12 Ноември, 2021 14:31 10 424 63

Съмнения за злоупотреби и около строителството на участъци 1, 2 и 3 на АМ „Хемус“

  • магистрала-
  • хемус-
  • строителство-
  • лотове-
  • разрешителни

Имат ли повод за притеснение Нанков и Аврамова?

Съмнения за злоупотреби и около строителството на участъци 1, 2 и 3 на АМ „Хемус“  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

В началото на седмицата бившите регионални министри от ГЕРБ Петя Аврамова и Николай Нанков бяха привикани в полицията и дадоха показания във връзка със строежа на АМ "Хемус". Час и половина те бяха разпитвани по смятаната за някои най-голяма проверка за евентуални злоупотреби правена някога в България. На излизане от сградата на ГД „Национална полиция“ Нанков подчерта пред медиите, че всичко около строителството на 1-ви, 2-ри и 3-ти лот от АМ „Хемус“ е законно и беше категоричен, че няма нарушения, а Аврамова допълни, че не е получавала сигнали за нарушения, докато е била министър. В четвъртък в предаването "Лице в лице" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов упорито се опитваше да избяга от въпросите, свързани с аутобана и отрече обвиненията за незаконно строителство, но намекна, че всеки извършил нарушения ще си носи последствията.

На другия ден вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков загатна, че проблеми има и около 1-ви, 2-ри и 3-ти участък от АМ „Хемус“. По-късно кандидатът за депутат на „Демократична България“ Ивайло Мирчев пък обяви, че фактическото строителство на тези участъци е стартирало далеч преди да бъдат готови разрешенията за строеж.

Справка в регистъра за Разрешения за строеж в интернет-страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството показва, че Разрешение за строеж (РС) за първата отсечка от участък 1, е било издадено под № 30 на 17 април 2019 г. Близо година преди това, на 7 август 2018 г. тогавашният премиер Бойко Борисов, придружен от регионалния министър Николай Нанков и бившия вече шеф на АПИ инж. Светослав Глосов, инспектира пред медиите как протичат строителните работи на 9-километровата отсечка между Ябланица и Боаза. Изграждането на трасето, което струва 55 млн. лв. е стартирало през март същата година или 13 месеца преди издаването на разрешението за строеж. Хронологията на събитията показва, че на 11 октомври 2019 г. отсечката е открита от бившия министър-председател, но това не е равнозначно на въвеждане в експлоатация. Тоест остава открит въпросът, дали към днешна дата тези 9,3 км. имат акт 16, който е документът, удостоверяващ, че приемателна комисия е извършила проверка дали съоръжението отговаря на проект, стандарти, норми и изисквания. По-късно са издадени още 3 разрешения за строеж за останалите отсечки от участъците 1, 2 и 3 на АМ „Хемус“. Те са: РС-12 от 5 март 2020 г., РС-70 от 28 август 2020 г. и РС-21 от 22 март 2021 г.

От тази фактология излиза, че имаме капацитет за 6 месеца да построим близо 10 км. магистрала вместо за две години както е било предвидено, а това означава, че е съвсем реално за 2-3 години да завършим останалите 213 км.

Имат ли повод за притеснение Нанков и Аврамова?

Вероятно масовото разбиране е, че е важно да имаме така лелеяната над 40 години магистрала, пък „бумащината“ ще се оправи. Всички добре знаем, че дори за барака в двора на вилата ще са необходими строителни книжа, какво да говорим, когато става въпрос за магистрала. Проектирането и строителството на такова съоръжение включва най-общо казано три основни компонента: огромен публичен ресурс, безопасност при изпълнението и при експлоатацията и качество, което да издържи във времето. Те може да бъдат гарантирани единствено и само с автентични строителни книжа, които включват множество документи, от които можем да откроим: одобрен инвестиционен проект, геоложки проучвания, РС, множество протоколи и актове по време на строителството и на финала - заветния акт 16 за въвеждане в експлоатация.

В този ред на разсъждения предвид разминаването между датата на първото РС за участъците 1-3 и стартирането на същинските строителни дейности възникват множество въпроси свързани с попълването на множество документи с невярно съдържание. И четирите РС са подписани от министър Петя Аврамова. В Наредба 3 са описани подробно етапите и поводите за съставяне на общо 16 акта и протоколи по време на строителството. Така например с РС идва протокол 1, последван от протокол 2, с който се открива строителната площадка и се дава физическото начало на изграждане на обекта. Та под протокол 2 се подписват представители на възложителя, а това в случая са АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД, следват изпълнителят/строителят, строителният надзор, проектантът, представител на МРРБ или общината, на чиито територия е обектът, технически ръководител и инженер геодезист.

