Last news in Fakti

27 Август, 2023 17:28 10 218 75

Тайните служби в Москва надничат зад бизнес връзките на Васил Божков с руски милиардери

  • васил божков-
  • руски олигарси-
  • русия-
  • бизнес

Чуждестранните му съдружници, които се разследват за пране на пари, сътрудничили активно на Службата за външно разузнаване на Русия-СВР и на военното разузнаване-ГРУ

Тайните служби в Москва надничат зад бизнес връзките на Васил Божков с руски милиардери - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Тайните служби в Москва надничат зад бизнес връзките на хазартния бос Васил Божков със скандални руски милиардери. Това стана ясно от съдебното заседание в събота, където бе гледана мярката на Божков за задържане по делото за нарушение на закона за хазарта и ощетяване на държавата от неплатени такси в размер на 700 млн. лв. Това обобщи breaking.bg.

Държавното обвинение изнесе подробности за мистериозните обвързаности на завърналия се от Дубай бизнесмен със загиналия преди дни шеф на групировката „Вагнер“ Евгений Пригожин и редица руските олигарси, за да обоснове тезата си, че Божков може без проблеми да се укрие когато и където си поиска.

Според събраните данни, чуждестранните му съдружници, които се разследват за пране на пари, са ултрабогати и разполагат с лостове за влияние на най-високо ниво в редица държави поне на три континента – Азия, Европа и Африка. Любопитна подробност е, че около 70 на сто от тях сътрудничат активно на руската служба за външно разузнаване (СВР) и нейната агенция за военно разузнаване (ГРУ).

Руската връзка, твърди се, минава през общи офшорни дружества. Те са регистрирани на Британските Вирджински острови, Кипър и на нидерландските Антили. Прокуратурата посочва, че през тях въпросните фирми се изпирали пари от незаконна дейност на международната престъпна организация.

Ето някои от тях: „Стом“, „B.F.A Limitid „, Занзи холдинг лимитид“, Макмо мениджмънт лимитид“, Талерти Холдингс лимитид“, „Меконта инвестмънт лимитид“, „Талерти холдинг лимитид“, „Фортуна холдинг лимитид“ и още десетки други.

В съда стана ясно, че в периода, за който Васил Божков се разследва, дружествата, регистрирани в Кипър, са се управлявали от тамошната секретарска компания „Тотал сърф“ на Петрос Економидис. Посочва се, че той е личен приятел на Васил Божков и като него е запален колекционер на културно-исторически ценности.

Имал е бизнес отношения с друг разследван наш бизнесмен – Ветко Арабаджиев. Знае се, че Економидис обслужва и офшорките на не малко руски олигарси. Разпитван е по различни дела у нас.

В хода на разследването е засечен общ бизнес между Божков, Евгений Пригожин, Игор Сечкин, Алексей Гарбер от „Роснефт“, баща му Марк Гарбер и Сергей Кравчук. Някои са включени в санкционния списък на ЕС, а други се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

Прихваната е и официалната кореспонденция между фирмата на Божков и руските олигарси. Плановете за развитието на хазарта в Крим минавали през съдружника на Божков – Георги Попов.

Описани са общи техни пътувания със самолети и почивки на различни дестинации в света. Оказва се, че Божков е превеждал големи суми пари по сметката на съпругата на Алексей Гарбър в Швейцария. Има данни, че цялата информация за сложните българо-руски бизнес отношения, отивала директно в ГРУ и СВР.

Според прокуратурата, фирмата на Васил Божков „Нове холдинг“ е имала филиал в Украйна, който не е отчитал данъчна дейност у нас. Там, обаче са засичани контакти с хора, които от своя страна са били обвързани с руските тайни служби.

В матералите от делото се разбира, че парите на Божков в Швейцария се управляват от мощна, местна фидуциарна компания на наш сънародник, който не е случаен. Става дума за адвоката Калоян Стоянов. Пак според данни на държавното обвинение той е бил управител на фирма на Божков – „СЦИ Бо“. Тя притежава имот в центъра на Париж, която по данъчна оценка възлиза на 12 млн. евро. Реалната му стойност, обаче е много по-голяма. Антикорупционната комисия запорира имота заради делата срещу хазартния бос.

За първи път отношенията между Божков и Стоянов изплуваха в публичното пространство от мащабното разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти, озаглавено „Панапа Пейпърс“ през 2016 г. Тогава името на спрягания за най-богат българин Васил Божков се свърза с 3 офшорни фондации, регистрирани през 2008 г. на Британските Вирджински острови. От разследването стана ясно, че две от тях са закрити през 2014 г. Пръв акционер на дружество – „Quichain LTD“ е панамската фондация „Братство“, а пръв директор – швейцарския юрист Калоян Стоянов. Малко по-късно като акционер във фондацията се появява името на Васил Божков.

Пред „24 часа“ Божков споделя, че не знае защо е открил въпросните офшорки. Остава в крайна сметка да действа само тази, на която се води самолета му – „Houblon Overseas“. Нейн пръв директор отново е Калоян Стоянов.

За да се докаже пред съда, че Божков има възможности да се укрие, обвинението напомни в кои страни се простира бизнеса му. А това са Грузия, Монголия, Кения, Гана, Виетнам, Китай, Хонг Конг и др.

Изнесените факти за връзките на Васил Божков с Евгений Пригожин и руската олигархия вчера изнервиха защитата му в лицето на адвокат Георги Гатев. Странно е, защото същата тази информация е била предоставена още преди много време на защитниците по другите производства, свързани с Божков – тези срещу съпругата му Елена и съдружника му Георги Попов.

Припомняме ви, че СГС остави Васил Божков в ареста с мотива, че може да се укрие, както и че има обосновано предположение за авторство на деянията, в които е обвинен. Той има право да обжалва това решение пред по-горната инстанция на 5 септември.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ухаа

    39 18 Отговор
    Тоя ще го изкарат шпионин, нещо не им играе по свирката на бухалките

    Коментиран от #4, #59

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 така е

    39 15 Отговор
    Трябва да сте големи наивници, ако си мислите че е крал всичките милиони за себе си. Не случайно лично шефа на КГБ го измъкна от саудитския затвор.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да де

    24 11 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Спокойно вече има, само че не е ял дечица на закуска все още не са го обвинили.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КОТарАК

    20 24 Отговор
    тая история не е по нашите възможности. че върхушката ни е купена от Кремъл е ясно , но тук има ,,рамо,, и от щатските служби.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 естествено

    36 13 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Отдавна си признаха, че всеки втори в ДАНС работи за Москва. Как да очакваш резултати?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 14 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Няма шанс щатски служби, тоя е 100% рашподлога‼️
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 черепа

    20 7 Отговор
    ще пийне чай от полоний
  • 15 прекалено

    14 17 Отговор
    Извънземен е с тайна мисия и Ватикана го разследва, че е подготвял покушение срещу папата и въобще камила е камила и въобще за всичко което се случва в България е основния виновник. Ако трябва ще променят конституцията, само и само да докажат, че е виновен.
  • 16 Разбира се

    35 5 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Вече е и известно, че за 8 месеца Андрей Луканов е раздал на доверени хора 2.4 милиарда долара в куфарчета.

    Коментиран от #32

  • 17 Мъжа на урсула

    22 8 Отговор
    Май му готват ,,самоубийство,, на Г-н Божков
    Главния заподозрян и обвинен ще е Президента Путин
  • 18 АБВ

    22 5 Отговор
    И на тоя ще му падне самолета
  • 19 Да бе , да. ! 😜

    11 15 Отговор
    Няма нищо чудно ! Както ДАНС е гледал в канчето на Васил Божков , така и чуждите служби си следят техните милиардери . Видяхме , че краварите си слухтят и президента . Е , има и по-прости читатели , които четат само заглавията . Тези идиоти ще повярват , че уж Билков едва ли не е свързан с руските служби . Това си е за тяхна сметка !
  • 20 Човек

    35 15 Отговор
    Всички едри риби у нас козируват на руските служби. Така е от 80 години. Затова сме на този хал. Добре, че поне влязохме в ЕС, че да остават някакви трохи за народа. Преди това и толкова нямаше.

    Коментиран от #35

  • 21 Всички знаят

    19 15 Отговор
    Да ама дойде сам! А кой наднича зад Борисов, Копейкин и Доган!?

    Коментиран от #24, #25

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 7 Отговор
    Кого лъжете като кажете,МИЛИАРДЕРИ?????Хората вече не са това,което бяха.Те знаят,че в дъното е СИСТЕМА
    от хора невидими,а такива като путин или милиардерите с лопата да ги ринеш!
  • 23 Адам Хилтън

    13 5 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Прибирай се в миалното, няма денги, след СВОто обеща оная пияната.
  • 24 не знаем

    20 3 Отговор

    До коментар #21 от "Всички знаят":

    Не знаем колко е дошъл сам
  • 25 ТаУмВзе

    19 9 Отговор

    До коментар #21 от "Всички знаят":

    Гнилата пияна матушка.
  • 26 Сипиро

    16 27 Отговор
    Докато тук краварския слугинаж в медиите и властта продължават да винят за всичко Русия ето какво написа немския Билд: :-Германия е изправена пред икономически колапс ,а икономиката на ЕС влиза в дълбока рецесия .
    На зъбещите се и налагащи санкции на Русия -честито!
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    13 8 Отговор
    ЩОМ ВАСКО ЧЕРЕПА СЕ ВЪРНА
    .... ЗНАЧИ И ЧВК ВАГНЕР И СВР И ГРУ СА ПРАТИЛИ
    ЕДИН ОТРЯД "УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ"
    ..... ХА СЕГА КАТО ПОЧНАТ ДА УМИРАТ БЪЛГАРСКИТЕ МУТРИ И БЕЙОВЕ , ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ОБВИНЯТ ЧЕРЕПА , КОГАТО ТОЙ СИ Е В ЗАТВОРА :))

    Коментиран от #31

  • 28 мдааа

    10 7 Отговор
    Гнома даже е виждал и лично Путин да е идвал на гости на Черепа в Дубай...
  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    5 11 Отговор
    ГРАФ НАРИШКИН ( ИСТИНСКИ ГРАФ ОТ ФАМИЛИЯТА НАРИШКИНИ С ГОЛЯМА СГРАДА В ЦЕНТЪРА НА ПЕТЕРБУРГ - ВОЛЖКИ БЪЛГАРИ - НАТАЛИЯ НАРИШКИНА Е МАЙКА НА ПЕТЪР ВЕЛИКИ)
    ...
    И ГРАФ ТОЛСТОЙ ( ИСТИНСКИ ГРАФ ОТ РОДА НА ГРАФ ЛЕВ ТОЛСТОЙ )
    ....
    СА ГОЛЕМИ ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД :))

    Коментиран от #53

  • 30 666

    31 9 Отговор
    Голямо разкритие са направили. Тук вече и децата знаят че всички така наречени олигарси са свързани с руски мръсни пари. Цецо от Белград седем години го пазят омоновци заради откраднати руски пари. Като рухне путинския режим цялата червена плесен която ни граби ще потъне заедно с него. Може би няма да има оцелели.

    Коментиран от #38

  • 31 какво му пречи

    10 2 Отговор

    До коментар #27 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не виждам какво му пречи като си е в затвора?

    Коментиран от #33

  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 4 Отговор

    До коментар #16 от "Разбира се":

    А шофьор на куфарчетата,КОЙ????Можеш ли да се сетиш от 1 път....Във Виена Кой ги посреща и през випа в София ,кой ги изпраща??? Това е Сталински модел,използван и в бг!Приносителите на куфарчетата вероятно има още доста живи,но те не говорят.Дали шофьорът им ще рачи да каже нещо....Казват бабите в Драганово ,че от Парк Хотел москва ....от там са ги карали до летището...Куфарчетата с верижка ,а ключето при огнян Дойнов....

    Коментиран от #34

  • 33 САТЪРА НА ХАНА

    9 13 Отговор

    До коментар #31 от "какво му пречи":

    ВСИЧКИ БАШ МУТРИ И БЕЙОВЕ СЛОЖИЛИ
    КАФЯВИ ГАЩИ КАТО ЗЕЛИНСКИ
    ....
    АКО ПОТЕЧЕ ДА НЕ СЕ РАЗБИРА ВЕДНАГА
  • 34 Разбира се

    17 0 Отговор

    До коментар #32 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    От къде мислиш се пръкна Райфайзен във Виена :)
  • 35 Иво

    28 10 Отговор

    До коментар #20 от "Човек":

    Това не са едри риби. Това са просто цаци които смучат от руските дебели риби. Края на путинския режим е близко. Тогава всички цаци ще бъдат изпържени. хаха

