Last news in Fakti

6 Ноември, 2014 12:30 2 917 0

Групите в Шампионската лига се заплетоха

  • шампионска лига-
  • групите-
  • заплетоха

Сити пак сгази лука, Бенфика запази шансовете си

Групите в Шампионската лига се заплетоха - 1
Снимки: АП/БТА

4 мача от груповата фаза на Шампионската лига сезон 2014/2015 вече са в историята. Този път обаче борбата се оказва „безмилостно жестока” и макар да се преполови този етап от надпреварата, в голяма част от групите все още не става ясно кой ще продължи участието си в най-комерсиалния футболен турнир на клубно ниво.

Група B: Лудогорец разочарова срещу Базел, Реал (М) със страхотно постоянство

Отборът на Лудогорец радваше сърцата на българските фенове досега с участието си в ШЛ. Българите завоюваха само 3т., но когато си в група с Реал и Ливърпул, това изглежда само по себе си като страхотно постижение. Нещо повече преди четвъртите мачове родните шампиони заемаха престижното 2-о място в групата си и при успех или равен шансовете им изглеждаха повече от добри. Уви, с убедителните изяви на тима беше време да се свърши.

Базел-Лудогорец 4:0

Отборът на Лудогорец допусна да бъде разгромен с 0:4 при гостуването си на Базел в Швейцария и така редуцира шансовете си за излизане от групата.

Голмайстори за домакините станаха Емболо в 34-ата, Гонзалес в 41-ата, Гаши в 59-ата и Сухи в 65-ата минута, а българският шампион допусна много грешки в отбрана и можеше да си тръгне още по-унизен.

При четвъртото попадение на Марек Сухи реферът Стефан Ланоа не забеляза, че швейцарския нападател си помогна с ръка при отбелязването на гола.

Разградчани от своя страна пък нямат оправдания, след като изиграха може би най-слабия си мач през последните години в Европа и логично бяха разгромени. В действията на българите нямаше и помен от показаното срещу същия съперник преди две седмици в София.

Реал (М)-Ливърпул 1:0

В същото време Реал (Мадрид) победи Ливърпул с минималното 1:0 на своя „Сантяго Бернабеу“. Единственото попадение реализира Карим Бензема в 27-ата минута, а то се оказа напълно достатъчно за крайния успех на „лосбланкос”.

Така лидер в групата остава Реал (Мадрид) с 12 точки, втори е Базел с шест, Ливърпул и Лудогорец с по три точки допълват групата.

Следващият мач на Лудогорец в Шампионската лига е на 26 ноември срещу Ливърпул в София.

Група А:  Колеблив Юве удари Олимпиакос, Атлетико взе своето от Малмьо

И 4-те тима от група „А” запазиха своите шансове за класиране.

Ювентус-Олимпиакос 3:2

Отборът на Ювентус отново срещна проблеми срещу Олимпиакос, но за разлика от миналия мач, „бианконерите” взеха домакинството си след успех с 3:2 на своя „Ювентус Стейдиъм”. Така „Старата госпожа” записа втората си победа и се изравни по точки с опонентите си в този кръг на ШЛ.

Срещата бе изключително вълнуваща като водачеството в резултата се смени няколко пъти. Първо Юве поведе в 21-ата минута с гол на Андреа Пирло, но гостите направиха обрат чрез Алваро Ботиа в 24-ата и Ндинга в 61-ата минута. "Старата госпожа" обаче успя да се пребори за нов обрат за две минути като първо в 65-ата минута Роберто си вкара автогол, а в 66-ата Погба направи 3:2. В добавеното време пък Артуро Видал пропусна и дузпа за домакините.

Малмьо-Атлетико (М) 0:2

В другата среща от групата Атлетико (М) не срещна сериозно предизвикателство при гостуването си на Малмьо и заслужено триумфира с 2:0 на съперника си.

Автори на попаденията станаха Коке и Раул Гарсия. Шампионът на Испания не си даде много зор срещу шведите, но демонстрира концентрация пред гола и успя да се възползва по най-добрия начин от създадените си положения, без да допуска сериозни положения пред собствената си врата.

Така Атлетико събра девет точки от първите си четири мача в надпреварата и се нуждае само от точка в оставащите си два мача, за да си подпечата визите за следващата фаза. Малмьо пък остава с три точки и все още таи скрита надежда за класиране напред. Другите два тима - Олимпиакос и Ювентус са с по шест след успеха на торинци в другия сблъсък.

Група C: Леверкузен убедителен, Бенфика надхитри тима на Бербатов

Зенит СП - Байер Левсеркузен 1:2

Байер (Леверкузен) постигна втора поредна победа срещу Зенит, като този път "аспирините" спечелиха с 2:1 гостуването си на стадион "Петровский". Благодарение на успеха германският тим направи решителна крачка към класирането си за следващата фаза на Шампионската лига. Герой за гостите бе Сон Хюн-Мин, който реализира два страхотни гола в рамките на пет минути - между 68-ата и 73-ата. Александър Рязанцев намали в самия край.

