Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 13:57 9 536 14

Прикрива ли МОН плагиатство в Технически университет – София?

  • технически университет-
  • мон-
  • кае-
  • плагиатство

Доц. Бакърджиев заяви, че предстои сезиране на Парламентарната комисия по образование и наука

Прикрива ли МОН плагиатство в Технически университет –  София? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Налице са съмнения, че МОН прави опити да прикрие незаконно решение на Комисията по академична етика (КАЕ) към министъра във връзка със сигнали за плагиатство в Технически университет – София.

Съгласно закона, Комисията, която е помощен орган към министъра е задължена да назначи проверка при всеки сигнал отправен до нея по повод преписване в научната продукция, като назначи арбитри с подходяща експертиза, които да я осъществят.

Такъв сигнал е подаден относно трудовете на професор д-р Й.С.А. от Стопанския факултет на Техническия университет. Обемът е много голям, защото е свързан на практика с цялото кариерно израстване на лицето – процедурите за придобиване на степента „доктор“ и заемане на длъжностите „доцент“ и „професор“.

При проверката на допустимостта на сигнала той е определен от служителите на самото министерство като такъв, което автоматично означава, че следва да бъде проверен по същество по описаната по-горе процедура.

Въпреки, че в закона са предвидени разумни срокове за назначаване на подобна проверка - 30 дни повече от година такава не е назначена. Това налага подателят да сигнализира за втори път ведомството, поради съмнения за въздействие от страна на ректора на университета проф. Иван Кралов върху представителите на комисията, сред които има и професор, работещ в Техническия университет.

Едва на 19 юли 2022 г. Комисията по етика излиза с решение, което определя сигнала като неоснователен. То е подписано без да бъде направена задължителната проверка на фактите в него по реда, предвидена в закона.

Взето предвид обаче е мнението на лицето, срещу което той е подаден – професор Й.С.А. По този начин напълно едностранно без проверка по надлежния ред се взема решение, което оневинява уличения професор.

Сагата обаче не свършва дотук. Представеното решение на Комисията съдържа ред констатации, които са в пълно противоречие с фактологията по случая. Това налага жалбоподателят доц. Бакърджиев допълнително да пише жалби до министъра, който отговаря за работата на Комисията. Същата обаче въобще не е разгледана, защото попада в хипотезата на параграф 22 – според МОН тя съдържала факти и обстоятелства, които са вече са били разгледани и е оставена без отговор и движение.

На въпрос на „Факти“ какво мисли да предприеме доц. Бакърджиев заяви, че предстои сезиране на Парламентарната комисия по образование и наука с цел упражняване контрол върху работата на министерството и споменатата комисия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    15 0 Отговор
    Цял самопроизвел се академик си имаме за премиер та някакво си плагиатство ли ще е проблем.
  • 2 Термодинамика

    6 4 Отговор
    Пак ли някой от техническия се е опитал да патентова топлата вода и тройния чушкопек?

    Коментиран от #3

  • 3 Чети,

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Термодинамика":

    в стопанския факултет е. Там са само политолози, социолози, пишман икономисти, социални антрополози.

    Коментиран от #7

  • 4 Имаме

    3 0 Отговор
    професор, доктор на науките по конституционно право. Една конституцийка дето едвам я приеха с протестиращи на палатки, а сега все ще я променят. На тия 40 страници си професор и д.т.н. За името сигурно се сещате.
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    4 0 Отговор
    Могу вожд малко бачкатор .
  • 6 Ний ша Ва упрайм

    3 0 Отговор
    университетите бяха в тоя смисъл на назначимост до 10 ноември 89. После е го на резултата платени дипломи и чикундури с дипломи

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 факти само истински

    3 0 Отговор
    само в техническият ли плагиатстват то е във всички вузове и академий задръстило се е от професори работещи с памперси и стотици доценти ние ги намаме тези титли за нищо щом в ските имаме повече професори, и доценти от тези в австрия и швейцарско ноо комент
  • 12 така ли

    1 0 Отговор
    Само те?!Друг път.....От 33г -си правят тапии за фасон !Аз на теб,ти на мен....
  • 13 Сега са Хит

    1 0 Отговор
    Х-Пуц-овете .....
  • 14 да да

    1 0 Отговор
    От 30г ,направиха фаливи Х тапии ,които са на Власт....Другити-от видови ПУЦ-и и доносници....