    Коментиран от #60

  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    7 10 Отговор
    ТОВА КОЕТО НЕ СЕ КАЗВА ЗА КОНЦЕСИЯТА НА РОСЕНЕЦ Е .. ЧЕ АКО Я ОТНЕМЕ ДЪРЖАВАТА ОТ ЛУКОЙЛ
    .... ВСИЧКИ ЕКО ЩЕТИ И ПОЧИСТВАНЕ - А ТЕ СА ЗА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ .. СИ ОСТАВАТ ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРИЯ .. АЛИКПВРОВ Е ПЪРВО АЗЕР ТУРЧИН И СЛЕД ТОВА ГРАЖДАНИН НА РУСИЯ !!!
  • 37 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 15 Отговор
    Божков е невинен
  • 38 Това е безспорен

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "666":

    Факт.
  • 39 Поручик Чунчево

    18 3 Отговор
    А неговият сват- вечно хилещият се бивш кмет Софиянски- раздаваше, докато бе кмет общинско имчущество-терени, жилища, магазини, ателиета на свои хора за жърлти стотинки. Самият той се облажи доста- негове бившия унгарски ресторантт на Раковска.Сватът раздаде имущество на кого ли не- измамници, "сини" активисти, кръчмари, дари на адвоката на царя Ошанов. "Оправдаха" го, защото се "оправи" в съда, а и му повдигнаха обвинения не за това, за което тррябва-стар трик.
  • 40 Да му повдигнат

    8 0 Отговор
    Обвинения. Защо не го питат. Забъркал е голяма каша.
  • 41 ЕДГАР КЕЙСИ

    16 8 Отговор
    "ЧЕРЕПА" ИЗБЯГА В БЪЛГАРИЯ А НЕ В ......... РУСИЯ ПОРАДИ РАЗБИРАЕМИ ПРИЧИНИ ........ АКО ИЗБЯГА В РУСИЯ СЛЕД СЕДМИЦА ДВЕ ЩЕ СЕ ....... "ХВЪРЛИ ДОБРОНАZOPHO" OT HЯКОЙ ЕТАЖ ....... ЗАРАДИ ФИНАНСОВИТЕ МУ ВРЪЗКИ С ........ ПРИГОЖИН ...... ФАКТ ! ......ПУТЛЕР ЩЕ СИ ИСКА ПАРИТЕ ОТ "ЧЕРЕПА" ........ ПУТЛЕР НЕ ПРОЩАВА , КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ....... ДОЛАРИ ....... ФАКТ !
  • 42 Българин

    6 6 Отговор
    Не го мислете Божков знае си работата
  • 43 Ехааа

    5 5 Отговор
    Ще търкаме билетчета
  • 44 Перо

    12 16 Отговор
    Джендърията ще изкара Божков и руски шпионин, а той 3,5 г. е в Дубай!
  • 45 луна 35

    11 5 Отговор
    Явно е въртял парите на приматите,обаче нещо се е объркало та се наложи де се покрие в ареста.
  • 46 23787

    6 13 Отговор
    Деца!
    Тази дъвка за "Руското влияние" е за вас! Лъжават ви за да грабят и да ви упраляват в тяхна полза.! Така нас ни лъгаха с кишата Гришата и международното положение! После за всичко беше виновна ДС и БКП(не че беше невинна)...
    Деца не им вярвайте!
  • 47 адвокатче

    7 7 Отговор
    ХАХАХАХАХААА.....смешки...нищо от изброените неща в статията не е престъпление....имал бизнес писал бил мейл на Пригожин....ахахахах....имал офшорки.....кой бизнесмен няма офшорка.....Ох, май Год....припадам от магарето....ясно е едно....сглобката се е споразумяла с посолството да тикнат черепчето в пандиза!!!

    Коментиран от #52

  • 48 Никой

    7 9 Отговор
    Много е неприятно , ако си на работа за Кремъл , да видиш какво се случва с ония , които не си вършат работата съвестно. Костя , Мая , Радев , Корнелия и др. са наясно , че трябва да се страхуват. Смятайте ако се премести МОЧА какво може да им се случи ? Както при мутрите . За няколко месеца си отидоха част от последните оцелели , накрая остана сал един Череп , един Винету, един Мажо , едни братя и още един с брада като Тормунд, абе колкото за две ръце. Прехода , дали го минахме , задминахме или още много остана. Да се чуди човек за къде сме ?

    Коментиран от #49, #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 лесно е

    8 2 Отговор

    До коментар #48 от "Никой":

    Прехода още не сме го започнали. Скоро ще стартираме.
  • 51 Редник

    7 11 Отговор
    Като чета статията, се питам защо западните милионери и милиардери не ги съдят за бизнес с руски олигарси. Че то половината бизнес по света е овъртлен с руски олигарси. Не че съм фен на Божков, но тия обвинения няма как да издържат в съда. Какво престъпление доказват те. По същество нищо...

