се обедини парламентарно мнозинство от партии, които не искат да поемат отговорност за официално коалиционно управление.

Тогава това бяха БСП, ДПС и т.нар. "сини мравки" (голяма част от отделилите се от СДС депутати в 36-то НС), с негласната подкрепа на президента Желев и неговото обкръжение. Това правителство в началото успокои за кратко политическата конфронтация, но бързо се превърна в удобен параван за разграбването на държавата, разгул на престъпността и мафиотизация. Защото нямаше ясна политическа отговорност и всички си "измиваха ръцете" с това, че премиерът е "равноотдалечен".

Днес, поне според мен, е нужен точно обратният профил - министър-председател, който е максимално приближен до партиите, които ще излъчат правителство, за да бъдат те пряко ангажирани с управлението и отговорността за него. При това, нека повторя, премиер с демократична легитимност.

Защото хората трябва да знаят какво избират, ако искаме да вървим постепенно към възстановяването на нормалните нива на избирателна активност. А не - гласуват за едни, а управляват други. Демократична легитимност се придобива единствено с явяване на избори. Не с дописка в приятелски сайт, не с развълнувани интервюта на активисти или подписка на приближени интелектуалци.

Примерът с Марио Драги, който някои дават, e работещ, но за друга политическа култура, в която партиите умеят да носят отговорност, а не се крият от нея. Доминиращата през последните години у нас политическа култура в Парламента не е такава и заради това примерът с Марио Драги в Италия не е особено уместен.

Максимално приближен до парламентарното мнозинство и с ясна демократична легитимност - от такъв министър-председател има нужда България.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    3 3 Отговор
    Премиерът трябва да е максимално приближен до партиите - Радев!
  • 2 честен ционист

    6 1 Отговор
    Важното е, че Баце никога повече няма да е Премиер. За унука му, или за оня чеченеца охрана, няма обаче гаранции, че един ден няма да са начело на държавата.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    Гледам си ръката, имам един пръст хем равно отдалечен от другите, хем максимално приближен до тях ‼️
    / жокер требе ли на политиците/
  • 4 Пеевски Премиер на Губернията

    8 5 Отговор
    Пеевски има 75% в ГЕРБ, 60% в БСП, 100% в ИТН и 99% във Възраждане !
  • 5 Сандо

    5 1 Отговор
    А би трябвало премиерът да е от партията спечелила изборите.А иначе може да е еднакво приближен,но може и да е еднакво отдалечен.

    Коментиран от #7

  • 6 Град Симитли

    9 0 Отговор
    Ъхъ!
    Както всеки "политолог" е максимално приближен до партията, която го излъчва..
    Па, ако има и "социологическа агенция" - - здраве му кажи!
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    България не е Президентска република, ама избираме Президент‼️
    Уж избираме кой да ни управлява ама не избираме Премиер ‼️
  • 8 това сме го пробвали

    5 0 Отговор
    Максимално приближените вече ги видяхме.
  • 9 Иван Грозни

    5 1 Отговор
    Да бе, към ГЕРБ. Много ти е тънка защитната корица бе платено доцентче. Да не отваряме темата за научните степени и звания.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Премиера ! Трябва да е

    1 0 Отговор
    Премиера ! Трябва да е Премиер! За Всички Българи! Не само за една част от тях!

    Никой не му е Вменил Ролята на Мародер!
  • 12 Откровен

    0 1 Отговор
    ДГШ тоя царист де изгря по времето на ,,Тройната коалиция"...
    Вероятно гони 55+ години,но бял косъм нямааа
    ПОТЕН ВОДА НЕ Е ПИЛ...
  • 13 Подсказвам новото правителство

    1 1 Отговор
    Това трябва да е новия мин съвет на българия И до 8години ставаме швейцария. Участват всички лидери с равноотдаличен премиер но силна личност
    Премиер Кристалина георгиева (филип димитров) Външно Мария Габриел Вътрешно Бойко Борисов Финанси Асен Василев
    Икономика Кирил Петков Образование Денков Европейски въпроси Томислав дончев Енергетика Дилян Добрев Правосъдие Христо Иванов Социално и земеделие на Дпс Доган
  • 14 Бай Курти

    0 0 Отговор
    Туй момче кат е дохтур кви болести цери бре?