Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 08:04 4 035 13

Конкурсът за проект на сграда на Медицинския университет в София е опорочен!?

  • медицински университет-
  • медицински университет-софия-
  • конкурс-
  • проект на сграда-
  • архитектура-
  • обществена поръчка

Изискванията са за 6-етажна сграда, а победители в състезанието са проектанти със 7 и 9 етажа

Конкурсът за проект на сграда на Медицинския университет в София е опорочен!? - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Прокуратурата проверява сигнал за нагласен конкурс с награда от 180 000 лв. и бизнес за над 2 милиона. Конкурсът е за проекта на предстоящата нова сграда на Медицинския университет в столицата близо до Александровска болница. Изискванията са за 6-етажна сграда, а победители в състезанието са проектанти със 7 и 9 етажа, сигнализираха пред bTV архитекти, участници в конкурса.

В заглавието на проекта четем: "Открит конкурс за идеен архитектурен проект за шестетажнa учебно-административна сграда и ректорат на "Медицински университет" – София". Заглавието е потвърдено многократно от журито. Въпреки това за победители са избрани трима кандидати, съответно със 7, 9 и отново 7 етажа. Те си поделят награда от 180 000 лв,, а обществената поръчка за строителство предвижда проектантски хонорар от над 2 200 000 лв.

Участници в конкурса, които са спазили изискването за брой етажи, сигнализират на прокуратурата.

"Аз правих 3 отделни проекта, значи трябваше да направя все едно 3 състезания в 1, за да намеря накрая вариант, който да покрие тия параметри, който разбира се идва с големи компромиси. Да организираш конкурс, който е тотално опорочен и да губиш ресурса и парите и времето на хората, само защото нали си нагодил там на някого нещо, е тотално недопустимо", обясни пред bTV кандидатът Николай Шахпазов.

"Конкурсът за проекта е обявен и проведен при спазване на правилата на Закона за обществените поръчки /ЗОП/ и правилника за неговото прилагане. Оценката на допуснатите проекти е извършена от назначено жури, в което има представители на КАБ и САБ, които сами са определили свои представители" се посочва в позицията на Медицинския университет в София.

От Камарата на архитектите в България обаче казаха за bTV, че изискванията на конкурса не спазват закона за максимална височина на строителството, което в района не е 50 м, а 20 м.

Специалистите се дистанцираха от колегата си в журито – архитект Ивайло Петков, и започнаха вътрешна проверка.

"Моите лични критерии бяха съвременност и да се излезе от догмата, че на всяка цена трябва да се спазват всички изисквания на документалната част", коментира пред bTV арх. Петков.

Проверката на Софийската районна прокуратура следва да установи има ли данни за престъпен умисъл при провеждането на конкурса.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 0 Отговор
    Айде бе!Не думай!
  • 2 Както

    9 0 Отговор
    всичко друго !
  • 3 Знае се кой ще спечели

    12 0 Отговор
    Нищо ново.... В тази държава властват само пороците на хората с постове и пари.
  • 4 Колкото

    10 0 Отговор
    по - голяма , толкова повече милиони за делба ! Правила и закони - за другите !
  • 5 един от многото

    14 1 Отговор
    Цялата ни държава е опорочена откакто цъфна отровното цвете Гербер.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    яка далавера
  • 7 да де

    4 3 Отговор
    Това не е новина.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    ще спечели някой от от обкръжението на цъфналите гербери
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мария Тънасова

    2 0 Отговор
    Не може да бъде. В грешка сте. Вчера по телевизора един каза, че всичко е наред. Питайте Кърджалийска, и тя знае, че всичко е точно. Пък те броили избените помещения, нали!
  • 12 Академик

    1 0 Отговор
    Тия паднали от "Академия" на "Университет"! А разни ПУЦ-ове направо ги натъкмиха за "Академии": Милиционерско-Пожарникарска "Академия", Спортна "Академия", Счетоводна "Академия" (Свищов), Рисовална "Академия", .,... Очаквам да се появи и Каруцарско-Кочияшка "Академия" - Банкя! Както и Масажистко-Теляшка "Академия" - Банкя! Защо пък не и Гавази-Копойска "Академия" - Банкя?!
  • 13 НЯМА ПРОБЛЕМ С ЕТАЖИТЕ

    0 0 Отговор
    2-3 ЕТАЖА МОЖЕ ДА СЕ ДАДАТ ЗА ПУБЛИЧЕН ДОМ НА ГЕРБ !