24 Февруари, 2020 06:28 6 014 33

Болница усвоила четвърт милион за фиктивни курсове по английски за санитари

  • болница-
  • разследване-
  • усвояване

Това показва разследване на NOVA телевизия

Болница усвоила четвърт милион за фиктивни курсове по английски за санитари - 1
Снимка: NOVA
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Консултантска фирма и шефовете на столичната Окръжна болница „Света Анна” са усвоили четвърт милион лева с фиктивен проект и фиктивна дейност, показа разследване на Васил Иванов и NOVA телевизия.

Преди година шефовете на болницата наемат фирма „Би Би рисърч енд консултинг“ и заедно с нея изготвят и печелят проект на стойност 250 000 лева за обучение по английски език на 500 души от персонала, което да се извърши в самата болница. Сред предвидените да учат английски са не само лекари и сестри, а и санитарките, повечето – близо 70-годишни. Лекари свидетелстват, че това деветмесечно обучение е извършено само по документи.

„От нашето отделение около 20 човека са записани, че са посетили този курс, но никой от тях не отиде. В началото на курса интерес от цялата болница имаха около 20-30 човека, накрая останаха двама – трима”, казва един от тях, пожелал да остане анонимен.

„Има една служителка в болницата, която обикаляше и караше персонала на болницата да се подписва, според мен принудително в тези списъци”, допълва той.

„Разписваха се, защото ги е страх от ръководството на болницата”, каза още мъжът.

„Формално се усвояват едни пари. Формално, много добре, се попълват едни документи и формално караме персонала на тази болница да се подписва под набор от документи, че те са били на курс по изучаване на английски език”, заявява д-р Саша Николова.

„Тъй като задавах неудобни въпроси на ръководството, бях пенсионирана на секундата, на часа и отстранена от работа, като реаниматор с 37-годишен трудов стаж”, казва още тя.

„Не знам английски. Нямам идея какви пари се точат. Аз мога да ви направя инжекция, но да ви направя финансов отчет… съжалявам”, казва Иглика Павлова – сестра от Реанимация.

„Аз съм санитарка. Не знам английски. Караха ме и се подписвах за курс, ама защо, какво… Аз български не знам, та английски”, казва санитарката Теменужка Бонева.

На една от санитарките е издаден дори сертификат за ниво В1, тоест добро ниво на владеене на езика. Сертификат, който не е издаден от езикова школа, а от самата консултантска фирма, която придвижи европроекта и получаването на парите.

„Не разбирам английски. Знам, че ми говорите на английски, но не разбирам. Подписали сме документи. Дадоха ми, подписвам ги! Даде ми ги едно момиче от администрацията”, признава санитарката Красимира Димитрова.

„На 65 години съм. Не съм използвала досега английски език”, допълва тя.

Ръководител на проекта, е директорът на болницата – д-р Славчо Близнаков, който получава 17 000 лева за това да ръководи и да следи изпълнението. 13 000 лева пък получава административния директор – Мария Иванова.

„По договора бяха 500 човека, но ние не можахме да осигурим 500, по-малко бяха с 50-60 човека. Сестрите и санитарките все пак трябва да са по-добре подготвени. Договорът позволява различни категории. Предполагам, че може да е имало някои, които са отсъствали от курса. Нищо не мога да кажа, след като ние сме направили проект, кандидатствали сме... Не е фиктивен проект, защото ние направихме обучение по английски. Не мога да кажа колко са хората. Надявам се проектът да е ефикасен. Взел съм 17 000 лв. за него. Готов съм да ги върна, ако се докажат нередности. Не съм знаел, че хората не ходят на този курс”, заявява директорът на болницата д-р Славчо Близнаков.

Мария Иванова Жайдарова – Ръководител Адмистративна Дейност потвърждава, че е взела 13 000 лева. „Била съм на един единствен курс, на който съм ходила аз”, казва тя.

„Вижте, възможно е те да не са ходили, но все пак това е отговорност на фирмата, която е провеждала обучението. От тези пари не остават много. Аз съм взел част от сумата. Колкото съм можал съм го контролирал", каза Близнаков.

