15 Октомври, 2024 09:17 3 068 35

Рок поетът Александър Петров пред ФАКТИ за Кирил Маричков: Българският рок се сбогува с Първия

  • кирил-
  • маричков-
  • алексадър-
  • петров-
  • щурците-
  • музика-
  • рок-
  • текст

Кирил Маричков е първият, който тръгна по този „забранен“ на времето път, казва поетът

Рок поетът Александър Петров пред ФАКТИ за Кирил Маричков: Българският рок се сбогува с Първия - 1
Снимка: Официална страница на Александър Петров във Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напусна ни Кирил Маричков, но следата, която оставя в музиката, а и не само, е огромна, гигантска. „По пътя“! Това е една от многото хитови песни на „Щурците“, защото „… рок концертът отшумя“. И, да, текстът е на големия рок поет Александър Петров. Ето какво сподели той пред ФАКТИ за рок музиката, за Кирил Маричков и т.н.

- Г-н Петров, „… рок концертът отшумя. Залата е вече празна. Гасне всяка светлина. Никой тук не е останал…“ Какво бе Кирил Маричков за българския рок?
- Каквото и да кажа сега, ще прозвучи повече или по-малко като клише. Защото последните дни, след като го загубихме, се изписаха и изговориха толкова много неща, че е невъзможно да добавя още един щрих към портрета му. Но на-важното за мен е, че Кирил Маричков е първият, който тръгна по този „забранен“ на времето път. И с това показа посоката на безброй музиканти. Ние помним първите - първият покорител на Еверест, първият човек в Космоса, или стъпил на Луната. В този смисъл и Маричков ще живее не само с музиката, която написа, не само с гласа си в песните, които изпя, или с гражданската си позиция по болните за обществото теми. Българският рок се сбогува с Първия.

- „… и пианото звучи. Странно и така самотно. Сякаш в него се таи. Болка от далечен спомен…“ Стана ли по-самотна българската музика без Кирил Маричков...
- Няма как да не стане по-самотна. Той беше изключително активен дори на тази възраст. Безброй концерти с „Фондацията“ в България и по света. Създаваше нова музика. Много музиканти са споделяли с мен за ценните съвети, които им е давал.

- От колко време се познавате с Кирил Маричков и как се запознахте?
- Аз го помня от дете, защото живеех с родителите ми на ул. „Джовани Горини“ - това е една пряка на ул. „Оборище“.
На същата улица живееха и „Бъндараците“ и Кирчо, който започна да свири с тях преди „Щурците“ - много често идваше да репетират. Като деца ние по цял ден играехме на улицата и редовно го виждахме да крачи с китарата. Отивахме да слушаме репетициите, които правиха в читалище „Алеко Константинов“. Но истински се запознахме години по-късно, когато започнах да работя с група „Тангра“. „Щурците“ и „Тангра“ репетираха в две различни помещения на читалище „Петър Берон“. И така вече се срещнахме професионално с него.

- Как се правеше рокендрол преди 1989 година. Колко трябваше да се дързък, за да започнеш…
- Не беше лесно. Особено в началото – средата на 60-те години. Държавната политика работеше с пълна сила да пречи по всякакъв начин на рок музикантите. Нямаше инструменти, апаратура, сцени. Нямаше медии, които да излъчват рок музика.
Нямаше студия, където да се записва. Страхът от бунтарския дух, който носеше рок музиката, потискаше всичко.
Но нали „не се гаси туй, що не гасне“ (б.р.-стих на Иван Вазов). Рок музикантите от онова време бяха личности. С това не искам да засегна днешните музиканти. Просто „старите“ бяха замесени от друго тесто. Не само в България, а и по света.

Мисля, че до голяма степен рок музиката помогна да се срути Берлинската стена, а след нея човечеството заживя в един комфорт, който „рендоса“ бунтарския дух.

Ценностите се промениха. Промени се и поколението. Промени се и музиката. Но това е естествено. Аз не харесвах забавната и танцова музика на моите родители. Те едва ли са харесвали Ролинг Стоунс.

- Що е то зодия щурец…
- Идеята за тази песен е на Кирчо. Един ден ми се обади и поиска да се видим да ми покаже нещо. Отидох в тях и ми изсвири музиката на бъдещата песен. Помоли ме, ако мога така да напиша текста, че на едно място по средата да звучи фразата „зодия щурец“. Не беше лесно.

- „… Аз не съм комунист и никога няма да бъда…“ Какви човешки качества се изискват, за да изпееш това?
- Преди всичко почтеност.

- Казва ли сте много пъти, че човек трябва да разказва истински истории. Каква история разказваше Кирил Маричков?
- След „Щурците“ той написа много песни, на някой от които направи и текста. И то много сполучливо. Колкото до общата ни работа, той не веднъж имаше идеята за текста. Обикновено кратка фраза, около която да се изгради всичко. Така че с тази идея провокираше съзнанието ми. Подаваше ми края на конеца, за да започна да навивам кълбото.

- Какво остави Кирил Маричков във вас най-съкровено. Какво е нещото, което няма да забравите и винаги ще го свързвате с него?
- Бунтарския му дух.

Непримиримост към андрешковщината – една черта на българина, която не можеше да понася.

Ще го запомня с умния му и малко тъжен поглед на човек, който вижда и от другата страна на огледалото. И, разбира се, с музиката и песните, които ни остави.

- „Обичам те завинаги и друга дума няма…“ Днес как ще продължите изречението…
- Както съм го написал: „Най-важното това е – друго не остана…“
А за Кирил Маричков: „Най- важното това е – следата ти остана“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    9 17 Отговор
    Бог да го Прости Поклон

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Разкрит

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Аз като ти пиша че си Дакота, ти се сърдиш. Вчера го наричаше убиец, днес поклон. Фурнаджийска лопата си. Пишеш за да се намираш на работа.

    Коментиран от #18, #25

  • 3 Бегай

    43 6 Отговор
    На Маричков баща му е бил от ДС както и той, забранен грънци. Всички мръсници се изкараха десиденти и демократи.

    Коментиран от #34

  • 4 Българин

    25 3 Отговор
    Ще го запомним като много добър шофьор, но и да убие някой после си поема вината!
  • 5 Лицемери

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Защо не му го казахте , че е първи рок музикант у нас, прижуве?
  • 6 Колко е актуална

    17 2 Отговор
    Ето ви песента на щурците 1982 "Зад вратата"
    Ти успя в живота, душата е доволна.
    Казваш много си взимал, а малко дал.
    Щом си взимал - друг е давал.
    И сега какво? Хей, взимай! Още може.
    Трупай своя дял! Че идва край...
    В твоя път последен върви кола самотна.
    Казваш много си има. Къде е то?
    Сам си тръгваш, зад вратата всичко тъне в прах.
    Всичко свърши, ти самият бе ненужен.
    Всичко свърши, ти самият бе ненужна вещ...
  • 7 друг гост

    27 4 Отговор
    Имам чувството, че като пусна крана и от там ще потекат хвалебствия за Първия на българския рок.
  • 8 Коко Н

    4 10 Отговор
    Уважение за Маричков!
    Все пак говорим за музика и аз знам мнението на музикалният педагог Евгени Комаров,който го учеше да пее в читалище "Петър Берон"
  • 9 шефа

    29 9 Отговор
    Добра новина,един соро........ памперс алчен както винаги отишъл да свири за 10 000лв понеже е много добър човек.Сгази човек,плю по Великия В.Путин и съдбата го наказа подобаващо макар и много късно.
  • 10 СЗО

    28 3 Отговор
    Само остана да го канонизират за светец.
  • 11 АйдеБе

    29 4 Отговор
    снимат се пред паметника на ленин, но не биле комунисти .......................
  • 12 Първият

    22 1 Отговор
    Георги Минчев, бързо го забравихте.
  • 13 КИРИЛ Е ПОСРЕДСТВЕН ИМИТАТОР

    24 3 Отговор
    ГЕОРГИ МИНЧЕВ Е ПЪРВИЯ РОКАДЖИЯ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е КИРИЛ. СТИГА СТЕ НИ МАМИЛИ. МАМИТЕ НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ КОЕТО НЕ ПОЗНАВА МИНЧЕВ.
  • 14 Ееее,пресолихте манджата

    18 1 Отговор
    Вие направо го канонизирахте като човек и музикант!Срамота е!
  • 15 Галигео Галигей

    11 0 Отговор
    Христина го е посрещнала в отвъдното!😎🥳🤡👍
  • 16 Петя

    13 2 Отговор
    Починал един възрастен. Всеки ден умират хора.Спрете да драскате и да го възхваляват.
  • 17 Опааа

    15 1 Отговор
    Бог да прости! Но не е нужно всеки ден мисирките да ни заливат с мнения за Маричков! Все едно Господ е слязъл на земята!
  • 18 Галигео Галигей

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Разкрит":

    Ко се сърдиш на козлодуйският?Той е с два инсулта и забравя.🐵😢🐵
  • 19 е поета го знае

