Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 16:19 7 127 37

Шпиони, взривове, отрова - трилърът с Гебрев е без край

  • емилиян гебрев-
  • отравяне-
  • взрив-
  • склад-
  • въоръжение-
  • муниции

Хибридните операции на Путин в България ще останат безнаказани

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Руски шпиони, взривове, отрова. Накратко това е трилърът с оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Периодично казусът излиза в светлините на прожекторите, но по всичко личи, че развръзка няма да видим, въпреки международния отзвук. Основна фигура е руското военно разузнаване, което първо атакува оръжейния бизнес на Гебрев, а впоследствие извърши и директно покушение срещу живота му. Това припомня за "Сега" Петър Карамфилов.

Шестима руски граждани, обвинени в тероризъм заради четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси в България, са обявени за издирване с Европейски заповеди за арест, похвали се на 30 януари прокуратурата. Разбира се, това може да се разглежда преди всичко като политически знак: България преследва руските шпиони. Едва ли може да се очаква, че те са действали тук с истинските си имена или дори да са, вече нямат нови самоличности. Вероятно прокуратурата не би посмяла да внесе задочно обвинение срещу тях в съда, както направи при атентата в "Сарафово", например. Защото, ако не постигне осъдителна присъда, това ще е огромен имиджов проблем. От друга страна сега имаме шестима руски шпиони, издирвани за тероризъм. Звучи много по-рекламно, нали...

Провалът безспорно е на разследващите ни органи в лицето на прокуратурата и особено на Държавна агенция "Национална сигурност", която проспа враждебните действия на ГРУ на наша територия и дълго време не посочваше преките извършители на тези нападения. Включително и сега - руснаците са обявени за издирване с европейски заповеди за арест, но имената им не се съобщават...

Неудобният

Сега предстои оръжейна фирма на Емилиян Гебрев да бъде обявена от правителството за стратегически обект от съображения за сигурност.

По принцип има защо руската държава да не харесва Гебрев. Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50% от производството на българските оръжейни заводи. Това обяви пред Financial Times министърът на отбраната Тодор Тагарев. По оценки на българските власти страната ни произвеждат около 40% от патроните и снарядите, които Украйна използват против руската армия. България е една от малкото страни, където продължават да се произвеждат боеприпаси по съветски образец и това я прави незаменим доставчик за Украйна. Значителна част от доставките се пада на компанията "Емко" на Гебрев.

Дори преди пълномащабната война, която Путин отприщи в Украйна, обаче заводите на българина произвеждаха продукция, която отиваше към регионални конфликти в Източна Европа, като този в Донбас. "Първият взрив в склад на "Емко" е още през 2011 г., след това има още няколко диверсии, включително и след началото на войната в Украйна - миналата година огромен пожар избухва в завода в Карнобат", разказва Гебрев пред FT. Най-малко 9 взрива в български военни складове и заводи са свързани с руското военно разузнаване ГРУ, показа още документален филм на "Свободна Европа".

Най-ранният известен взрив е от 12 ноември 2011 г. в склад до с. Ловнидол, където са складирани над 3000 далекобойни снаряда. Прокуратурата твърди, че те са били предназначени за износ за Грузия. Собственикът на склада е компанията "Емко". В постановлението на прокуратурата, което е за спиране на разследването, е описано, че на 150 м от взривената сграда е открито руско взривно устройство. 6 месеца след този инцидент няколко оръжейни склада са унищожени след огромна експлозия край Стралджа. Тогава трима души загиват след взрив на боеприпаси. Взривът съвпада с повреда в системата за наблюдение на базата. В склада са се съхранявани боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. Стоката е била на стойност 28 млн. долара.

През 2014 г. следват още 4 експлозии в оръжейни складове и заводи - в Горни лом, Казанлък, Мъглиж и Костенец. През 2015 г. пожар и експлозии се случват и в складове на държавна оръжейна компания, които се намират край сопотското село Иганово. Само 3 седмици по-късно следват нови взривове в същия склад. Унищожените снаряди е трябвало да бъдат изпратени на Украйна. Прокуратурата споменава за руска следа по случая чак 6 г. след случая, а доказателствата по делото се оказаха загубени в мистериозен пожар.