В хода на разследването е установено, че същата консултантската фира е спечелила и получила финансиране за други четири големи столични болници. В две от тях служителите ще учат английски, в другите – компютърни умения.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    49 3 Отговор
    Добре дошли в емирство България,
    „„„„Всичко си е редовно ,само така изглежда”””
  • 2 Амигдала

    64 1 Отговор
    Хората им го казаха поне 100 пъти.От както станаха търговски дружества им развързаха ръцете за всякакви далавери. Всичко друго е ала бала.Докато са ,,търговци,, промяна няма да има, каквито и реформи да се измислят
  • 3 Рошко

    52 2 Отговор
    И после защо заплатите малки, кадрите бягат, така се крадът пари от големите рибки, боя дето го ядът малко им е, сега пак проверка и хоп в друга болница
  • 4 гост

    51 1 Отговор
    Изгледах клипчето,а горкия директор се чуди от къде да почне да ЛЪЖЕ, неподготвен го хванаха..ю
  • 5 да де

    35 3 Отговор
    И после чакаме такива да ни лекуват ,ужас.
  • 6 Жълтата жилетка

    36 6 Отговор
    Англия за това излезе от ЕС, да не се разпиляват парите и от глупаци и за глупости незнайно си къде.
  • 7 Хипокампус

    50 2 Отговор
    Нали баце и гораноff Ви казват, че доходите растат и сме стабилни, ето доказателството. Директорът е цункал 17000, администраторката е цункала 13000, какъв растеж на доходите благодарение на баце и горанката, а. 🎃🐷🎃
  • 8 от друга страна

    13 13 Отговор
    Никой не са изгонили от занятие. Ганьо не обича да учи. Обича да мрънка

    Коментиран от #19

  • 9 5334

    39 1 Отговор
    Сега министър Ананиев ще каже,че всичко се проверява и е създадена комисия,която ще докладва! И старата песен на нов глас!
  • 10 Гост 0000

    37 0 Отговор
    Наистина НЯМА звено в България, където да бръкнеш и да не излезне някакава ШАШМА свързана с КРАЖБА на пари!
  • 11 Bingo

    27 1 Отговор
    Тази схема неможе да мине без чадър от министерството. Гешев да бута и Ананиев в ареста при Нено или за него няма заповед за смачване.
  • 12 Зайко Байко многознайко

    14 5 Отговор
    Нищо не се е променило от Татово време, само героите са различни и независимо от строя в който живеем, социялизъм или капитализъм , алчноста човешка остава непроменена! Пример отивам да работя , като млад специялист със заплата 160 лева, тогава нямаше търговски дружества, директорът и главният счетоводител определяха кой колко ще получи. След обмяна на опит в Пазарджик в хотел " Елбрус" организиран от главната счетоводителка, младият Зайко Байко получи заплата на млад специялист 210 лева. Смешно ми е като си спомням за това време, но така беше.

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 13 Лекар БГ

    18 2 Отговор
    Познайте чие назначение и чия калинка е шефът-д-р Славчо.
    През есента на 19г.,в същата болница пък,са се боядисвали едни стени.По фактура,с леки поправки,обикновен,тониран латекс от фирмата,цената за 3 ръце,възлиза на....83 лева за м.кв.
    Това е положението.
  • 14 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Зайко Байко многознайко":

    Зайкооо, с 210 лева по соца си бил ,,царче,, не извъртай нещата.В момента има пенсии по 180 - 200 лева. Ти с 210 лв си имал сметка да телефон,ток и вода около 10 -20 лв месечно от 1975 до 1985. .Толкова за заплатите,няма да правим други сравнения че ще стане пак мазало на тема ,,соца и неговите плюсове и минуси,, Но принципно си напълно прав ,те сегашните са преки наследници на онези,виж им биографиите, един няма случаен. Промяна ще има ....след 50 ина години,ама в каква посока не е ясно,Ако така продължава,няма да е особенно добра.
  • 15 Джони Инглиш

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Зайко Байко многознайко":

    И тия са ти били много “ специЯлисте”.
  • 16 Бачо Киро

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Зайко Байко многознайко":

    Не се притеснявай, сега като питат ежедневните лица на ГЕРБ какви са тея работи и виновни ще се окажат пак комунистите преди 89та, Тодор Живков, марсианците и зелената еуглена. Властта от последните 10 години няма никаква вина разбира се, те за пръв път чуват и са силно възмутени.
  • 17 юрист

    11 1 Отговор
    Масова практика. По колите ще ги познаете. Идете да видите сутрин какви коли паркират пред болниците и вскичко ще ви стане ясно.
    Търговците отдавна са в храма. Търговските дружества "раждат" търговци. Вече всичките са такива.
  • 18 Шефьор

    7 1 Отговор
    Нагли крадци! Наказателния кодекс е категоричен-затвор!
  • 19 goni

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "от друга страна":

    По въпроса за ученето не съм съгласен. Не става ясно защо персонала първо бойкотира курса, пък после подписва че го е карал! Явно е сериозен курс. Осем месечен. Че кой се отказва от подобно нещо, ако курса е безплатен за него. Абе, странна работа!
  • 20 гост

