Last news in Fakti

22 Декември, 2021 17:39 25 039 52

Обикновена история за издирван автомобил: На нас не ни разрешиха да се врътнем като Горанов

  • издирван автомобил-
  • клонирани данни-
  • мп калотина-
  • владислав горанов

Сагата със семейната кола на Кирилка се развива шест дни преди на друг митнически пункт - “Калотина”, бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов да се озове в същата ситуация със семейството си

Обикновена история за издирван автомобил: На нас не ни разрешиха да се врътнем като Горанов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Денят е 11 декември, часът е малко преди 6 сутринта. Цялото семейство на Кирилка Димитрова, натоварено в семейния им автомобил, се намира на граничния пункт “Капитан Андреево”. Тя, дъщеря ѝ, съпругът ѝ и неговите родители пътуват за Одрин, където отиват на пазар. Оказва се обаче, че в този ден фамилията няма да стигне до турския град, защото… автомобилът е обявен за издирване от Интерпол.

“Въпреки че граничарите проявиха разбиране и ни казаха, че понякога се случват такива неща, просто ни свалиха от колата и я конфискуваха на място”, казва пред "Свободна Европа" Кирилка Димитрова.

И добавя: “На нас не ни разрешиха да се врътнем и да си тръгнем, както на Владислав Горанов”.

Сагата със семейната кола на Кирилка се развива шест дни преди на друг митнически пункт - “Калотина”, бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов да се озове в същата ситуация със семейството си. За разлика от семейство Димитрови обаче, Горанови не са свалени от колата си и автомобилът не е конфискуван на място.

Случаят "Горанов"

В събота стана известно, че на 17 декември, петък, бившият финансов министър е бил спрян на ГКПП “Калотина”, защото по данни на МВР е опитал да напусне страната с автомобил, обявен за издирване от Интерпол. След като граничарите са му съобщили, че колата му се издирва, той е обърнал автомобила и е потеглил обратно към вътрешността на страната. В събота МВР съобщи, че извършва проверка за неподчинение на полицейско разпореждане от страна на Горанов, както и за действията на граничните полицаи.

Пред Свободна Европа самият Горанов отрече да е извършвал нарушения. Той каза, че досега не е имал подобни проблеми с въпросния автомобил. Ето защо, по думите на бившия финансов министър, той е преценил, че ще напусне граничния пункт.

Горанов твърди, че никой не е искал от него да остава и да изчаква проверка, а са му казали да се “върне на територията на България”. Което той е сторил, връщайки се до Драгоман, където е оставил колата.

След като случаят стана известен, социалните мрежи прегряха от въпроса как е възможно човек, спрян на границата, защото колата му се издирва от Интерпол, да обърне автомобила и просто да си тръгне?

Проверка на Свободна Европа показа, че обикновен гражданин нямаше да може да напусне границата, ако попадне в ситуация, сходна с тази, в която се е озовал Владислав Горанов.

Според вътрешните правила на Гранична полиция при възникване на подобна ситуация с издирван автомобил, той трябва да бъде спрян и задължително задържан от дежурния граничар.

Действията, които дежурният трябва да извърши, също са стриктно описани. Защо това не се е случило все още не е ясно, но по темата тече вътрешна проверка в МВР.

"А ние да се приберем с автобус"

По думите на Кирилка Димитрова, която е преживяла същото като Горанов, но без възможността да си тръгне със собствената си кола, процедурата наистина е “много строга”.

"Когато на ГКПП “Капитан Андреево” ни спряха на 11 декември, смятахме че има някаква грешка", казва тя. И разказва, че автомобилът на фамилията е внос от Италия и за времето, в което го притежават (последните четири години), Димитрови не са имали проблем с него.

“Пътували сме неведнъж в чужбина, всичко винаги е било наред”, казва Кирилка.

През 2020 г. обаче колата е обявена за издирване, семейството не е разбрало за това, а случаят се разплита, осуетявайки екскурзията до Одрин.

"На границата от МВР ни обясниха, че се случват такива неща, стават грешки, а после се оправят", казва младата жена.