На крачка от смъртта

Освен, че атакуват критичната инфраструктура на България, каквото е нейното оръжейно производство, руските служби извършиха и атентат срещу български граждани. Отравянето на оръжейния търговец Гебрев, неговия син Христо и директора на завода му "Емко" Валентин Тахчиев се случва през 2015 г. - няколко месеца след експлозиите в складове за оръжия Чехия, където се е съхранявала продукция на "Емко".

За 8-годишния период на разследването то е спирано два пъти - веднъж през 2016 г., защото извършителят не е разкрит, и през 2020 г., когато прокуратурата реши, че делото не може да се разглежда в отсъствието на обвиняемите руснаци. Ключовите разкрития бяха направени от службите на други държави в НАТО като Великобритания. Гебрев разказва за покушението срещу него още от 2015 г., но българската прокуратура се раздвижи едва 4 години по-късно - през 2019 г. Това стана след среща на тогавашния премиер Бойко Борисов и британската посланичка Ема Хопкинс. След разговора тя обясни, че му е представила допълнителна информация за разследването по случая с отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в Солсбъри през 2018 г. Благодарение на разкритията от Великобритания и разследващия сайт "Белингкат" стана ясно, че руски старши офицер от военното разузнаване (ГРУ), пътувал под името Сергей Федотов, който е бил в Обединеното кралство за опита за убийство на Скрипал, е пристигнал в България само няколко дни преди Гебрев и синът му да бъдат отровени.

Прокуратурата опита да оправдае бездействието си, като съобщи, че са направени химически експертизи, които показали, че в кафе от машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син, има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с вредители по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества и не можело да причини тези тежки последици. "Разпитан е дори производителят на руколата", обясни през 2019 г. бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Самият Гебрев от самото начало твърди, че нито пие кафе, нито е ял салата от рукола. Към днешна дата вече е ясно, че отровата е "Новичок" и е била на дръжката на вратата на автомобила на Гебрев.

Изгубена кауза

След дълго забавяне на разследващи органи е немислимо да се стигне до наказания за взривовете и отровените граждани. Прокуратурата повдигна обвинение за престъплението срещу трима руснаци - Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). Миналата есен стана ясно, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов официално е поискал от Москва да ни предаде тримата руски офицери, служители на Главното разузнавателно управление (ГРУ), обвинени, че са отровили оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Други шестима руски разузнавачи също задочно са обвинени, че в продължение на 10 години са взривили четири оръжейни склада у нас, в които се е съхранявала продукция, предназначена за Украйна и Грузия. Точно същите хора вече се и издирват.

Абсурдно е да мислим обаче, че Русия доброволно ще предаде "героите" си. Точно обратното - изпълнителите на тези мисии зад граница получиха награди и се издигнаха под крилото на Путин. В свое разследване изданието The Insider, разкри, че ключовата фигура зад операциите е вече 56-годишният ген. Андрей Аверянов, командир на поделение 29155, чието последно десетилетие е белязано от кървави тайни действия. Аверянов наскоро наследи значителна част от империята, принадлежала на Евгений Пригожин, бившия командир на наемниците на "Вагнер", чийто частен самолет беше взривен през август след неуспешния му метеж в Русия.

Други четирима от първоначалните членове на поделение 29155, участвали във взривовете в България, са наградени с високи федерални длъжности в Далечния изток на Русия. Иван Терентиев, заместник на Аверянов, който участва в операцията на депото в Иганово, сега е главен федерален инспектор на Путин в Сахалинска област, която включва Курилските острови, архипелаг, оспорван от Япония и Русия, но под администрацията на последната от 1945 г. Терентиев също е повишен в генерал-майор от ГРУ. Николай Ежов, шпионинът, участвал във всяка операция на поделение 29155 в България между 2011 и 2015 г., сега е главен федерален инспектор на Магаданска област. Ежов днес е полковник. Рустам Джафаров, ветеран от атентата в Ловнидол, беше повишен в първи заместник на пълномощния представител на Путин в Далекоизточния федерален окръг, обхващащ почти половината територия на страната. Джафаров е генерал-майор.

По всичко личи, че режимът на Путин не възнамерява да спре с хибридните операции на наша територия. И защо да го прави? Изпълнителите се измъкват безнаказано, докато властите проспиват опасността за националната сигурност, а разследванията след това се водят с години. Тези разузнавачи, част от които професионални убийци, са пазени от руската държава и награждавани с ордени и постове в Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    11 31 Отговор
    В организирането на убийства и лъжи руснаците са първи в света.

