Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 08:36 7 855 25

Апартаментът на Владислав Горанов - казус “на трупчета”

  • владислав горанов-
  • апартамент-
  • прокуратура-
  • разследване

Каква е причината за протакането не е известна

Апартаментът на Владислав Горанов - казус “на трупчета” - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследване на в. "Сега"

Казус на трупчета. Така може да бъде определен случаят с апартамента на бившия вече финансов министър Владислав Горанов. Въпросът дали съществува извършено престъпление продължава да стои на дневния ред на прокуратурата, която иначе продължава усилено да работи.
Живее ли Владислав Горанов безплатно е въпрос който бе зададен през ноември 2018 година. На вниманието на специализираната прокуратура пък попадна през март 2019 г.

Имотът е собственост на бизнесмена Иван Сариев, чийто син е назначен в доскоро подопечното на Горанов ведомство през 2015 г.. Сариев освен това е и кръстник на бившия финансов министър и децата му. Имотът, в който Горанов живее безвъзмездно от 2012 г., е доста луксозен.

Неохотна обаче бе проверката на прокуратурата.

Първоначално протакането бе оправдавано с това, че се чака произнасянето на КПКОНПИ дали Горанов е в конфликт на интереси. На 1 март м.г. КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Финансовият министър сам си плащал сметките, а и не е свързано лице със Сариев. Не съществувал и конфликт на интереси при назначаването на Сариев-младши във финансовото министерство, припомнят от в. “Сега”. Решението не бе протестирано прокуратурата.

Сред мотивите на антикорупционната комисия да оневини Горанов беше, че 13-е фирми, свързани със Сариеви, не са печелили обществени поръчки на финансовото министерство. Следователно Горанов не е упражнил никакви правомощия по служба, нито пък има частен интерес, който би могъл да му влияе.

Пътят на преписката

В доклада на прокуратурата, който бе представен от Иван Гешев миналата седмица, 99.2% от преписките се решават от прокурорите в срок от един месец. Докъде е стигнала преписката по казуса с апартамента и Горанов обаче не е ясно.

Каква е причината за протакането не е известна, въпреки опитите на изданието да проследят казуса. Миналия четвъртък въпросите бяха зададени на говорителката на спецобвинението Генка Брезашка, която е и прокурор. Тя е поискала те да бъдат изпратени в електронен формат, а отговорът се е забавил няколко дни. В него обаче фигурират данни за друго дело. Последвала реакция все още няма.

“На този фон в отговорите на ръководството на прокуратурата до Европейския парламент се твърди, че обвинението "действа да осигури необходимата на гражданското общество информация от обществен интерес, включително чрез публикуване на материали по делата". Пропуска се обаче колко избирателно се прави това”, информират още от в. “Сега”.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    67 3 Отговор
    "бездомник" е за затвор за яко грабене и всевъзможни золуми спрямо България и нейните граждани ! И не само !
  • 2 Каскета

    46 2 Отговор
    Е пречината
  • 3 БАЙ Х@Й

    52 2 Отговор
    *Р*И*Т*О*Н*А* !!! КЪДЕ Е РИТОНЪТ??? Там е заровено кучето!
  • 4 Причината

    47 2 Отговор
    е тази, че си пазят ценния кадър, който за сметка на обикновените хора хранеше хрантутниците и им пълнеше джобовете.
  • 5 ццццц

    54 2 Отговор
    Стига, бе! Не ви ли е ясно, че апартамента е негов, но е записан на името на кръстника-бизнесмен!След време, като мине шумотевицата, ще го прехвърлят на някое от чаветата, иначе ще трябва много да пише и обяснява!
  • 6 Вуте

    48 2 Отговор
    Тоя апартаамент му е печалба от "Националната лотария".
  • 7 един от многото

    47 2 Отговор
    Апартамента е само върхът на айсберга от натрупаните му облаги през управлението на ГЕРБ. Колко от данъчната разлика на хазартните игри на Божков влезе в неговото и на Борисов шкафче , пък и само това ли?
  • 8 Млад весел гербер

    43 1 Отговор
    И едни проспани 700млн лв.
  • 9 Цецо

    38 1 Отговор
    Отдавна трябваше да е в затвора този тиквеник, а ако беше в по малко цивилизована държава убит с камъни, същото важи и за шефа му
  • 10 БРАВО Господине

    27 3 Отговор
    Оставете ДПС-човека намира ! Бил е финансов министър, много ясно че ще е милионер и може да живее където си поиска ! За 30 години кое по точно не разбрахте !?
  • 11 baho

    30 1 Отговор
    Този плъх трябва да бъде съден и затворен в една гооооляма хасиенда,с много прозорци и решетки.Там му е мястото.Покриха го,покри се.Този,ако е министър(беше),аз съм Президент.Гешев,къде си?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 изгрев