“И макар че бяха много любезни, просто ни заявиха, че конфискуват колата, а ние да се приберем с автобус”, допълва тя.

По думите ѝ след като се установява, че тяхната кола е издирвана, като тази на Горанов, процедурата трае около час.

“Отбихме встрани, разгледахме документите, направиха оглед на колата, както си е описано в техните процедури и ни казаха или да се обадим на някого да ни вземе, или да си вземем автобус до София”, разказва Кирилка.

И допълва, че “на границата влизат в положение”. А то за обикновени граждани изглежда така: “докато траят всички процедури, позволиха родителите на мъжа ми и детето ни да бъдат на топло в колата, а тя да е запалена, за да работи парното”.

“На нас не ни дадоха да се врътнем и да си тръгнем с колата както на Горанов”, разказва жената.

По думите ѝ граничните полицаи са представили на семейството протокол за доброволно предаване на колата, който съпругът на Кирилка е подписал.

“И ни дадоха срок: ако до 60 дни никой не потърси автомобила, можем да си го вземем”, разказва жената.

Според нея аналогичните ситуации с нейното семейство и с това на Владислав Горанов са илюстрация как действат правилата в България.

“За едни хора всичко е стриктно, а за други - както им е удобно”, заключва Кирилка Димитрова.

Владислав Горанов е бил депутат от ГЕРБ в три Народни събрания, беше министър на финансите след 2014 г. През юли 2020 г., в разгара на масовите протести срещу правителството на Бойко Борисов, той подаде оставка заедно с министрите Младен Маринов и Емил Караниколов. Малко по-рано членове на ГЕРБ бяха обвинили тримата в „пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“.

Горанов беше проверяван за купени от фирмата му имоти, за които не беше ясно как е получил пари, както и за това, че живееше в луксозен апартамент без да плаща наем. Институциите не откриха нарушения. Докато беше действащ министър той беше обвинен от укриващия се в Дубай Васил Божков, че заедно с тогавашния премиер Борисов е искал части от хазартния му бизнес.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 136 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пкп

    228 9 Отговор
    Вие може и да "одите пеша" , не си го мерете с Владко!
  • 2 ИСТИНА Е

    296 5 Отговор
    Ако бяхте крадци и мошеници , нямаше да имате никакви проблеми !!!Тук бандитите и крадците са ВИП !!!

    Коментиран от #9, #26

  • 3 Щом

    207 3 Отговор
    не сте мултимилионери чрез заграбени пари , изнудване и от огромни подкупи , все пари от въздуха и не може да бъдете толкова "щедри" , как да ви разрешат ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гадно

    200 8 Отговор
    Има ли учудени затова ни трябва една Кьовеши, а не каскет.
  • 6 Случаен

    161 22 Отговор
    Тая Кирилка с Горанов ли се сравнява?Да не би да има повече пари от него?много ясно че за него закона не важи!Сега и Кирчовците вдигат пушилка ама нито един гербаджия няма да бъде осъден.
  • 7 Честно казано

    167 3 Отговор
    Понякога,основно в чужбина,ме е срам да казвам,че съм българин. Дотам я докарахме. Не са добре нещата. Не са добре.
  • 8 BMW клонинг

    96 3 Отговор
    Не ме търсете в Русия. Няма ме там.

    Коментиран от #51

  • 9 Продължаваме

    121 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНА Е":

    промяната, трябва така да направят, че държавен служител да няма притеснения, когато правоприлага свои правомощия спрямо нарушител, бил той настоящ или бивш политик.

    Коментиран от #52

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    140 4 Отговор
    ГОРАНОВ е част от БГ мутрите
  • 11 4то МВР

    131 4 Отговор
    A последно, прибра ли се в Неделя??? До кога ще са недосегаеми тиЯ??? Естествено, че е крадена с КРАДЕНИ ПАРИ, най-малкото!!!

