Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 08:04 16 504 41

Шофьор осъди МВР заради фалшив положителен тест за наркотици

  • наркотици-
  • тест-
  • мерки

Той ще получи обезщетение заради незаконно задържане и отнемане на книжката

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Шофьор е осъдил МВР заради фалшиво положителен тест за наркотици, заради който е бил задържан, колата му дерегистрирана, а книжката му - отнета. За случая разказва адвокат Силвия Петкова, чийто клиент е мъжът. По казуса има окончателно решение на Върховния административен съд, става ясно от публикацията в блога на адвокатката, пише в. "Сега".

Историята започва на 13 април м.г., когато А. К. е спрян за проверка от полицейски служители. Те му казали, че ще му направят тест за наркотици. Човекът бил сигурен, че е чист и се съгласил да бъде изпробван с техническо средство Dreger DrugTest 5000. Полицаите му казали, че тестът трябва да бъде направен в полицейското управление. До там А.К. стигнал, шофирайки след полицейската кола. Документите на автомобила, талонът и книжката му останали в служителите на МВР, които отказали да му ги върнат.

В полицейското управление единият служител извадил тестовата касета, която придържал с лист хартия, вместо с ръкавици. К. го попитал това редно ли е, като полицейският служител отговорил: "Какъв ти е проблемът? Това е чисто нов лист", разказва адвокат Петкова в публикацията си. Клиентът ѝ дал проба. Докато изчаквали резултата, един от полицейските служители иронично му казал: "Гледай сега как тестът ти ще излезе положителен". Няколко минути по-късно тестът наистина излязъл положителен за марихуана. Така на К. била издадена заповед за задържане, както и заповеди за прилагане на принудителни административни мерки - временно прекратяване на регистрацията на управлявания от него автомобил за срок от 6 месеца, както и временно отнемане на СУМПС за срок до решаване на въпроса за отговорността, но за не повече от 18 месеца.

Мъжът поискал кръвен тест. Полицаят започнал да го убеждава, че няма смисъл, защото при това изследване ще станат ясни и всички останали наркотични вещества, които е употребявал. Шофьорът обаче продължил да настоява да бъде придружен до лечебно заведение, където да даде биологична проба. След около час спорове той бил придружен до болница с белезници на ръцете.

Три месеца по-късно излязъл резултатът от кръвната проба, който показал, че А.К. не е употребил наркотици.

7 иска срещу МВР

Така, той завежда 7 иска срещу МВР. Съдът уважава четири - за имуществени вреди, настъпили от плащането за пробите за кръв и урина, както и за пререгистрация на колата; за неимуществени вреди от незаконно прекратяване на регистрацията на автомобила; неимуществени вреди от незаконосъобразно отнемане на шофьорската книжка; неимуществени вреди от незаконосъобразно задържане и поставяне на белезници.

Магистратите обясняват в мотивите си, че заповедите за принудителните административни мерки са незаконосъобразни, тъй като според закона именно стойностите, установени с медицинското изследване са определящи. А към момента на издаване на заповедите тези резултати не са били ясни. Това означава, че заповедите изобщо не е трябвало да бъдат издавани, защото употребата на наркотици не е безспорно установена.

За двете незаконосъобразни заповеди на човека са присъдени 600 лв. МВР е осъдено да плати на човека и разходите, направени от него за медицинското изследване, за пускане в движение на колата и т.н.

Освен това съдът приема, че с поставянето на белезници на К. той е бил незаконно фактически задържан, както и че срещу него незаконно са използвани помощни средства - А.К. не е оказвал съпротива, не е пречил на полицейските служители да изпълнят служебните си задължения, дори напротив, изцяло е съдействал. За това са му присъдени 500 лв.

Адвокат Петкова коментира, че като потвърждава решението на първата инстанция Върховният административен съд поставя фундамента на съдебната практика, свързана с обезщетенията при получен фалшиво положителен тест за наркотици.

Защо се получава фалшиво положителен тест

Сред причините за получаване на фалшиво положителен тест за наркотици следва, на първо място, да се посочи високата чувствителност на полицейските тестове, обяснява адвокатът. "С особена сила това твърдение касае DrugTest5000, който освен кокаин, опиати, амфетамин, метаамфетамин и канабис/марихуана, засича и бензодиазепините, метадона и кетамина", пише тя. И допълва, че бензодиазепините са широко използвани във фармацията при лекарствата за третиране на тревожни разстройства и нарушения на съня. Същото се отнася и до опиатите, които се влагат както в леки болкоуспокояващи, продавани без рецепта (например някои медикаменти за третиране на главоболие), така и в по-силни болкоуспокояващи. Практиката показва, че фалшиво положителен тест за наркотици може да бъде получен и при употреба на енергийни напитки, в чието съдържание пък изобщо не се наблюдава наличие на наркотични вещества, твърди Петкова.

Според нея в последните две години са зачестили случаите на установен фалшиво положителен тест за наркотици след направена проверка с DrugCheck3000 или DrugTest5000.