    Коментиран от #29

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    32 5 Отговор
    Местя го за страховете на приватизатора(крадеца) на държавни активи др.Габарев.
  • 3 123

    37 5 Отговор
    Ле леее ма смешници продават на терористи оръжие после гръмнат склада кой е видял какво има там измислят разни лъжи руснаци и тем подобни защото е модерно сега руснаците са виновни за всичко по света смешници сте
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Град Симитли

    24 1 Отговор
    ".... Николай Ежов, шпионинът, участвал във всяка операция на поделение 29155 в България между 2011 и 2015 г., сега е главен федерален инспектор на Магаданска област...."
    ..... Не се ли казва Генрих Ягода или Лаврентий Берия или Виктор Абакумов? :))
    .... Свободно съчинение по картинка!
  • 6 Агент 00

    13 2 Отговор
    Май нейм ис Ганьо, бай Ганьо.
  • 7 Верно ли бе

    29 2 Отговор
    Търговецът на смърт и милиардер ЕмиЛайнян Гюбрев да си сложи камери и охрана по складовете , вместо да реве по всички телевизии и сайтове.
  • 8 Реалист

    22 4 Отговор
    Този плондир страда от гастро проблеми, а взривовете сам си ги прави
  • 9 кви са тези руснаци?!?

    26 3 Отговор
    Един не можаха да отровят, та Гебрев ли?!? Абе, къде скриха тея убави ора Скрипалите бре?!? Що не ги развяват по медиите как ги отровили тея лоши руснаци?!? Тука две неща къртят миФки: „на 150 м от взривената сграда е открито руско взривно устройство“ и „че отровата е "Новичок" и е била на дръжката на вратата на автомобила на Гебрев.“ Значи и тримата са влезли от една врата на автомобила, ама и всеки от тях я е отварял! А руснаците все настъпват мотиката, виждат, че новичока не трови, ама пак и пак го използват! Да не говорим, че друга английска публикация пък описа новичока като най-отровното БОВ , 8-10 пъти по отровно от VX.
    Има два типа хора. Едните си мислят, че всичко по телевизията и интернет е истина, другите мислят!
  • 10 Запознат

    23 3 Отговор
    Ха ха ха само че оръжията от "взривените складове" на Гебрев от "руски шпиони" се появиха при ИДИЛ в Сирия и за това уволниха журналистката която ги показа. Ама то сигурно от взрива са прелетели чак до главорезите.
  • 11 БАРС

    11 3 Отговор
    АМИ КАКВО ДА ВИ КАЖА РАШКИТЕ ИЗГЛЕЖДА СА ПРАВИ.ТОЯ ПИШМАН ТЪРГОВЕЦ ТЪРГУВА С РУСКО ОРЪЖИЕ И ТОЙ ПРОДАВА НА СТРАНИ КЪДЕТО ИМ СА НАВАРТЯНИ ГЛАВИТЕ ПРОТИВ РУСИЯ.ТО АКО НЕ Е ОРИГИНАЛНО РУСКО ТО ТОВА ОРЪЖИЕ Е ПРОИЗВЕДЕНО В БЪЛГАРИЯ ПО ЛИЦЕНС НА РУСКОТО.НИЕ НИЩО НАШЕ НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ ВСИЧКО РУСКО ПО ЛИЦЕНС.НЕКА ТОЙ СЕГА ДА СИ НАПРАВИ ЗАВОД С БЪЛГАРСКО ОБОРУДВАНЕ И ДА ПРОИЗВЕЖДА И ПРОДАВА ЧИСТО БЪЛГАРСКИ РАЗРАБОТКИ МИСЛЯ ЧЕ РАШКИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ГО БУТНАТ ДАЖЕ И СЕГА КАКТО ДАВАМЕ НА УКРАИНА ТО СИ РУСКО ТО ЗАТОВА СЕ ДРЪВЧАТ РАШКИТЕ.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Егати държавата!

    6 9 Отговор
    Руските шпиони ни гърмят военните складове, когато и където си поискат !
    Какво НАТО, какъв ЕС, какви 5 лева ?