    15 1 Отговор
    Щом смятат за нормално шефа да взима 17х.лв, а лекар 1200лв, честито на работещите там. Аз затова се махам, плащат ми малко, цялата отговорност се носи от работещия, а не от екипа или работодателя, по никакъв начин не се влиза в положение когато ти се налага да отсъстваш и са само заплахи, че ще те махнат, всичко това за заплата, която не може да ти покрие месечните разходи, а си квалифициран и на престижна работа. Само у нас има много вожд и малко инианец. Работил съм в чужбина и моят шеф работи наравно с мен, спи в хотела наравно с мен, кара проста кола като мен и накрая ми плаща всичкона добра почасова ставка. У нас изработиш сто часа извънредно и отказват да ти ги платят, всеки знае, че си работил, заместил си колегите си, свършил си си и основната работа и пак не ти плащат. По-гаден и прецакващ от български мениджър не съм виждал.
  • 21 БББ

    13 0 Отговор
    Фиктивните курсове са на всички нива в държавната администрация.Просто едни пари трябва да се "усвоят".
  • 22 Емил Кабаиванов

    8 0 Отговор
    Като четем колко са усвоили,това са стотинки в сравнение с болницата в Карлово.
  • 23 Чичо Гошо

    10 0 Отговор
    Тоя е забравил да внесе такса ГЕРБ 50 % в касичката. Хоп пращат му великия разследващ Васко да изпълни поръчката. На други места се крадат милиони но си внасят и при тях всичко е прекрасно.
  • 24 гербландия

    7 0 Отговор
    Кога тая герберска чума ще отмине от България накрая?
  • 25 соросоидни кърлежи

    6 0 Отговор
    с европейски пари правят ала-бала, какво ли не измислят ,може дори да има проект "музика за глухи или телевизори за слепи"
  • 26 соросоидни кърлежи

    7 0 Отговор
    абсурди нямат край...какво ли не измислят тези доктори...бил готов да върне парите,ако се докаже че всичко е фиктивно..проста работа правите един тест на английски и сте за затвора, не само парите да се върнат а има престъпление...
  • 27 браво краво

    8 0 Отговор
    Вижте снимката,доктора гледа тавана, какво ли ще види там...иска да сети къде му е грешката,как разбрали медии за този чудесен проект..Аз ще ти кажа докторе, не си дал пари на правилните хора..първо носиш пачки в партийната централа, а после другаде, а ти се обърнал пирамидата наопаки , а сега теб ще опънат..
  • 28 Иванов

    3 1 Отговор
    Нещата са много прости. Тъй като в БГ има близо 430 болници от тяф минимум 150 са ИЗЛИШНИ... Вместо да се чуди въпросния министър как да угажда на тази каста - ВЗИМАШ МОЛИ и е зачертаваш от НЗОК... На следващо место - този /тези/ които са похарчили парите ГИ ВЪЗСТАНОВЯВАТ и директно в кауша.
    И така със всяко мед. звено, което нагази лука.... В 21 век доктор прегед не прави и за това има техника. Въпросните лица които работят с тези машинки се наричат ОПЕРАТОРИ.
  • 29 Апостол Ганьо

    2 1 Отговор
    Така като гледам коментарите- мрънкане, пунктуационни, лексикални, правописни и граматически грешки, омраза, гняв, яд... Обаче горките вие. Работите от мрак до мрак. Плащате си данъците, гласувате... чисти сълзи. Да, ама не. Всеки път като чета подобни статии, дето са от платено разследване на платен журналист, който не плаща данък за тези пари, щото са дадени под масата, ми става ясно, че наистина българинът е една овца! Овца, която не може да чете критично медиите, дето пасе омраза с огромно удоволствие и мрънка, че няма пари. Медиите са най- корумпираната власт на света, ама като средностатистическият гражданин има мозъка на червей и вярва на всичко написано, все ще си остане с мозък на червей! Всичко си е една пропаганда. И оная жертва- бабата, дето била "принудително пенсионирана" ми мирише на гнило. Задавала неудобни въпроси и затова са я разкарали. Друг път. По- скоро не е могла да се добере до мангизите и затова е решила да се представи на горката жертва.
    Всички тия статии са такава пародия и толкова удобен метод за промиване на мозъци, че ми се повръща, като ви чета необразованите коментари и виждам как наистина сте овце на заколение.
  • 30 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    вдиганли здравните осигуровки
    днес ходих да си ги плащам
    МАФИЯ
  • 31 безпартиен

    1 0 Отговор
    В НК има текстове и за съставяне на документи с невярно съдържание.Чудно е обаче,ЗАЩО гл.прокурор и спец.прокуратурата не се самосезират за ОПГ???
  • 32 В Библията пише

    2 0 Отговор
    за изгонването на търговците от храма - а тук те са собственици на храма... Исусе Христе сложи си каскет
  • 33 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    ПРАВИЛЬНО!СТОЛИЦА,Е,НЕМА МАЙТАП.АКО ЛИНЕЙКАТА ДОКАРА,ПОСТРАДАЛ ИНГИЛИЗИН,КАК,КЕ СЕ РАЗБЕРЕ,КВО МУ Е.