Същите тези отговорни лица подписват последващите протоколи и актове. В допълнение има и Заповедна книга, в която се нанасят всички заповеди, издадени от строителния надзор и проектанта по време на строително-монтажните работи. Всички тези основни елементи от строителните книжа се попълват след издаване на строителното разрешение. Това означава, че при лотовете 1, 2 и 3 практиката е строителството да върви една година преди РС, което пък означава, че говорим не само за незаконно строителство. Тук вече говорим и за създаване на документи с невярно съдържание от всички изброени по-горе.

Въпросите обаче не спират! Напротив увеличават се. Кой ще гарантира извършеното строителство? Спазен ли е проектът? Какви материали са вложени? Имало ли е надзор? Какво се е случило с археологията по трасето? И още много други изречения, завършващи с препинателния знак "?". Май Петя Аврамова и Николай Нанков все пак имат за какво да се притесняват. Оставяме настрана сюжета с авансите за отсечки, които дори ги няма на картата, надвишените многократно цени на материали, договорите за доставки на материали и техника, прикриващи строително-монтажни дейности и факта, че каквото и да се случи по отношение на гаранциите за качеството на строителството, контрата остава в държавната „Автомагистрали“ ЕАД, тъй като тя е основният изпълнител, а фирмите със стотици милиони аванси са просто доставчици.

А на финала нека си спомним за инцидента с над 50 жертви при срутването на мост на магистрала в град Генуа, през същия този август 2018 г. Остава да се молим, че съвестта на нашите строители е много по-голяма от тази на италианските им колеги.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 768

    90 16 Отговор
    Ехе тия герберасти не са имали спирка.
    ДОСТОЙНА ПРИСЪДА ЗА ТЯХ!

    Коментиран от #49

  • 2 Жоро

    77 13 Отговор
    Бойко, при бай Ставри няма нощни шкафчета и презарвативи.
  • 3 ЧЕ ПА

    25 63 Отговор
    А я имам съмнения,че фатмака е Импотентен педАЛ
  • 4 гешефтов

    30 6 Отговор
    Не, нямат.
  • 5 Хахаха

    12 69 Отговор
    За 6 месеца служебно правителство само съмнения ...
    Значи всичко е чисто ...
    Да се притесняват Радев и Дамаджанов ...
  • 6 Пич

    15 43 Отговор
    И аз имам съмнения , за купоните с манекенки , осигурени от Карбовски за Резидента , и пликовете с пари , които му носят... Но съмненията да едно , а показването на доказателства - друго...
  • 7 БАй чекмеджан

    46 7 Отговор
    Куфара от автомагистрали го нема, нема го, духнал към топлите страни
  • 8 хаха

    15 38 Отговор
    Съмнения? То и аз имам съмнения, че служебното краде ама няма доказателства.
  • 9 Българка

    57 8 Отговор
    ГЕРБ узакониха беззаконието и си мислеха , че са безсмъртни и вечни! Прибирайте ги по най-бързия начин всички, начело с психясалия им вожд, че почнаха да бягат (да напускат) от България. Блокирайте всички разплащателни сметки на замесените в пладнешките обири!
    Съд и пълна конфискация за върхушките на ДПС и ГЕРБ и обръчите им фирми!!!!!!!!! В НС нямат място повече престъпници!

    Коментиран от #12

  • 10 НЯКОЙ

    32 6 Отговор
    Когато не се следва законно предписания ред за строителство, тогава контролните органи не участват на практика в него - не проверяват нито материалите, нито технологията, нито резултата на всеки етап. След асфалта, вече ще се разбере какво има отдолу, когато започне да се руши.
    Влагат се некачествени материали, не се спазва технологията и СЕ КРАДЕ! МНОГО СЕ КРАДЕ!
  • 11 Фактите Говорят...друго....

    13 30 Отговор
    ДОНОСНИКА на ДС в БЕОГРАД(МУСТАКА)....5 МИЛИАРДА!
    ДС-доносника от БКП,..ЕЛ ЧАПО ДУБАЙСКИ- 4 МИЛИАРДА!!
    ДС-АГЕНТА СВИНЯРА--- 1 МИЛИАРД!
    Дс-Бобоковци---- 1 МИЛИАРД..
    .....и още няколко Хиляди червени олигарси от ДС,... ОГРАБИЛИ БЪЛГАРИЯ!
    Съмнения, А ??? ААААААХААААА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 XYZ

    38 5 Отговор
    Защо мислите Борисов "разхождаше" професорите по отсечките от разни магистрали да ахкат пред "чудесата"???
    Превърна ги в "съучастници" в своите престъпления!
    Някои от тях продължават със съучастието си - станаха кандидати на ГЕРБ за НС!!!
  • 14 Спите ли

    18 4 Отговор
    Щом е незаконно за ги разрушат, а след това ще говорим за наказание. И в двата случая по Закон.
  • 15 Гласове от зайчарника в Банкя