    22 1 Отговор
    Нищо няма да бъде забравено! Герберастите да помнят това!!!!
  • 14 лелемале

    22 0 Отговор
    Момчето ползва този имот,само докато му обзаведат двореца.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Динозавър Карабаджаков

    18 0 Отговор
    КОГАТО И ДА ОТИДЕ ПРИ "БАЙ СТАВРИ" ВСЕ ЩЕ Е КЪСНО...
  • 17 Ефенди

    6 0 Отговор
    КураДайъприберете си синчето в Конака че Оня чичко с Каскета като се събуди ще му играе кючек и ще фърля гюбек
  • 18 възпитаник

    9 0 Отговор
    причината е ясна и каскета ицацарката са назначени от ШАЙКАДЖИЯТА и ХУНТАДЖИЯТА яли от парите на БОЖКОВ

    Коментиран от #20

  • 19 Тая

    4 0 Отговор
    Хубаво е че вестник сега разглежда случайте с приватизацията или там са наши хора и кои наследи малките апартаменти на комунистическите велможи или народа им ги подари безплптно
  • 20 Протестиращ

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "възпитаник":

    Ама сега герб не протистира а за протеста са бсп и радев явно там са отивали парите щом го защитават явно далаверата не стана е може божков да съветва радев безплатно щом му играете по неговата свирка
  • 21 Наблюдател

    8 0 Отговор
    "Каква е причината за протакането не е известна" Риторичен "?"на "Сега" Aми че "Главния Каскет" на Републиката точно за това бе сложен на този пост да опъва чадър над далаверите на властимащите с най-простия N от процедурните юридически хватки - тикване в чекмеджето на въпросните казуси с цел бавене до изтичане на давност и изпадане в пълно забвение! През това време шумно гонене на кокшкарите по села и паланки за имитиране на бурна дейност! Театър за балъци! Елементарно!
  • 22 Суверенът

    4 0 Отговор
    Г-н Глaвeн Прoкурoр, Мoля Прoкурaтурaтa дa ce caмoceзирa:
    В Чужбинa вcички Диплoмaтичecки или кoнcулcки БГ прeдcтaвитeлcтвa зacтaвят oргaнизaциитe нa eмигрaнтитe в Чужбинa дa ce вoдят прeдизбoрни, пoлитичecки кaмпaнии в тях нa Упрaвлявaщaтa пaртия, кaктo и дa прeдocтaвят рaзличнa инфoрмaция!
    Кaктo знaeм, в Избирaтeлнитe cпиcъци имa нaд 800 000 “мъртви души”, кoитo пo избoри oживявaт, a тoвa ca ocнoвнo бългaритe в Чужбинa, c брoй: нaд 2,5 милиoнa души. Пoвeчeтo oт тeзи хoрa ce вoдят, чe живeят в БГ, и кoгaтo ce зaтрудни глacувaнeтo им в Чужбинa, мнoгo лecнo мoжe дa ce мaнипулирaт избoрнитe рeзултaти в БГ, ocoбeнo кoгaтo “глacувaлитe” нe прoвeрявaт, дaли e глacувaнo oт тяхнo имe, и при 35% избирaтeлнa aктивнocт, вcичкo изглeждa изключитeлнo прocтo зa Бoриcoв, Пeeвcки, Дoгaн и т.н....
  • 23 Суверенът

    3 0 Отговор
    Ако не ходят по свирката на Г.Е.Р.Б. им орязват държавното финансиране от България, към Чужбина, а Електронно гласуване, дори не се предлага, въпреки, че има толкова ниска избирателна активност в БГ, и се отделят огромни европейски средства за цифровизацията на правителствата и съответно тяхната дигитална, демократична независимост и легитимност, при цивровизация на изборните резултати..., и улесняване на вота от Чужбина, както и неговото проследяване, на ниво електорална единица, лично...
    Системата подлежи на международен, независим одит при дигитализирането й, и когато Суверенът може да провери как е гласувал, защото има уникале, персонален код, няма как повече да се манипулират избори - целият анализ за 7 милионна държава, ще отнеме на един човек, един ден, а на цяла международна организация 1 седмица, с всички избирателни списъци и с локалните носители по различните административни центрове.
    Цифровизацията не е панацея, но ви прави Кочината прозрачна, от всички ъгли, особено за най-потърпевшите: Емигрантите в Чужбина, които са повече от гласувалите в БГ!!!:)
  • 24 АМА НЕ НЕ НИ ИНФОРМИРАЙТЕ

    4 0 Отговор
    ЗА ГОРАНОВ - НЕГОВИТЕ КАЗУСИ СА ИВАН САЗДОВСКИ !
  • 25 ЙЙЙЙЙЙЙЙ

    1 0 Отговор
    УРА....ДА ЖИВЕЯТ БАЛЪЦИТЕ...БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ...