Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 16:51 10 393 27

Бившата депутатка от ДБ Албена Върбанова уличена в евроизмама за 9 млн. лв. от ОЛАФ, губи дело и пред ВАС

  • измама-
  • евросредства-
  • албена върбанова-
  • демократична българия

Ами резултат няма или пък е невидим

Бившата депутатка от ДБ Албена Върбанова уличена в евроизмама за 9 млн. лв. от ОЛАФ, губи дело и пред ВАС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Има развитие около казуса с бившата депутатка от Демократична България (ДБ) Албена Симеонова Върбанова, която е уличена от ОЛАФ, белгийската и българската прокуратура в измама с евросредства за 9 млн. лева. По случая има и решение на Върховния административен съд, което може да видите в края на статията. Ето и целия материал на колегите от 19min.bg:

Вие никога не сте чували за кампанията с безумното име: Отиди, вземи, хапни биологично (храненето е един от 3-те основни биологични процеса, извършвани от човека и няма как да бъде друго, освен биологично), за която прословутият шеф на ДФ Земеделие Порожанов е дал сладка поръчка за 9 милиона лева. Но заради него депутатка от ДБ в последния парламент и кандидатка за новия се оказа замесена в разследван от ОЛАФ, белгийската и българската прокуратура проект на представляваната и оглавявана от нея Българска асоциация Биопродукти. Албена Симеонова Върбанова е част от зелените в коалицията и въпреки решението на Върховния административен съд, че изпълнението на проекта е „измамна дейност”, което е постановено първо от ЕК, продължава да се бута в политиката.

Скандалът обаче започва още с условията на поръчката. По договора, подписан от прословутия с нередностите за милиони по негово време и отстранен още от Борисов шеф на ДФЗ и земеделски министър Порожанов, са залегнали баснословни суми. Например дизайн и „произвеждане” (не производство, както е на български) на елементарен сайт е оценено на 44 140 евро, а реално струва десетки пъти по-малко. Неясно е колко каталози и листовки ще се произведат, в какъв формат, с каква цветност – задължителните за подобна поръчка професионални параметри, но сумата е завъртяна – 148 352 евро. 42 852 евро са предвидени отново за „произвеждане” и „дизайн” на клип (дизайн на клип е световна новост, в тази област се плаща за сценарий, режисура, заснемане) – на такъв бюджет дори и най-богатата фолкпевица ще завиди – това е републикански рекорд. Наш фаворит сред общо 477 157,50 евро, предвидени за подаръци, е „програмна тениска” – понеже брой не е описан, а нещото е договорирано в единствено число, за разлика от „подаръЦИ”, разбираме, че това е някакъв супер уникат – единичен и сигурно изцяло изработен от диаманти, защото струва 119 520 евро според Порожанов и депутатката. В същото време единственото подпомагане на земеделците у нас чрез проекта са 337 700 евро, предвидени по проекта за биопродукти – само дето и тук са пропуснали да напишат какви конкретно вид и сорт продукти, какъв брой, с какво тегло, на каква единична цена.

И точно тук ОЛАФ – еврослужбата за борба с измамите се е заяла, защото се оказва, че са избрани поддоставчици, които са участвали в схема за фиктивни доставки и има необосновано завишаване на цените. Поради което наследникът на Порожанов на поста Живко Живков със заповед от 28.04.2017 г. на база разследването на ОЛАФ е спрял договора с депутатката от ДБ. Срещу тази заповед тя е започнала дело в съда, което е загубила и в Административния съд на София – град на 26 март 2018 и във Върховния административен съд на 17 юни 2019 г. Явно интересите, които са нарушени, са били доста сериозни, защото тогава започва атака с компромати срещу него и той е принуден да напусне поста, което, разбира се, може да е и съвпадение. Но може и да не е случайност.

Иначе договорът с асоциацията на зелено – синята депутатка изобилства от тотални безсмислици. 20 000 евро са предвидени например за „разработка на рекламно –артистичен продукт”. Първо, няма такова нещо в професионалния език, второ: пари за творчески дейности са предвидени по всяко от перата в проекта. Подобни графи се срещат много – „разходи за гаранция за добро изпълнение” – 12 000 евро, „измерване на резултата” – 115 788,36 евро, неясно е в какво се състоят и многото вписани заплащания за дизайн на това и онова, понеже пък си има отделно хонорари за 401 741,56 евро. Сериозните 133 239, 36 евро са предвидени като комисионна за изпълнение.