    Коментиран от #13, #48, #49, #50

  • 12 Клониран

    113 7 Отговор
    Да обичайната крадлива мошеническа герберска история, нищо ново1 За това сме на този хал!
  • 13 Горанов

    76 5 Отговор

    До коментар #11 от "4то МВР":

    Да, прибрах се и жипката си е при мен, никой да не ми досажда повече.
  • 14 Иван

    94 3 Отговор
    Жалка история сега да намерят граничаря и в къщи
  • 15 ????

    72 4 Отговор
    Кирилке, да не се казваш Горана Наглецов, та искаш да те третират като то него. А случайно да си от шайката? Ама бе си, амие одиш пеша по ПКП.
  • 16 Ами ...

    73 3 Отговор
    Един човек каза, никой да не пипа едно парвеню, защото той лично ще се разправя с него. 😀
  • 17 Ха ха ха ха ха

    16 100 Отговор
    Измислена история:) Кирилка Димитрова.... И аз мога да си пусна статия със същата история и да напиша примерно... Димитринка Кирилова, и кво?

    Коментиран от #18, #44

  • 18 Хахаха..

    64 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ха ха ха ха ха":

    Амчи пусни де,кво чакаш?!
  • 19 наблюдател

    65 6 Отговор
    Къде дремят хората на големия министър рАшков , като в масивите на МВР има цялата информация за автомобилите и собствениците , та като се появи заявка от интерпол да се реагира на момента , а не да ги чакаме на границата и да ги разиграваме хората.
  • 20 мдаа

    70 0 Отговор
    Добър ден!Ама нищо ново не казвате!Нали по тази причина, нито инвеститори смеят в някакъв бизнес в Бг да вложат, нито самите български граждани на властта имат доверие!Дори емигранти не искат да се заседяват,а беж на бегом да ни прекосят!Има закони а не се спазват/от самите институции/!Има здравеопазване а си плащаш ,има законови отношения работодател–работник ,пък все едно няма!Полицията ни пази,а зад дебели колони, не ще!Уж държава, а на практика.....нищо!Само крадци!
  • 21 Бамбука

    70 0 Отговор
    Ние си пишем, "недосегаемите" се смеят и питат - Абе, вие на кой живеете ? Ние сме били, сме, ще бъдем ! А в Италия арестуват яко, в САЩ нещо, в съседна Румъния изобщо не си поплюват, а в Китай направо ги бесят !
  • 22 ЧИЧЕ

    71 1 Отговор
    Соца беше грешен, но този демокрация е още по-грешна за обикновеният човек. И как ще се оправим... Лекарят не те лекува ако не му дадеш (а си осигурен) полицая те рекетира, чинов ника също, образоват те примитивно и т. Н.
  • 23 По презумпция

    61 3 Отговор
    за милицията в България всеки обикновен човек е престъпник до доказване на противното... а всеки министър, независимо дали бивш или настоящ е престъпник с връзки, когото не могат да пипнат докато не разрешат отгоре... и затова става така...
  • 24 Behemoth

    49 2 Отговор
    А в между другото тоя мишок какъв е към днешна дата ?!
  • 25 Дъ бест

    34 2 Отговор
    Горанката много добре се врътка , а вие не сте се научили
  • 26 А лъжата

    29 14 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНА Е":

    Които наруши конституцията Става или президент или министър това е /никои не пише кои е собственника на колата/
  • 27 ЦК на ГЕРБ

    33 0 Отговор
    Това е Горанов,бе маце!!!
  • 28 Не е справедливо,и така ще си остане

    40 2 Отговор
    За милиони няма закони,за кокошка няма прошка...
    За съжеление,двойния стандарт ще съществува винаги.
    Факти,факти,факти.....
  • 29 Владко с ГОЛЯМАТА ГЛАВА

    44 2 Отговор
    Това е един от най-неприятните министри на дебелака от Банкя.
    Може би единствено Сачева го минава по неприятно излъчване. Атанасова дори я слагам под него.
    Лошото е, че все още има мърша в МВР, която муне пуснала аванта, вместо да задържи него и колата, каквато е установената практика.
  • 30 Анонимен

    30 2 Отговор
    Този е хайдутин не като вас нормални хора работещи и плащащи данъци оня се крие дори живее по квартири

    Коментиран от #33

  • 31 НЯМА ПРОМЯНА НА СТАТУКВОТО, ТО НИ УБИВА!

