Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 18:08 1 824 5

Върховният съд вече над година бави делото "Хитрино"

  • хитрино-
  • катастрофа-
  • влак-
  • съд-
  • машинисти

Долните две инстанции дадоха тежки присъди за катастрофата на двамата машинисти

Върховният съд вече над година бави делото "Хитрино" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Върховният касационен съд вече повече от година и 3 месеца не е обявил решението си по делото за тежката жп катастрофа на гара Хитрино, станала на 10 декември 2016 г. Дотук две инстанции дадоха тежки присъди на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, които са подсъдими за тежката катастрофа и последвалия взрив, при който загинаха седем души. При инцидента имаше и 14 тежко ранени, а десетки домове бяха унищожени, припомня "Сега".

В началото на 2020 г. Окръжният съд в Шумен определи на Михнев, който е първи машинист на влака, 15 години затвор, а колегата му Петков получи 10 години. През май 2021 г. по делото се произнесе и Апелативният съд във Варна, като потвърди присъдите на първата инстанция. Така процесът стигна до Върховния касационен съд, чиято дума по казуса ще е последна. През октомври 2021 г. върховните съдии приемат, че делото е изяснено и го обявяват за решаване. НПК казва, че решението на касационната инстанция се обявява не по-късно от 30 дни от съдебното заседание, в което делото е обявено за решаване, а по дела, които представляват фактическа и правна сложност - не по-късно от 60 дни. Тези срокове обаче не са задължителни, а само препоръчителни. От 21 октомври 2021 г. досега са минали 470 дни. В състава по делото са върховните съдии Лада Паунова, Даниела Атанасова (докладчик) и Красимир Медарова.

На въпроса на "Сега" на какво се дължи забавянето на решението от ВКС обясниха, че причината е, че делото е с висока фактическа и правна сложност. Решението е в процес на изготвяне, увериха от съда.

Експертизата по делото заключи, че причина за катастрофата е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата - 78 вместо 40 км/ч. Влаковата композиция от 26 вагона-цистерни с пропилен и два локомотива, излезе от релсите и след това последваха фаталните експлозии. Апелативните съдии се съгласиха, че пътят също е бил в лошо състояние, че влакът изобщо не е трябвало да спира в населеното място и машинистите не са били уведомени за промяна в разписанието, но заявяват, че въпреки това, до инцидента е нямало да се стигне, ако са карали с разрешената скорост.

Наследници на починали и тежко пострадали заведоха искове за над 10 млн. лева, но делата бяха спрени, докато приключи наказателното производство. Исковете са срещу превозвача "Булмаркет", чиято собственост беше композицията и Националната компания "Железопътна инфраструктура".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може и още две години,после потърпевшите

    2 1 Отговор
    ще искат няколко милиона обезщетение и ние с вас пак ще плащаме, нали ! Кога шопите ще вдигнат сопите ?
  • 2 Българин

    4 3 Отговор
    И какво стана - измиха си ръцете с машинистите? Те ли натовариха влака с взривоопасен товар, те ли определиха маршрута? Кого прикривате пак?
  • 3 Гост 2023

    4 1 Отговор
    Мои близки загинаха в тази трагедия, но за сега само обещания, всички сме наясно, че се прикриват ГЛАВНИТЕ виновници, ще си измият ръцете с най-ниското ниво, НО нека не забравят, че тук парите наистина командват, НО има и друг свят....там е страшното, а ние сме търпеливи, знае че Всевишния си знае работата!
  • 4 Гуньо адвокатина

    1 0 Отговор
    Малко чакат Онези от Аспарухово и Бисер дето ги издавиха или пенсионерите Своге какво да кажат Но може би съдът уважаемия сега гледа делото за македонския автобус факла Да не бързат ония още не са платили ьа издавенитенаши туристи в Охрид
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.