Защо се прави всичко това ли? Защото европейското участие е 50% или 4,5 млн.лв. Други 30% или 3 млн. лв. идват от националния бюджет. Остават 20% или 1,5 млн. лв., които се поемат от изпълнителя. Съберете забавните и измислени пера и ще получите на практика същата сума. И имайте предвид, че липсата на конкретни параметри в поръчката дава възможност на изпълнителя да си сложи чудесна печалба – буквално колкото процента си поиска, навсякъде. Както се казва: не е луд, който.... Понеже огромни пари: 115 788,36 евро или над четвърт милион лева, са вписани от Порожанов и депутатката от ДБ в договора им за измерване на резултата, нека се опитаме да го сторим безплатно.

Ами резултат няма или пък е невидим. Не е и имало за повече година и половина или над половината време между подписването на контракта на 17.09.2015 г. и окончателното спиране на проекта със заповед от 28.04.2017 г. Като имате предвид, че 30% от парите са предвидени авансово, както пише в контракта, а други трябва да са преведени след изтичането на първата година. Ние, като професионалисти в бранша на медиите и рекламата и действащи всекидневно на него, дори не сме забелязали да е видяна предвидената реклама: 1 250 100 евро за рекламно време и площ в телевизията и пресата, 832 500 евро за онлайн, 417 600 евро за билбордове. А тя щеше да ни направи впечатление, защото 2,5 млн. евро – толкова е сборът на сумите за реклама по проекта, е почти тройно повече от годишния рекламен бюджет на най-голямата банка у нас. А нейните послания и клипове всички сме ги виждали. Някои даже ги помним. Няма следа и от невероятните 229 740 евро, озаглавени „пиар”. Нищо чудно, защото те са предвидени по две пера – „посещение на производствени места в БГ” – сигурно под БГ имат предвид България, но кои са точно местата, къде се намират, какво е количеството посещения и кои са посетителите, не е ясно. Другата част от близо половин милион лева са за неидентифицирани кулинарни школи.

Може би от проекта щеше да има смисъл, ако и тези пари отидеха все пак за набавяне на биопродукти, т.е. за помощ на фермерите, които ги произвеждат. Би било зелена политика. Да, ама не! Както сами разбирате, резултатът е мъгляв, така явно е и заплануван, по любимата корупционна максима: „куче влачи, диря няма”. Защото иначе, ако искаше да свърши работа, ДФЗ щеше да потърси за рекламна и пиарска дейност професионална агенция, а не биоасоциация. Едната работа не е като другата работа, както се казва.

Всъщност има резултат за гилдията, обаче ужасяващ! Защото на база разследването на ОЛАФ Брюксел пише специално писмо до ДФ Земеделие, както четем в документ от 12 юни 2018 г., отправен до зам.-директора от директорката на дирекция Селскостопански пазарни механизми. Тя съобщава за процедура по уравняване на съответствие. ОЛАФ я алармира за „неправомерни плащания със средства на ЕС” за „измамна дейност”, на базата на което иска спиране на междинни и окончателни плащания по всички промоционни програми – 5 действащи и 4 приключили изпълнението. Тоест, тежък удар по целия агросектор. Заради тази скандална още от написването си поръчка. Очакваме коментара на Демократична България.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    65 5 Отговор
    Всички от ДАЙ България са мошеници.
  • 2 сила

    62 1 Отговор
    ОТИДИ,ВЗЕМИ,ХАПНИ....жестоко,по добра дефиниция на българския политически живот не бях виждал
  • 3 Отвратен

    47 17 Отговор
    Държавата с най много мошеници и крадци начело с цар тиква. Свърши ви времето, идват почтенните хора на власт.

    Коментиран от #16

  • 4 Селянин

    41 9 Отговор
    Всички еврофондове работят за политическите партии и най вече за герб и ДПС, за да получиш трябва да им дадеш първо на тях

    Коментиран от #17

  • 5 Реалист

    45 6 Отговор
    Де бЪ са най-големите измамници и крадция. Ристе е на върха на пирамидата...!
  • 6 Търновец

    44 1 Отговор
    Най-малко 10 години за Върбанова плюс конфискация а ДБ да се извинят.
  • 7 37488

    37 2 Отговор
    Ами порожанов - кога??? Още е държавен служител!!! ДПС!!!
  • 8 One

    32 2 Отговор
    На тази измамница, преди да потегли към Сливенския-да й напъхат един...патладжан отзад и с мощен шут директно през вратите към затвора.
  • 9 Тома

    37 2 Отговор
    Всички знаем че най големите крадци са в политиката но лошото е че няма кой да ги накаже
  • 10 Куков

    33 2 Отговор
    Тази партия не може да подбере качествени, читави, правомерни хора за депутати. Издигат все едни и същи, навързали са се като свински черва, а искат да управляват.Всеки е човек на някой- един- син на бивш комунистически кадър, друга- любовница на шеф в партията, трети- има запазено място, понеже знае полицейски тайни, четвърти- представител на джендърското крило и т. н.ТАКА НЕ СЕ УПРАВЛЯВА!

    Коментиран от #27

  • 11 Пинокио

    19 5 Отговор
    И кво, учудени ли има? Ма нали не искате ИТН. Дет ги разсипаха заради един преписвач и фейсбук статус!!! От другата страна на "почтените" кражби за милиони. Не щяхте хора, които досега не са били обвързани с политика, обществени поръчки и всякакви такива. На ви "почтените" и ГЕРБ тогава.
  • 12 окрадоха парата

    27 2 Отговор
    Тоя Пирожанков, що пара ограби, само Господ знае. Обзаведе почти всички тъщи на разбойниците от ГЕПИ с къщи и джипове, по програмите за селските райони. Колко комисион е оскубал от евро програми и е отделял за чекмеджето също е загадка. Като стана вече жега го оттеглиха за да си харчи откраднатото. Къде са ДАНС, каскета съда също е загадка. Дай България са същите мошенници като ГЕПИ с ментор драгалевския сиганина Ваньо.
  • 13 XYZ

    21 1 Отговор
    Започват да падат гнилите ябълки от клона на ДБ!

    Коментиран от #14

  • 14 Ама ако продължава така

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "XYZ":

    Само една вейка ще остане.А дано ама на дали. Сичкото политик в тая държава са от когато бях дете, вече съм пред Пенсия. Промяна ама на върбово лято в петък преди четвъртък на 35 май. Кой разбрал разбрал.После питайте защо хората са на терминал 2 с еднопосочен билет.
    П. П. Добре ,че послушах един път жената преди 10 години.
  • 15 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    13 2 Отговор
    Крадливата партия на Иван КРАДЕЦА Костов...
  • 16 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Отвратен":

    Трай Коньо за зелена трева, да не се окаже както досега - новите - по-лоши от старите!
  • 17 ПОЧТЕННИТЕ

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Селянин":

    АБЕ НЕ Е ДПС НЕ Е И ГЕРБ А Е ДЕПУТАТ ОТ ДБ /СХВАНА ЛИ ДБ/ ОТ ПОЧТЕННИТЕ
  • 18 Асен

    9 1 Отговор
    На цялата Демократична България им е нагласата такава - да има пари без значение дали е законно.
  • 19 Бате

    8 1 Отговор
    Ми там измамник до измамник са се събрали!
  • 20 Биби Кинг

    2 1 Отговор
    Егга толко се потродило момичето па они са я наботали и са я отрезали од еоропейска помош! После одиме да се вайкаме каде изобретателните и талантливите бегали у Чужденециа деа!
  • 21 Кокорчо

    8 2 Отговор
    Нали и наш Кирчо Канадския имаше някакъв бизнес с биолуканки. Явно био-измамите са най-големи и най-модерни в момента.
  • 22 Пацо

    6 1 Отговор
    Само такива измамници са се събрали около Ицо Иванов
  • 23 Бесен

    1 1 Отговор
    ... и моля не ми казвайте, че не трябвало да има Народен съд, и че той е бил нещо лошо..!
  • 24 Кочо

    1 1 Отговор
    Че и грозна да му се не види!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вергина

    1 0 Отговор
    Какви (траги)комици са наште политици!
  • 27 Вергина

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Куков":

    Ами може да е партия, основана на роднински връзки, откъде да знаем :)))