    37 1 Отговор
    ТОВА ПОКАЗВА,ЧЕ ЗА БОГОПОМАЗАНИТЕ И ОЛИГАРСИТЕ И КРАДЦИТЕ НА ПРЕХОДА НЕ ВАЖАТ ЗАКОНИТЕ. ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО ВАЖАТ С ПЪЛНА СИЛА. НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО. СТАТУКВОТО НИ УБИВА!!!!
  • 32 ТРЯБВА НИ ЧОВЕК КАТО КЬОВЕШИ А НЕ КАСКЕТ

    33 2 Отговор
    НАГЛЕЦА ГОРАНОВ ВИ ПОКАЗА,ЧЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ У НАС СА ОБВИТИ С ВЛАСТ И СА НЕДОСЕГАЕМИ.
  • 33 ПРАВО КУМЕ В ОЧИТЕ

    34 2 Отговор

    До коментар #30 от "Анонимен":

    ХАЙДУТИН Е ЕДНО А БАНДИТ, КРАДЛИВ Е СЪСВСЕМ ДРУГО. БЪДИ КОРЕКТЕН, ТОЯ Е БАНДИТ КРАДЛИВ.
  • 34 боко

    27 1 Отговор
    Така изопачиха законите герберите,че за кокошка няма прошка,а за милиони няма закони ЗАТВОР за ШАЙКАТА,ХУНТАТА и МУТРИТЕ
  • 35 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    9 12 Отговор
    рашков само си плямпа!
  • 36 гоше

    21 1 Отговор
    и коя е оригиналната кола!?може тази да е клонираната и за това я скриха и извадиха оригинала!?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Симпатяги

    12 1 Отговор
    За откраднати милиони няма закони, за кокошка няма прошка..
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Жони П.

    14 1 Отговор
    На кой му пука за тая крадлива, долна псевдополитическа сган, че им гепили колите? Много важно, застраховани са. Да им вземат всичко по законен ред и тва е, както те по незаконен са ги придобили. И къщи, и сметки и коли и бизнес...
  • 41 Мемфис

    18 1 Отговор
    Може ли да попитам този, който ме изтри: Вие чия страна заемате, на правдата и справедливостта или на престъпниците и правителствата,които ги толерират?
  • 42 Ал Тъпоне

    19 1 Отговор
    "Обикновена" ! Ами да всъщност човекът беше от правителство, за което краденето беше "обикновена" история вероятно ежедневна и даже ежечасова!
  • 43 Доко

    18 1 Отговор
    Двойните стандарти нямат край. Държавата за едни българи майка а за други мащеха!
  • 44 До 17

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ха ха ха ха ха":

    Не е измислена, познавам лично жената!
  • 45 Го4о

    4 9 Отговор
    Доц. Рашков е разпоредил вече да не се "връткате" за това са Ви спрели! "Промяната Продължава" за съжаление.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Минувач

    2 1 Отговор
    Такива "Предколедни подаръци" на таз територия може да се случат само на такива като лицето на снимката дето здраво са затънали във всички най-големи далавери! При въпросното лице с микрофоните важи правилото - "За кокошка няма прошка, за милион /и милиард също/ няма закон!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Горан Владев

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "4то МВР":

    Наскоро имах интервю по тоз повод - разказах го както си беше:facebook.com/PassiveGerbersUtd/videos/306945877970710
  • 51 Потурко

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "BMW клонинг":

    Клонинга е в УКРАЙНА която не е в Русия .... все още де!!!
  • 52 Продължаваме,допълвам:

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Продължаваме":

    Лошото е че тези,които трябва да направят необходимата промяна са корумпирани и не зачитат законите,написани от самите тях. Представете си че граничарят бе спазил закона и беше задържал на пункта колата на Горанов .Набързо щяха да го уволнят,а повод винаги могат да намерят. Тогава кой ще му намери нова работа или пък ще му плати за адвокат ако реши да води дело за незаконно уволнение? Някой от коментиращите по форумите ли?