Last news in Fakti

7 Януари, 2024 09:35 16 959 52

Автосервиз фантом мами столичани. Как и защо се дават 18 хиляди лева за фар и броня

  • автосервиз фантом-
  • измама-
  • 18 хил лв-
  • фар-
  • броня

Минава половин година, а ремонтът, за който е дадена сума, равна на една трета от цената на колата - не е започнат. Чува различни оправдания. Случайно Петър разбира, че автомобилът е изоставен, а от сервиза няма и следа. От собственика – също

Автосервиз фантом мами столичани. Как и защо се дават 18 хиляди лева за фар и броня   - 1
Снимка: Нова телевизия
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Мъж от София твърди, че е измамен от автосервиз. Дал близо 18 хиляди лева за броня и фар. На два пъти колата му била изоставяна, а сервизът просто изчезнал. Потърпевшият бил и заплашван, че ще запалят автомобила. По време на разследването на Нова телевизия собственикът на автосервиза предлага да върне парите на измамения мъж.

Петър Вълков си купува дълго избирания нов автомобил. Малко след това обаче претърпява лека катастрофа. Колата е в движение, но има нужда от ремонт. Затова се обръща към майстори, на които вече е разчитал. Дълги години били доверен сервиз към неговата застрахователна компания.

"По този начин се работи по-лесно, не се дават пари предварително и реших да работя с тях. Чак две седмици по-късно казаха, че вече не са доверен сервиз. Беше ми казано, че е елементарен проблемът. Ставаше дума основно да се сменят бронята и фарът. На втората седмица ми бе поискана сумата от 14 520 лева за авточасти и труд. Тъй като колата е нова, реших, че може би наистина струва толкова. Обясниха ми, че трябва да ги платя, реших, че ще ги платя, платих ги. Колата ми е застрахована, не би трябвало да има проблем", разказва той.

Така, за да върви ремонтът бързо, Петър дава исканата сума. За нея му издават фактура. След месец искат и допълнителна сума, за която отказват да му издадат документ. "Минаха още около две-три седмици и ми поискаха 3 000 лева допълнително. Спешно трябвало да се купят още части. Беше ми странно, но дадох парите", допълва той.
Минава половин година, а ремонтът, за който е дадена сума, равна на една трета от цената на колата - не е започнат. Чува различни оправдания. Случайно Петър разбира, че автомобилът е изоставен, а от сервиза няма и следа. От собственика – също.

"Известно време нямах връзка. След седмица ми вдигнаха и казаха, че са намерили място къде да довършат. Закарахме колата в жк. "Дружба". Никаква връзка нямах, а колата беше спряна под едно дърво и сервизът го нямаше", споделя Петър.

Така, на практика два пъти колата му е изоставяна, а сервизът безследно изчезва. Освен всичко друго, Петър става и обект на заплахи. "Имах няколко по-тежки разговора. Първият беше, като се опитах да потърся съдействие от застрахователя. Казаха ми: "Ти какво си мислиш, като си отишъл при застраховател нещо ще се случи ли?" А следващият беше когато се опитах да търся съдействие. Пак обаждане след криене и ми казаха: "Защо ми правиш проблеми, ако искам ще ти запаля колата", разкрива мъжът.
Сервизът е собственост на фирма "Лан Кар". Адресната ѝ регистрация е в Перник. В къща, която изглежда необитаема. Екипът на NOVA провери адреса, от който е издадена фактурата. Той е в жк. "Орландовци". И там не съществува такава фирма.

Проверката ни установи, че през октомври фирмата е дерегистрирана. Създадена е друга със сходно име. А неин управител е мъжът, който е издал фактурата. Такава фирма - няма, установи нова проверка на екипа ни.
Не намираме собственика на фирмата и на домашния му адрес. А в телефонен разговор отказва среща с нас. След което спира да отговаря на обажданията.

Междувременно, след като екипът ни започва да работи по сигнала за измама, Петър получава обаждане от собственика на фирмата. Предлага да му върне част от парите. "Малко след като започнахме да работим с вас, господинът ми се обади и ми предложи части да ми върне три хиляди лева, искаше банковата сметка", споделя мъжът.

Има ли контрол над доверените сервизи, макар този да не е бил такъв в този момент? С този въпрос се обърнахме към Асоциацията на застрахователите. Оттам заявиха, че контролът е много стриктен. И съветват застрахованите първо да се обръщат към компанията си и да се придържат към техните инструкции. Пари на ръка в доверените сервизи не се дават.

"Щетата се завежда през застрахователна компания, тя изготвя документ и клиентът с описа отива в сервиза да се вземе с приемопредавателен протокол. Има и хора, които се опитват да злоупотребяват. С доверени сервизи също може да се случи да злоупотребят. Самата застрахователна компания контролира ремонта, заради разходите които ще плати", уточняват от асоциацията.