    Коментиран от #27

  • 14 Така ще е, докато Митрофанова

    4 16 Отговор
    не бъде изгоннена!
    Нашите путинофили нямат топки !
  • 15 Само нашето Външно издава визи

    6 8 Отговор
    на руските шпиони от цяла Европа.
    Там работят бг топ руски еничари !
  • 16 Никой

    5 7 Отговор
    Комунистите да убиват - това е толкова високоптриотично.
  • 17 пешо

    15 4 Отговор
    путин не се занимава с боклуци като тоя
  • 18 Гандалф

    11 3 Отговор
    Лично мнение..смятам, че ако някои наистина беше вдигнал мерника на гербев...досега тои щеше да е пътник..
  • 19 ДЪРТЮ ЯЛ РАЗВАЛЕНИ БРОКОЛИ

    14 4 Отговор
    Путин му бил виновен, че се натровил. А конкурентите, дето си прекарал , те какво само добро му мислят на Гебрев. Тоя патологичен лъжец се чуди как да си запази заграбеното от Народната република
  • 20 ПЪЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ

    16 3 Отговор
    и тотална експлоатация на бедни хора в провинцията, дето за едни малки пари разглобяваха бракувани чешки снаряди. Без никакви санитарни и дфруги норми за безопасност. Естествено стана трагедия. Заминаха си хората, но сега е модно Путин да им е виновен вместо да лежат начело с тоя Гебрев в Централния
  • 21 Българин

    9 3 Отговор
    Тоя е тръгнал срещу Русия! Тука това си е самоубийство!
  • 22 ЧОЧО

    9 2 Отговор
    Ако са искали да го очистят, щяхме да го забравим и нямаше да си спомняме за Габарев.
  • 23 Павел пенев

    10 2 Отговор
    На всички е ясно,че Гебрев е крадец и мошеник,който се страхува най много от Пеевски. Той отдавна иска да получи Дунарит Русе и използва различни прийоми. Затова Гебрев непрекъснато създава шум около себе си и иска по този начин да откаже Шиши от неговото намерение.
  • 24 Верно ли бе

    11 2 Отговор
    " Как да разпознаем руските шпиони и диверсанти проникнали на територията на складовете ?
    - Те са със зимни шапки тип " ушанка " на които отпред има червена петолъчка. " Това е цитат от брошурата " Ръководство за борба с руските шпиони " , автор Е . Гюбрев , която е раздадена за изучаване на охраната на складовете.
  • 25 Урюрвкос

    5 2 Отговор
    там където мамят държавата горят счетоводствата и архивите, складовете с неликвидни стоки и много скъпо оборудване застраховано за големи пари. След време това оборудване изплува цяло целеничко на друго място и си работи без проблем.
  • 26 Урюрвкос

    4 3 Отговор
    цялата тази шпионска сага има една единствена цел, криене на доходи
  • 27 Гери

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Егати държавата!":

    Това, че шпионинът е руски, не значи че е руснак.

    Коментиран от #33

  • 28 Хаха,

    3 1 Отговор
    тия, шестимата,да не са такива леваци,като подложките Грозев и Карамфилов,та не са могли да свършат работата докрай ?!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Марков

    5 0 Отговор
    Имате идея да пишете за Гебрев и дейностите му. И, разбира се, писанките ви са тенденциозни. До склада му открили руско взривно устройство и значи руснаците са го запалили. А вътре какво е имало? И имало ли го е или боклуци за пълнеж. И така се изпират милиони, пък обвиняват ГРУ. Пък бил отровен с НОВИЧОК. Някой може ли да обясни що за "страшна" отрова е това, след като в известните ни 3-4 случая никой не умря.
    През Гебрев минават милиони. Той вероятно цепи по някое шоколадче я за министър Тагаренко, я за политик или формация. Има защита и версиите за инцидентите са.определено тенденциозни и насочени. Още малко остана.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Моряка

    4 2 Отговор
    Ама Гебрев жив ли е още?Значи е самореклама.При братята грешка няма.Виж убийството в Испания на крадеца на хеликоптер и убиец на колегите си.Добре изпипано,чиста работа.Макар че на Г,ебрев,като търговец на смърт,му се полага нещо с летален изход.Даже много закъснява.
  • 36 Това Казва Всичко

    1 2 Отговор
    Ключовите разкрития бяха направени от службите на други държави в НАТО като Великобритания и сащ.
    Разкритието за българската следа за убийството на папата пак беше от тях. Как така все неуспешни опити бе? Скрипалите живи, Гербера жив, Дневалния и той беше жив след " предполагаемото " отравяне. Тоя новичок, ако е новичок, нямаше един да оживее.
  • 37 Тагаренко

    1 0 Отговор
    Комунистите са виновни за всичко. Точка.