Петкова посочва, че получаването на резултатите от биологичните проби (кръв и урина) отнема необосновано дълго време - между два и девет месеца, а понякога и година. "През това време, "виновният" водач търпи вреди", обяснява тя. И допълва: "В крайна сметка когато след месеци се окаже, че резултатите от биологичните проби са отрицателни, т.е. водачът не е употребил забранени субстанции, претърпените от него вреди следва да бъдат обезщетени".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    168 1 Отговор
    Самите уреди са менте за милиони
  • 2 Демон

    101 3 Отговор
    На фона на милиардите в кражби и хилядите в глоби от ЕС какво са още 2-3 бона за българския данъкоплатец!
  • 3 Рекета продължава с пълна сила

    129 3 Отговор
    И нови методи...ако не даваш доброволно ние ше си земем насила щот сме милиция и сме над всички и недосегаеми
  • 4 Плаща

    111 0 Отговор
    читавият данъкоплатец , а не виновниците !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    161 6 Отговор
    Осъдил фатмаците, които не носят никаква персонална отговорност на 1000лв, а му ходили по мъките няколко месеца. Накрая МВР платило с паритена данъкоплатеца, а фатмаците чисти като момини сълзи. Ей така изглежда държавата ви на всички нива и ей затова не искам да съм част от този кнеф и ей затова съм се захванал да си пререгистрирам фирмите в чужбина - поне ще знам, че платените данъци ще отидат за някоя детска градина.

    Коментиран от #8

  • 8 ...

    90 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    И там се краде, ама и видимо се влага. В Англия даже и оградите в гетата се боядисват 2 пъти в годината. Тука като платя данъци все1 съм се избърсал и съм ги пуснал в тоалетната!
  • 9 ЧЕТЕТЕ

    151 0 Отговор
    Глей ся как ще ти покаже положителен !!! Типичните мутри милиционери действащи по поръчка на някой с цел да съсипят лицето към което е дадена поръчката. Не вярвах на тези работи докато не изпаднах и аз в същата ситуация . Миналата година на 30 метра от Шесто управление в Пловдив след справка и пусната жалба от моя страна към друго лице което се опитва да ми навреди чрез вътрешен милионер от ШЕСТО излизам аз и си тръгвам . В мига който тръгвам зад мен хуква патрулка и ме спират - това се случва в 11:00 ч преди обяд. Почват да ми правят тест за алкохол и при издишането от моя страна милиционера ми дава гръб и почва да натиска нещо по дрегера подобно на помпите при бакшишите и след десетина секунди се обръща към мен и дрегера показа 0.83 промила?!?! Викам на тея двамата да не вършат глупости и да ми дадат протокол за кръвен тест и веднага тръгвам към болницата за проби. Те се спогледаха и ми казаха да си тръгвам . СМЯТАЙТЕ В КАКВА КО-ЧИНА И МУТРЕНСКА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ ?! И това е милицията

    Коментиран от #10, #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 балък си ти

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "Балък си бате!":

    И що трябва да си слага грях за две гHиди?
  • 12 МВР ПОЗОР

    88 2 Отговор
    МВР е секта ,още 100 години ли трябва да минат за да разберете!
  • 13 Всъщност

    4 109 Отговор
    По-добре някой недрогиран да е лишен от книжка за няколко месеца , отколкото утре някой дрогиран да мине върху детето ви !

    Коментиран от #18, #24

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    80 0 Отговор
    ас само да питам от къде сега МВР ще ги заработи тия пари? какво произвежда МВР освен постянно надрусани служители които си мислят че всички са като тях постоянно на дрога

    пари пак от народа ли ще са за да се върнат на тоя пострадалия? щото аз вина нямам че някой е купил скапани уреди за проверка и е взел комисионна !

    Коментиран от #23

  • 15 гост

    74 0 Отговор
    Докато присъжданите обезщетения са обидно нищожни както в случая,гаврата с хората ще продължава безкрайно.
  • 16 кольо

    84 0 Отговор
    Свидетел съм как пълни маргинали и деградета стават полицаи с лекота.Без коментар.
  • 17 6666

    59 2 Отговор
    Най накрая браво.
    Сега новата мода всички са дрогирани, а МВР реализира невиждани резултати в борбата с катастрофите по пътищата.
    Нищо че сигурно 80% от тестовете за наркотици са фалшиво положителни.
    Нищо че пътищата ни са най зле в цяла Европа.
    Пълен цирк
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Последствия

    75 0 Отговор
    Въпросите са два : Размерът на обезщетението трябва да бъде много висок, напр. поне 5000 лв, и, второ да се заплаща от виновните лично. По принцип, от държавния бюджет не трябва да се плащат обезщетения при вина на държавни служители и администрация! Отнася се и за съда и прокуратурата!

    Коментиран от #37

  • 20 бокоБРАВО КИРО

    29 3 Отговор

    До коментар #9 от "ЧЕТЕТЕ":

    само мъртво ченге е човек....
  • 21 Въпрос?