9 месеца и 18 хиляди лева по-късно Петър все още не може да шофира новата си кола. Не само, че не е ремонтирана, но има и нанесени допълнителни щети, липсват и части от нея. Колата отново е в автосервиз. Петър е наел адвокат. Подал жалба и в полицията. Проверява се има ли и други измамени шофьори.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекувам наркозависимост

    132 5 Отговор
    Значи тоя маняк е пълен дебил .... И толкоз
  • 2 БеГемот

    128 8 Отговор
    Чудя се как балък като тоя има толкова пари за нова кола чи и за подарък на тенекеджията...да не е ай ти специалист...те така не ги слушат главите...

    Коментиран от #16, #47

  • 3 Как

    53 2 Отговор
    Преди пет месеца в Лан Кар ми боядисаха бронята и смениха фара за 2400 лв и Лев инс плати!

    Коментиран от #51

  • 4 Ето

    96 8 Отговор
    До изграждане на такива безпомощни същества доведе прокламираната либерализация ! Аз съм възпитан и коректен човек , но знам какво да направя в такъв случай ! Барваш най близката тръба или щанга в сервиза , и почваш да ги възпитаваш !
  • 5 Един

    90 5 Отговор
    Докато има оФце,ще има и вълци!
  • 6 Настрадин Ходжа

    32 20 Отговор
    Карайте още 5-та ръка премиум ама нали сте хитри

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Васил

    52 3 Отговор
    Лудите в гетото София не свършват.
  • 9 Този

    68 2 Отговор
    е абсолютенен тъпанар , висша форма на малоумие наблюдаваме в този случай , както между другото и липсата на ред и законност , това тук е пародия на държава.Всеки те е.е ти ги е.еш , абе бардак , който оцелее!
  • 10 това не е истина !!!

    68 2 Отговор
    малее несъм вярвал че може да има толкова “умни” хора ?!?!?!? този си е за нобелова награда 18 000 лв за броня и фар че то на бентлито не струва толкова как е възможно да има такива хора ? сега сигурно се избиват ало измамниците кой да го обработи тоя че може да има още пари за доене … немога да повярвам още дори и IT специлистите не са чак толкова “умни” а те милите извън компа са пълна боза
  • 11 Кофти тръпка

    34 1 Отговор
    Като в песента: и бал ъци, за милЬони ... За тези пари, едва ли е фар и броня, що не пишат марката, че стана интересно?

    Коментиран от #46

  • 12 Значи всички нови коли фар и броня

    32 2 Отговор
    По 2400 за добър ден
    После що държавата няма пари а честните банки пълни с пари
  • 13 Аааа

    40 2 Отговор
    Малко е платил тоя балък, можло е още да ги цицат
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дон Бидон

    42 3 Отговор
    Добре,де,а защо не се споменава марката на колата. За Порше Кайен може и да е нормална цената ,която са му поискали. Там дръжката на вратата отвън е 1000 лв.

    Коментиран от #33, #52

  • 16 Кат му гледам фейса

    50 2 Отговор

    До коментар #2 от "БеГемот":

    Никъф АйТи не е,глуповатичък ми изглежда!По скоро ми мяза да е получил имот по наследство,продал го и решил да си начеше егото като си купи скъп автомобил.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мхм

    19 4 Отговор

    До коментар #14 от "и кво":

    Въпроса е ти като българин какво разбираш под нова кола
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кобилкина

    14 2 Отговор
    така е в мутренска държава.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 То си е до човека

    23 1 Отговор
    В цяла Европа има некорекни сервизи.
  • 23 Кит

    29 2 Отговор
    Човешката глупост няма граници...Също като човешката склонност да мамиш глупаците.
  • 24 Aлфа Bълкът

    20 3 Отговор
    Нови кола, ама явно с пренабити номера и затова я е закарал на Сульо Пулев за ремонт.
  • 25 Абе

    29 0 Отговор
    Къ може да дадеш една торба пари аванс и полвин година да си оставиш колата в некъв сервиз... Не мога да го проумея.
  • 26 хихи®

    31 0 Отговор
    Къф е този олигофрен?
    Колата нова ли е или нов внос(втора трета кражба)?
    Тозе работил лие някога със застраховател? Те те изпращат на доверен сервиз сле оглед или ти плащат сумата, ти се оправяш?
    Нова кола в случаен сервиз!?!?!?
  • 27 Порно

    34 0 Отговор
    Нещо не се връзва. Ако си застрахован, караш колата на оглед, и чакаш възлагателно писмо, с което отиваш в доверен сервиз. Само ако застрахователя каже, че ще ти изплати щета, си търсиш сам сервиз.
  • 28 Ами да

    26 0 Отговор
    На този колата не му е била нужна! И, явно е добре с парите!
  • 29 Ах Ох

    19 0 Отговор
    Колега докарай я в моя сервиз. Ефтино шти зема, носи 9000 лева и след два месеца ела за колата, муахахахахаха.
  • 30 Човешката глупост е безгранична