    2 4 Отговор
    ролинг стоунс е група като Щурците . в америка по друг начин се организират концертите . на хапчета във враца е съмнително доста . село врачанско . какви фенове растат там . музиката не е само балади . а и ролинг стоунс кога са свирили на село . класациите са показателни . във времето гънс енд роузиз, деф флепърт, са водещи . а бурните танци идват от елвис и доорс . в българия имаше малко криване към юрае хип, поп музика, хелоуийн, дар стрейц . та чист рок може да се сравнява . нали не пиратстват само текстове . 60 те не е бил добре . войнишка съвест , стената , са ревливи . мъжки топки на стената и други са некултурни . неиздавани парчета да ги продават .
  • 20 старото поколение ще ходи

    3 2 Отговор
    в 13 ч. . останалите живи и здрави . а 50 и 60 те са ги забранявали заради дрогата . съдрани гащи, наркозависими , боцкаха се . дълги коси да са битълси . те пяха против короната . тук маречков не е пял против кирил и клементина . в англия е модерно дълги години да си битълс . демек брамнал . стакувайки дрънкат китари и пеят фанатизирани песни . клатят се в ритъм докато танцуват , а в кресчендо минава гласът на подивелия певец . повтарящ се припев . лордовете в англия не са ги подкрепили . Да .
  • 21 Аре да го копат

    11 0 Отговор
    Че ми писна да хвалебстват един престъпник!
    После у кръчмата да се напият и да реват с фалшиви сълзи!
    Терзиев, какъв българин си ти, че не затвори движението в Столицата?
  • 22 убавец

    9 0 Отговор
    сашко Ален мак му занеси, спомен от соца великия конкурс.
  • 23 аман....

    7 1 Отговор
    Всичките му песни бяха "мимикрия", наподобяващи бунтове, свобода и демокрация. Но, те свършиха отлична работа точно, когато трябваше, за да подмамят добрите човешки сърца, че животът ще бъде различен от този при комунизма, където въпросният Маричков си дрънкаше необезпокояван на китара и ползваше всички познати и непознати за хората привилегии. Самата му външност издава нещо нечистоплътно, а това, че на 80 години заедно с другия връзкар Лечев се беше замъкнал да свири на сцена е показателно и за други черти от характера му....
  • 24 Японеца

    7 0 Отговор
    Добър музикант и лош политик. Мазник при кУмонистите и мазняк пир Атлантиците.
    Изключително нагаждащ се индивид, без оглед на себеуважение.
  • 25 Покрит

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Разкрит":

    Ама наистина ли е Убиец ? И защо /ако е така/ не е съден и лежал в затвора ? Заради връзките си с управляващото тогава СДС ли ? Това много напомня за тоталитарното време с Наши и Ваши хора / срещу което се роптаеше/ !
  • 26 ВИметоНаВимето

    4 0 Отговор
    Някой знае ли какъв човек е била убитата жена , при катастрофата с Маричков ?
  • 27 Про Стачка

    4 1 Отговор
    Добре , лека му пръст на човека и Бог да го прости , но защо никой не говори че "великите" щурци бяха един кавърбенд плагиатстваш от "Led Zeppelin " ? Дори и името е плагиатски кавър на "Beatles" - на Запад бръмбари на Изток щурци класическо противопоставяне на системите .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кирил Христов

    4 0 Отговор
    Защо никой не споменава песента на Щурците Посвещение (на Българската комунистическа партия) по текст на Димитър Методиев? Кой я е писал и по какъв повод? Факт е, че Щурците я.
    пяха.
  • 30 Ама иначе

    2 0 Отговор
    Апаратурата и инструментите на " Щурците" бяха най-скъпите е целия соцлагер... ама иначе бяха репресирани дисиденти.
  • 31 И Киев е Руски

    5 1 Отговор
    Един от многото престъпници на пътя който получава възмездие твърде късно
  • 32 Ти си

    2 0 Отговор
    В България никога не е имало истинска рок група - всичко е кавър или плагиатство от западни рок групи с български текст. "Големите и Великите" бяха послушните и удобни на партията музиканти !
    И ние сме живели по онова време и знаем как ставаха нещата ....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бегай":

    Най-точният коментар!! Тези които ги забраняваха,си изкараха и присъди по затворите! Всички останали показвани по сцени и телевизия имаха явна или скрита връзка с ДС!Помним и знаем кой кой е!!!АКО ИМАШЕ ИСТИНСКА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ,НЯМАШЕ ДА ИМА ТАКЪВ 10.11.1989!!!
  • 35 Рол поет

    1 0 Отговор
    Рок поетът е тпня.