    26 5 Отговор
    Бацо е майтапчия и каза, който е виновен да ходи в затвора, но да не спират потока, към Шкафа! Бацо много народ е жертвал, казват ви го зайците от зайчарника!
  • 16 Повод

    27 5 Отговор
    за притеснения не знам , но повод да са зад решетките за дълго време - със сигурност !
  • 17 ЧЕСТИТА 27 ПОРЕДНА ИЗБОРНА ПОБЕДА БОЙКО

    6 37 Отговор
    ОТ ЦЯЛА ПРИЗНАТЕЛНА БЪЛГАРИЯ....ПОКЛОН!
    МАЧКАЙ БЕЗМИЛОСТНО ФАТМАШКИТЕ ДС-ПРЕСТЪПНИЦИ И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТЕ...БОГОТВОРИ!
    БОГ С НАМИ.....

    Коментиран от #18, #48

  • 18 Кочо

    5 25 Отговор

    До коментар #17 от "ЧЕСТИТА 27 ПОРЕДНА ИЗБОРНА ПОБЕДА БОЙКО":

    Баце е връо. Велик
  • 19 hmhmhm

    26 5 Отговор
    за нас няма съмнение , че има яко кражби, нагласени "според закона" ! Време е за затвори!
  • 20 Гошо Касапина

    6 36 Отговор
    При БАЦЕ беше 3 пъти по-добре отколкото при Фатмака Престъпник!
    3 пъти по-евтино, по спокойно и по-добре!
    Всички мои роднини сме за ГЕРБ

    Коментиран от #24

  • 21 Бокито пак изспържи

    19 6 Отговор
    Къде е Валерко релсата да си защити секретарката а Нанков го разкарваха като панайрско муле във джипката Аз колко пъти казвах че от прост крадливи човек се бяга като дявол от ТАМЯН

    Коментиран от #27

  • 22 БАЙ Х@Й‼

    15 4 Отговор
    Нямало злоупотреби, а само СЪМНЕНИЯ‼️ Нямало корупция, а само УСЕЩАНЕ‼️ Нама правосъдие, а само ИМИТАЦИЯ👿👿👿
  • 23 Суха съчка

    6 14 Отговор
    Сравнението с моста на Генуа е много тъпо там от цял свят експерти те дори и българина който отговаря за безопасността на мостовите Ню Йорк е конструктивна грешка.Стига вече с тия внушения.Никой не пита къде отидоха 500 те милиона които служебното правителство лапна пролетта.
  • 24 Мата Хари

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Гошо Касапина":

    И аз така
  • 25 ГОЛАТА ИСТИНА

    16 7 Отговор
    Боко Борисов краде с шайката си ГЕРБ вече 12 години!
  • 26 Надзирател

    12 7 Отговор
    Боко върни парите на народа, крадец пладнешки и нагъл!
  • 27 !!!?

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бокито пак изспържи":

    Не се напъвай...всичката мъгла е до утре !!!?
  • 28 Гимли

    5 4 Отговор
    Прост охранител от бариерата на Хотел - Славия ограби държава!
  • 29 Шинди

    7 4 Отговор
    Слугите на Еднокнижния се наричат мръ..ляци!

    Коментиран от #31

  • 30 Чекист

    4 6 Отговор
    Само фатмака ще ви оправи.
    Веднага след изборите...ЛОКДАУН и ще виете като мастии!
    СКОООРО празноглавци
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Klavdi

    6 3 Отговор
    Спящия по корем до крадени пачки е довиждане ще бъде съден ще става емигран ако иска да не лежи в дранголника
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Faradei

    9 5 Отговор
    Много краде този престъпник Бойко Борисов!
  • 35 Злоупотреби с машинен вот

    2 7 Отговор
    Кога да очакваме, в неделя ли
  • 36 Герб умрее

    6 4 Отговор
    В неделя ще бъде погребението!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 КРОКОДИЛА

    4 3 Отговор
    ОТ КЪДЕТО МИНЕ КОМУНИС - ТРЕВА НЕ НИКНЕ - И ПАРИ НЕМА .
  • 40 Шерлок Холмс

    6 5 Отговор
    То е ясно от 2,5 милиарда за Хемус са откраднали поне 1,5 милиарда от които за Борисов са поне 800 милиона само от Хемус, а от Струма?
  • 41 Хуичо

    3 8 Отговор
    Явно комунягите начело с Радев не искат
    да имаме магистрала Хемус

    Коментиран от #45

  • 42 Гербераст

    5 3 Отговор
    Нормално е господин Борисов да отклони средства за него от магистралата нали има внучета иска да ги подсигури финансово за в бъдеще!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Енергетика

    9 2 Отговор
    Тази зима ще плащате дбел ток защото Бойко открадна парите през магистралите от АЕЦа нямаше как да източи и затова не го построи!
  • 45 нима

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "Хуичо":

    айде бе герб напънете се малко повече нещо малко по-умно да измислите поне ..
  • 46 Психиатъра

    13 2 Отговор
    Бойко Борисов е обединил в себе си всички най долни черти който човеците притежават. Крадец, клеветник, неграмотен, нагъл...