    30 0 Отговор
    БЕЗ ДУМИ : "Дълги години били доверен сервиз към неговата застрахователна компания." — И този човек, след като има "дълги години" опит със застрахователна компания, решава да се обърне директно към доверен сервиз, вместо първо да си заведе щета ?! "По този начин се работи по-лесно, не се дават пари предварително и реших да работя с тях.“ Да де, но въпреки това дава пари предварително, при това цели 18 000 лева ?! "Обясниха ми, че трябва да ги платя, реших, че ще ги платя, платих ги. Колата ми е ЗАСТРАХОВАНА, не би трябвало да има проблем", разказва той. ?!?! Добре де, след тези "дълги години" опит със застрахователи да не знаеш, че първо трябва да си заведеш щета и после да ходиш при доверени сервизи?! Той на какво е разчитал - да извади 18 хиляди от джоба си и после да си ги търси от застрахователната компания, ли?! ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ НАИСТИНА МЕ УЧУДВА ПОНЯКОГА !!!
  • 31 Що не

    13 6 Отговор
    Като си дал 100000 за нова кола, тя що нема гаранция от 2 год? Нали сме в Европа? И после е нормално фар модул да е 10000 лева. Поне за тесла и Ауди, ледовете са евтини за производство и много скъпи за части -хай-тек. От ТЯХ тека от собственика гъ...
  • 32 гост

    18 2 Отговор
    Пълно е с шарлатани мой познат в я закара в доверен сервиз освен че е по каско му бяха поискали на ръка допълнително 800 лв за боя на броня и калник той беше отказал и я откара в читав сервиз
  • 33 вдефргтъ

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "Дон Бидон":

    Колата е некъв Пасат... Цената на частите не е проблем- тая броня има куп радари и разни модули, фарът е диоден и недай си боже да е тип "умен" дето има доп. функции лесно може да прескочи 7-8 бона ако го поръчваш като част от дилъра...

    Но нещо много яко намирисва тук... Купил нова кола, а няма каско? Твърде силно намирисва...

    Коментиран от #34, #39

  • 34 Човешката глупост е безгранична

    18 0 Отговор

    До коментар #33 от "вдефргтъ":

    Е как да няма Каско, нали сам казва, че е застрахован? Обясниха ми, че трябва да ги платя, реших, че ще ги платя, платих ги. Колата ми е застрахована, не би трябвало да има проблем", разказва той.

    Коментиран от #37

  • 35 До ПЕТЪР?? С КОЙ АКЪЛ ДАДЕ 18ХИЛ ЛВ

    18 0 Отговор
    За фар и броня?? Не можа ли да провериш колко струват?
  • 36 Перо

    17 0 Отговор
    Тоя глупак защо е отишъл в измисления сервис да плаща, без да занимава застрахователя?
  • 37 Aлфа Bълкът

    24 0 Отговор

    До коментар #34 от "Човешката глупост е безгранична":

    И какво излиза? Решили двамата да го турят на застрахователната компания, ама тоя кога се е обърнал, разбрал че му е три ката вътре у него.
    И сега търси ТВ, реве да му го вадят, да му го вадят, ама вътре да му стои, щот акъл не може да му набиеш.
  • 38 ТИР

    21 0 Отговор
    Това е консуматорското съзнание да ръсиш пари без познание за стойност,,,
    За това си има поговорка
    От къде дошло -там отишло,,,,
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ха сега де?!

    16 0 Отговор
    Как може сервиза да е бил "фантом" след като години наред е бил "доверен сервиз" на ЗК???
  • 41 "Беше ми странно, но дадох парите"

    21 1 Отговор
    Също като деменциите хвърлящи пари и ценности от терасите или до коша за боклук

    Коментиран от #42

  • 42 Даже още по-зле

    11 1 Отговор

    До коментар #41 от ""Беше ми странно, но дадох парите"":

    На деменциите не им е странно, а нормално. На негово място щях да си трая и да не правя реклама на глупостта си.
  • 43 Грешник

    14 0 Отговор
    Има интернет, проверяваш, сравняваш и после питаш по сервизите колко струва ремонта след като не търсиш застраховката. Явно са искали да точат пари от каското ама единия е преевал другия. Типично в БГ
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ха ха ха

    5 0 Отговор
    ЗАТОВА СЕ КАЗВА АВТОМЕНТЬОР!!!
  • 46 Мунчо

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кофти тръпка":

    VW Passat Alltrack.... 🤣🤣🤣.... И като я е платил поне 55к....този пич, верно прилича на човек, който изобщо не е наясно с автомобилите като цяло... 😏😅
  • 47 100%

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "БеГемот":

    ай ти🤣

    Коментиран от #50

  • 48 Никола

    9 0 Отговор
    В КОМБИНА Е С СЯХ,НО СА ГО ПРЕЦАКАЛИ,-ТОЧАТ ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Опел

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Как":

    А на мен ми смениха бронята и нов фар за 240лв. С боядисване в оригиналния цвят. Ама не в мутренски сервиз.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.