    46 1 Отговор
    А за дрогираните и пияни полицаи зад волана какво следва?
  • 22 Чнг

    33 1 Отговор
    Трябва метла в мвр
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    44 0 Отговор

    До коментар #13 от "Всъщност":

    Мислиш ли, че ако тотално забранят карането на автомобили в цялата страна ще премахне тази опасност? Тогава някой ще подкара автомобил без книжка и пак ще убие човек. Съгласен ли си, да ти сложат белезници и в ареста да лежиш, без да си виновен? Също ще ти обискират дома - после не можеш да го подредиш 1 месец! Аз не съм съгласен!
  • 25 Бай Х

    48 2 Отговор
    Кучкарите от МВР са най-големите престъпници и рушветчии !!!
    Те са над Закона и недосегаеми !
    Пият и се дрогират,но никой не ги закача !
    Защото са ортаци с хайдуците !!!
  • 26 хаберих

    38 1 Отговор
    МВР-то не е осъдено да плати на човека и разходите,а българските данъкоплатци. Трябва да плащат виновните длъжностни лица,а не аз,ти ,той и тя,които нямаме вина!
  • 27 Познат

    22 0 Отговор
    АК го познавам лично. Той е машина в спорта и фитнеса и не се занимава с глупости.
  • 28 666666

    39 0 Отговор
    Какво обезщетение е това!?!? Няма и 1000лв.Подигравка от Съда.Трябва да са поне 1000лв. за всеки месец без кола и нанесени морални и не имуществени вреди .
  • 29 Гражданин

    1 20 Отговор
    И заради сменена кръвна проба или заради подкуп на вещо лице сега всички ще платим обещетение на наркомана !
  • 30 мекерета

    15 1 Отговор
    Сега да съди и България за смешните обезщетения. + да съди шефа на РПУ-то и да астоява за уволнението му - ТАКА Е ПО ЗАКОН!
  • 31 киро

    8 4 Отговор
    тези дръг тестове са безумни,могат да от4етат до 30дена назад от употребата на даден наркотик,зависи изцяло от организма на даден 4овек,пу6и6 една трева и след 2 седмиците те спират и пак от4ита нали4ието на трева,въпреки 4е си пу6ил преди 2 седмици,това е лудост

    Коментиран от #34

  • 32 Бате Иво

    6 0 Отговор
    Тая работа няма как да стане
    Не че нещо против но действително много служители на МВР си гледат работата през пръсти
    И за съжаление подбиват реномето на хора които наистина си вършат работата
    Беше преди няколко години но искам да изкажа благодарност на един служител от Пк дирекцията на МВР
    Който определено си свърши работата по човешки и между другото понахока колегата си от Кн дирекцията на МВР
    Нищо лично против двете дирекции
    Ама все пак да не гледаме само плюс има и минуси
    А това че седях с белезници от Пк до Кн си беше просто процедура
    Интересното е че в Кн ми обърнаха внимание след като попитах за тоалетна
    Случая е банален даже леко смешен
    А представете си че бях.....
  • 33 Коце

    6 0 Отговор
    И какво - 3 месеца ли трябват, за да излезе един кръвен тест?
  • 34 КонТрол

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "киро":

    Лудост е фрапиращата ти неграмотност, наркоманче.
  • 35 Иван

    4 0 Отговор
    Присъдените суми са смешни!
    Парите ги плаща данъкоплатеца а не виновника-полицая.
    Тези спорове в съда са обречени, проблема трябва да се реши на пътя, крайно време е войната на пътя да започне!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 безпартиен

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Последствия":

    Държавата в лицето на МС може и трябва да си потърси средствата от виновните за нанесените щети на бюджета!Защи до сега нито един МС не е потърсил средствата след като се плаща на фирми и частни лица след осъдителна присъда?Защо не се изискат тези средства от полиция,следователи и прокурори!!!!!?????
  • 38 Подигравка

    8 0 Отговор
    Тия 600 лева са пълна подигравка. Да ги съди в Страсбург за акумулирани щети от 60 000 лева.
  • 39 Цедка !

    3 0 Отговор
    Яка цедка в МВР от А до Я ! При най-малкото провинение УВОЛНЕНИЕ ! И така докато не останат само свестни ченгета !
  • 40 фармацевт

    3 0 Отговор
    В едно саше Грипекс Хот Синус се съдържат Псевдоефедринов хидрохлорид 60 mg. За облекчаване на една вирусна атака се приемат минимум 3 сашета. Псевдоефедринът се ползва като прекурсор за производство на някои амфетамини и се открива от полицейския дръг тест 2 седмици след приемането му. Имайте го предвид когато ви тестват.
  • 41 Прецедент

    0 0 Отговор
    Ако си платиш.
    Трябваше да му присъдят поне 50000 лв обезщетение,които полицаят взел пробата ги заплати от Джоба си