    Коментиран от #50, #51

  • 47 Смучи хабургския

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "ЛАПАААЙ,....ЛАПАЙ":

    Кре.Тен герберски !
  • 48 кочо2

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "ЧЕСТИТА 27 ПОРЕДНА ИЗБОРНА ПОБЕДА БОЙКО":

    ойларипиии!
  • 49 Веднага

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "768":

    Рашков,
    дорде е време,
    слагай гривната на крадливият толуп Борисов!
    И той ще духне, като шефа на АПИ!
  • 50 Мдаааааа

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Психиатъра":

    Комунистът Борисов си е комунист!
    След 9.9.1944г.
    конфискуваха и експроприираха!
    Сега директно крадат!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Чичо Гошо

    1 1 Отговор
    Всички подсъдими
  • 53 милко

    5 6 Отговор
    Бойко строеше магистралата и щеше да я завърши, но Радев и комунистите около него направиха и невъзможното да спрат строежа, да съсипят строителните фирми, да ги накарат да се откажат и да сложат собствени фирми та да започнат те да крадът, че са умрели от глад!
    Дойде ли комунист на власт, чакай ГЛАД!!!
  • 54 Хахаха

    4 1 Отговор
    Пускайте СЪМНЕНИЯ, пускайте, че не остана... два дена... до изборите.
    Не е лошо да пуснете някое ФАКТЧЕ за Копринки, за Хитлера Узунов, и за облажването на техните роднини и близки с дебели договори, я за услуга, я за консултацийка...
    За няколкото емисии на БНБ за ДЦК от по 500 млн. лв.
  • 55 Ти да видиш

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "До Рашков":

    Дааа, г-н Рашков, и в Сахара "раздават дърва", на всеки, който каже, че ще гласува за ГЕРБ. И в цяла Африка дават дърва по същата "схема". Затова Рашков, бегай да гониш и там.
  • 56 ууу

    3 2 Отговор
    бойчето не е крадец ! , бойчето е ГОЛЯМ КРАДЕЦ !!!
  • 57 Минувач

    0 2 Отговор
    Глупости, изобщо неможе да има съмнения!!
  • 58 КУХИ ЛЕЙКИ

    2 2 Отговор
    АМИ ДРУГИЯ ПРИМЕР Е ДУНАВМОСТ 2 /КОЛКО ГОДИНИ АДВОКАТСКИ ШМЕКЕРЛЪЦИ И СДЕБНИ УВЪРТАНИЯ / ДРУГ ПРИМЕР БУЛЕВАРД ЛЕВСКИ ВЪВ ВАРНА ПРОЕКТА Е ОТ 1985 ЛИЧНО СЪМ УЧАСТВАЛ ПОВЕЧЕ ОТ 40 ГОДИНИ МОТАЕНЕ Е СЕГА Е ГОТОВО НО БОКЛУКА ПАК ПЛЮЕШЕ АМИ СОФИИСКОТО ОКОЛОВРЪСТНО А МЕТРОТО / НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС ПОЧТЕННИТЕ ПРАЗНОПРИКАЗВАЩИ НИЩОПРАВЕЩИ

    Коментиран от #59

  • 59 ГЛЕЙ СИГА

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "КУХИ ЛЕЙКИ":

    ПРОЕКТА ЗА ЛЕВСКИ Е ОТ ПО РАНО
  • 60 КЪРЛЕЖИ

    1 1 Отговор
    ОТ УТРЕ ЗАПОЧВА НОАВОТО ЗАКОННО КРАДЕНЕ НА МУТРАТА , ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НЕГОВАТА ШАЙКА И ПРЕЦЕДЕНТ С ЛАНЕЦ !
  • 61 БОКОКРАД

    3 0 Отговор
    За 155 000 лв. са продадени 4 сгради и 43 дка от любимо ловно стопанство на Бойко Борисов
    За 155 000 лв. са продадени 4 сгради и 43 дка от любимо ловно стопанство на Бойко Борисов
  • 62 БОЙКО БЯГА

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: : Бившият шеф на "Автомагистрали” е напуснал страната
  • 63 Перо

    2 0 Отговор
    Защо Рашков не е намерил още парите,изтеглени кеш /65 млн.лв./,няма и арестувани,а има гробно мълчание,като че ли са откраднати под една мин.заплата,неподлежаща на издирване /което е само при БГ полиция/! Сега излизат нови кражби за милиони и пак мълчание!