19 Май, 2014 12:04 1 885 2

Да празнуваме заедно с македонците 24 май

  • 24 май-
  • свети кирил-
  • гроб-
  • рим

Хайде - заедно на 24 май, заедно и на 2 август – деня на Илинденското въстание

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не може да не се поздрави предложението на българския президент и българското правителство /което май е прието от Скопие/ съвместно да се чества празника на 24 май пред гроба на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе” в центъра на Рим. Ако това се случи най-малкото ще се подчертае, че населението в двете държави има общи корени в миналото.

Поне десет пъти съм бил на това тържество поради това, че като учен, работещ в архивите на Ватикана се е случвало да бъда в Рим на 24 май. Затова смятам за мой дълг да разкажа как протичаше празника.

Базиликата „Сан Клементе” е недалече от Колизеума. Издигната е върху основите на езически храм на Митра вероятно още през ІV век. Претърпяла е много разрушения и преправки. На второ подземно ниво римския папа Адриан си е изградил гробница приживе. След смъртта на Кирил на 14.02.896 г. той заповядал Кирил да бъде погребан в нея. При превземането на Рим от Наполеон в началото на ХІХ век френските революционери все още воюващи с папите и кралете опустошават всички църкви в Рим. Частично е разрушен и саркофага на Св.Кирил, а мощите изчезват. Едва през 60-те години на ХХ век, предстоятелят на ирландския католически орден, който стопанисва храма откри част от мощите в извънградско имение на римски аристократ, който ги е спасил от плячкосването на Наполеоновите войскари. Днес те са положени в малък параклис на първо ниво в базиликата. Въпреки дискретните ни искания и преди 10 ноември 1989 г. и след това частица от мощите не ни е дадена под предлог, че се е съхранила много малка част от тях. Последният път, когато сме искали бе преди посещението на папа Йоан Павел ІІ. Вместо мощи на Св.Кирил папата ни донесе мощи на Св.Дазий – силистренски светец. Мисля, че папството не желае да разпалва славянско-балкански страсти. Защото част от мощите на Св.Кирил бе дадена на гърците, когато построиха импозантна църква на Св.Кирил и Методий на крайбрежната улица в Солун.

Полуразрушеният саркофаг е бил обкован с мраморна рамка от словашкото правителство в края на 30-те години. Преди това българското правителство поставя на стената над саркофага малък мозаечен портрет на Св.Кирил. В най-ново време стената се изпъстри с плочи и на други славянски народи – чехи, украинци, руси, „македонци”, сърби и т.н. Тодор Живков също се е отчел с огромна мозаечна икона на Кирил и Методий, която поради липса на място на стената около саркофага е поставена на отсрещната стена. 

На 24 май обаче празнувахме само ние и „македонците”. Тъй като в минали години е имало леки сблъсъци кой да влезе първи Ватикана чрез Ирландския орден бе установила строг ред.

В 9.00 ч. влизахме първи – официалната правителствена делегация плюс живеещите в Рим българи, лоялни към правителството, а също и учащи, специализанти. В 10 ч. влизаха „македонците”, а в 11 ч. българските политически емигранти. Първата група бе обикновено от „400 – 500 души”, „македонците” петдесетина души, главно бабички и дядовци, изпратени с автобус от Скопие на църковна екскурзия. Петдесетина души бяха и политическите емигранти, главно бивши офицери от царската армия.

Понеже бабите и дядовците от Скопие или незапознати с реда или поради инструкции все пак напираха да влязат първи, консула обикновено събираше предварително 15-20 по яки специализанти да направят верига около вратата на църквата до идването на официалната делегация. Моя милост естествено бе там и заедно с другите колеги вежливо отблъсквахме напиращите да влязат. Рано рано там бяха и царските офицери, които от разстояние ни псуваха: „Мръсни комунисти, гадни ченгета” и т.н. Но веднъж Скопие ни изненада. Мисля, че бе към края на 70-те. Вместо бабички и дядовци с автобуса дойдоха млади и яки момчета – спортисти както разбрахме по-късно. Те тръгнаха да влизат, опитахме се да ги спрем, но тънката ни интелигентска верига взе да се пропуква. Получихме и някой и друг удар в слабините. И изведнъж от групата на офицерите се раздаде вик „Бият наш,те”. Офицерите нападнаха „македонците” и с общи усилия отблъснахме напора им. След това седнахме да пием по едно заедно. Така бе осъществен национален консенсус по този въпрос – първия, който съм виждал в живота си. Когато осведомихме водача на делегацията за случая, той покани емигрантите да празнуват с нас и те приеха. Не мисля, че е проявил голяма политическа смелост, вземайки това решение без консултации с Живков. По това време в ход бе едно решение на Политбюро за „рекуперация” /такъв бе термина/ на българската политическа емиграция в чест на 1300 годишнината. След няколко месеца почти всички от тези юнаци бяха с български паспорти. Така пред портите на „Сан Клементе” останаха само българите и „македонците”.

И до сега е така с изключение на 1999 г. мисля, когато при правителството на Любчо Георгиевски честването бе съвместно. През 2010 г. успяхме да привлечем и руснаците и украинците, живеещи в Рим. Техните свещеници служиха под скиптъра на Видинския владика Доментиан. В църквата тогава имаше над 2000 души. От „Върви народе възродени” базиликата буквално се тресеше. Пееха дори и русите и украинците, защото нашият свещеник в Рим бе размножил текста в стотици екземпляри и го бе раздал на всички присъстващи. Няма да забравя унилата „македонска” група от 40-50 млади момчета и момичета, някои от тях с национални носии. Те гледаха тъжно. Подвиквахме им, най-гръмогласно Бойко Борисов, който бе водач на делегацията: „Хайде бе, влизайте с нас”. „Не дават началниците” виновно каза едно от скопските момчета.

Затова се радвам, че тази година ще бъдем заедно с гроба на Св.Кирил. И така да бъде отсега нататък во веки веков. И хайде - заедно на 24 май, заедно и на 2 август – деня на Илинденското въстание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Димитров

    1 1 Отговор
    Благодаря за интересната статия, хем ме натъжи, хем ме развесели !
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Шо е маке, се е юнак...