Last news in Fakti

10 Октомври, 2014 21:48 4 898 2

Хърватия надхитри България на "Васил Левски"

  • българия-
  • хърватия-
  • евро 2016

Автогол на Бодуров пречупи българите в скучен сблъсък

Хърватия надхитри България на "Васил Левски" - 1
Снимка: БТА

Българският национален отбор по футбол се изправи пред първия си сериозен тест в квалификациите за Евро 2016. Родните национали отстъпиха с 0:1 в много оспорван двубой срещу Хърватия, игран на Националния стадион „Васил Левски“ тази вечер.

Единственият гол в срещата падна в 36-ата минута след колективна грешка в родната отбрана, която доведе до нелеп автогол на Бодуров и коства поне точката на тима ни днес.

Селекционерът на българските национали Любослав Пенев направи три промени от успеха с 2:1 над Азербайджан преди месец. Веселин Минев, Михаи Александров и Георги Илиев остават на пейката за сметка на Данчо Минев, Занев и Попов. Наставникът на българите има на разположение всичките си избраници за първото домакинство в кампанията, като най-важната разлика спрямо визитата в Баку е завръщането на капитана Ивелин Попов.

Не такова бе положението в лагера на хърватите, след като в последния момент Нико Ковач трябваше да вика бранителя на Панатинайкос Гордън Шилденфелд на мястото на контузения защитник от Ливърпул Деян Ловрен.

По пътя за Евро 2016, до момента и двата тима имаха по една победа в актива си. В първия кръг Хърватия се наложи над Малта с 2:0.

Преди срещата хърватските медии направиха опит за внасяне на напрежение в българските редици. В материали нашите футболисти бяха наречени „анонимници” и че никой не е чувал за капитана на тима Ивелин Попов. „Лъвовете” обаче със самочувствие пренебрегнаха всичко и мислят единствено за представянето си в днешния важен мач.

От началото на двубоя направи впечатление високото темпо, което хърватите държаха да поддържат и особено пресата, налагана от "шахматистите", когато топката не е в тяхно притежание.

През първите 20-ина минути "лъвовете" пък често грешаха в пасовете от центъра към фланговете и бързо губеха топката. Те не пресираха съперника в противниковата половина и изчакваха прибрани акциите на гостите.

В 22-ата минута мачът бе временно прекъснат заради неразбории по трибуните. Първо в Сектор "Б" откъм сектор "А" се сбиха родни фенове, което наложи намесата на органите на реда. В същия миг полетяха множество сигнални ракети и факли между агитката на гостите и тази на родните фенове в Сектор "Г", както и няколко бомбички. Футболистите на двата тима опитаха да успокоят страстите по трибуните и мачът бе рестартиран само след няколко минути.

Веднага след подновяването на играта, нередовен гол от засада на Ивица Олич бе отменен закономерно.

За съжаление обаче, в 36-ата минута след неразбирателство в наказателното поле при изпълнение на пряк свободен удар, българите получиха гол във вратата си. Иван Ракитич центрира на далечна греда, там никой не можа да покрие Иван Перишич и той с глава прати топката към малкия пенал. Николай Бодуров в стремежа си да изпревари Ивица Олич и Марио Манджукич сам вкара топката в мрежата на статичния Владислав Стоянов - 0:1.

Така дори без нито едно чисто голово положение и опасна атака хърватите се възползваха от липса ни концентрация в защита и откриха резултата.

Българите станаха по-агресивни след получения гол и можеха бързо да го върнат, след като Ивелин Попов изпълни пряк свободен удар и Владимир Гаджев излезе на стрелкова позиция в наказателното поле, но от трудно положение прати топката покрай мрежата на Субашич.

Така, в крайна сметка след равностойно първо полувреме без положения Хърватия успява да ни надхитри и да се оттегли на почивката с аванса си от един гол.

За втората част Пенев направи две рокади. Мицански и Занев бяха заменен от Георги Илиев и Андрей Гълъбинов. "Трикольорите" заиграха с трима в защита и станаха по-активния тим, но чисти положения липсваха.

Промените обаче за съжаление не оказаха огромно влияние и в 58-ата минута само добра намеса на Йордан Минев предотврати втори гол във вратата на родните национали, след като Иван Перишич получи пространство отляво и центрира остро успоредно на голлинията, но бранителят на Лудогорец изчисти пред погледа на Владо Стоянов.

Българските атаки от своя страна пък бяха лишени от високо темпо и рядко затрудняваха бранителите на хърватите. Далечен удар придоби интересна треактория и можеше да изненада вратаря на 'шахматистите", но малшанс попречи на българите. Като изключим обаче този проблясък, малко бе това, което "лъвовете" направиха в офанзивен план и през второто полувреме.

Дори пускането на бързия Александър Тонев на мястото на Владо Гаджев не промени статуквото. Опасен удар на младия халф бе отразен от Субашич, но това бе всичко по интересно от българите.

Така до края на срещата футболът бе малко, положенията и пред двете врати се брояха на пръсти, а България регистрира болезнено поражение с 0:1 във втория си мач по пътя за Евро 2016.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    0 0 Отговор
    Много скучен мач. То хърватите нещо не се напрягаха, а нашите хептен
  • 2 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ОТБОРЪТ НА ЛУДОГОРЕЦ МИ ХАРЕСА КАК ИГРАЕ ПОВЕЧЕ
    ОТ НАЦИОНАЛНИЯ НИ ОТБОР