    Коментиран от #56

  • 52 не си у ред

    9 6 Отговор

    До коментар #47 от "адвокатче":

    Значи "сглобката се е споразумяла с посолството" ...след което се обадили на Божков и тои веднага долетял и се настанил в ареста.
  • 53 Оня Толстой

    14 5 Отговор

    До коментар #29 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Който каза че иска да ни окупира.
    От рода Толстой.
    Който вика
    Така или иначе Черноморието било руско .
    Няма да има проблем за България да бъде превзета .

    И на такъв викаш приятел , Така ли
    Продажен Копейкаджия.
  • 54 Че малко

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ли жени е изнасилил , ама коя ще тръгне да го съди Черепа ?

    Коментиран от #57

  • 55 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 2 Отговор
    ДА НЕ СЪМ ЛОШ ПРОРОК , НО ........ ПУТЛЕР ЩЕ ТЪРСИ АГЕНТИ РУСОФИЛИ ЗА ........ "ЕЛИМИНИРАНЕ" НА "ЧЕРЕПА" , А ТАКИВА "БОЛ" С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ ........ ФАКТ !

    Коментиран от #63

  • 56 Интересно

    5 4 Отговор

    До коментар #51 от "Редник":

    Какви хора сте и с каква акъл слагаге минуси на този пост където се казва самата истина...
    Цитат:
    "Като чета статията, се питам защо западните милионери и милиардери не ги съдят за бизнес с руски олигарси. Че то половината бизнес по света е овъртлен с руски олигарси. Не че съм фен на Божков, но тия обвинения няма как да издържат в съда. Какво престъпление доказват те. По същество нищо..."
  • 57 мдааа

    4 2 Отговор

    До коментар #54 от "Че малко":

    А че за какво да ги изнасилва като всички са му мераклии дори и само за парите!!!
  • 58 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 6 Отговор
    НАЙ СИГУРНОТО МЯСТО НА "ЧЕРЕПА" ........ ДА СЕ СКРИЕ ОТ КГБ Е ........ ЗАТВОРА , И ТОЙ ГО ЗНАЕ ....... ЗАТОВА ГО ИЗБРА ....... ФАКТ !

    Коментиран от #62

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ивоооо

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Иво":

    Искат ти се, ,,,,,много неща, но " желаното с възможното" почти никога не се припокриват😉 бас държа,че не знаеш кой го е казал...
    жамбо не знае, със сигурност

    Коментиран от #61

  • 61 Ама жамбо

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Ивоооо":

    Знае да трие😁🤧🥴
  • 62 55 от Козлодуй

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Браво Кейси , другарката Нинова , днес е във възторг от теб.
  • 63 55 от Козлодуй

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Кейси , Нинова не харесва думата Путлер.
  • 64 а ла Хуля Фишер

    2 0 Отговор
    ми то толкоз много фирми никой не мое да ги запомни , дори и имената им
  • 65 а ла Хуля Фишер

    4 0 Отговор
    имаме възможност да видим как ше го скончат кремляните и докъде им стига инструмента
  • 66 грухчо

    2 2 Отговор
    може резиденто да го помилва
  • 67 То е ясно

    3 2 Отговор
    Всички милионерчета у нас са кукли на конци.Какво нареди Москва,това ще правят.
  • 68 До 51, въпрос на

    2 0 Отговор
    интереси и нагласи. Пускат за масите статии и репортажи как се борят с олигарсите, но продължават да си бачкат с тях. Друг тип мисловна нагласа.

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 А ясно

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "До 51, въпрос на":

    жамбурак е застъпил😅🤐😰
  • 71 Развеселен

    2 2 Отговор
    Егати, да имаш апартамент в Париж, но да ходиш по нужда в арестанска кофа и да спиш на въшлясал дюшек в миризлива стаичка с решетки!
    Какви ли не шеги си прави съдбата!
  • 72 ууу3

    3 2 Отговор
    ВАСИЛ БОЖКОВ ЩЕ БЪДЕ УБИТ МНОГО СКОРО !!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    А той бил бил дошъл да ни спасява. Не, благодаря.
  • 75 Явно

    0 0 Отговор
    Се е опитвал да наруши санкциите срещу Русия и Дубай го екстрадираха.