Бенфика - Монако 1:0

В същото време, отборът на Монако загуби с 0:1 от Бенфика. Единственото попадение в срещата падна в 82-ата минута и бе дело на Талиска. Българинът Димитър Бербатов не игра за монегаските, тъй като все още лекува контузия.

Интересен факт е, че головата разлика на Монако от двубоите досега е 1:1, което прави монегаските не от най-атрактивните отбори в надпреварата.

Така лидер в групата е Байер (Леверкузен) с девет, който вече почти сигурно си осигури място в следващата фаза. Чертвъртият тим в групата Зенит (Санкт Петербург) също като португалците има четири точки и битката за другото място, което дава право на участие в елиминациите ще е жестока.

Група D: Арсенал се изложи, Дортмунд гази

Борусия Дортмунд - Галатасарай 4:1

Група “D” се очертава като една от групите, в който нещата вече се избистриха. Отборът на Борусия Дортмунт може да крета сред изпадащите в Германия през този сезон, но в ШЛ дортмундци са безпощадни и вече имат 4 победи от 4 мача след нов разгром над Галатасарай, този път на своя земя.

Германският тиом се наложи с категоричното 4:1 и е сигурен участник за 1/8-финалите. Точни за успеха на домакините на "Сигнал Идуна Парк" бяха Марко Ройс в 39-ата, Сократис Папастатопулос в 56-ата, Чиро Имобиле в 74-ата и автогол на Семих Кая в 85-ата минута. За турският тим пък се разписа Хакан Балта в 70-ата минута.

Галатасарай пък вече има само теоритичен шанс да играе в следващата фаза, като остава на дъното с 1 спечелена точка.

Арсенал - Андерлехт 3:3

В другият мач от групата, Арсенал показа, че не е в оптимална форма и допусна странна издънка. Английският тим допусна да бъде обърнат от Андерлехт след като водеше с 3:0 и то на своя собствен стадион.

Микел Артета (24' - от дузпа) и Алексис Санчез (29') дадоха комфортен аванс на домакините до почивката, а в 58-ата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн направи преднината на Арсенал класическа. След това обаче всичко за "артилеристите" се обърка и те изтърваха победата, допускайки изравняване след два гола на Антони Ванден-Боре (61' и 73'-от дузпа) и попадение в последната минута на Александър Митрович.

Група E: Сити свали гарда пред ЦСКА (М), Байерн (М) от несе Рома

Група “E” се оформи като една от най-интересните този сезон – там се наредиха отборите на Ман Сити, Байерн и Рома, с пикантната добавка на руския ЦСКА.

4 кръга по-късно Байерн заяви своята позиция и доказа, че немският футбол тази година има сериозен превес и на европейската сцена. Баварският гранд отнесе всичките си съперници и заема категорично първата позиция недостижим с актив от 12 точки и феноменалната голова разлика 11-1.

Любопитното тук е, това как другите отбори ще се захапят в борбата за втората позиция. Вчера вечер ЦСКА (М) успя да се наложи с 2:1 над Манчестър Сити и така и 3-те тима (заедно с Рома) запазват шансовете си.

На своя „Етихад Стейдиъм” „гражданите” покзаха неубедителен фубол и заслужено глътнаха горчивия руски хап.

За да се преборят за второто място в групата, футболистите на Мануел Пелегрини сега трябва да победят задължително Байерн (Мюнхен) у дома и Рома като гост.

За ЦСКА успехът пък е исторически, защото е първи на английска земя.

"Армейците" имат 4 точки, колкото и Рома, а в следващия кръг двата тима се изправят един срещу друг в Русия.

Българският полузащитник Георги Миланов се появи като резерва през второто полувреме и можеше да вкара гол, но негов удар от фаул мина на сантиметри от гредата. Сити пък завърши с 9 човека след червени картони на Фернандиньо и Туре Яя.

Преди две седмици "гражданите" поведоха с 2:0 в Химки, но изпуснаха победата и това още повече усложни ситуацията им. Двата тима бяха в една група и миналата година, като тогава Ман Сити се наложи у дома с убедителното 5:2.

Група F: Дерито между Барса и ПСЖ ще определи победителя в групата

В група “F”най-логичното се случи и отборите на ПСЖ и Барселона си осигуриха класиране напред в следващата фаза на ШАмпионската лига предсрочно.

Френският шампион е с точка пред испанците, която идва благодарение на успехът им в директния двубой във Франция, спечелен с 3:2 от домакините.

Сега битката за първото място остава за реванша между тези два колоса. Този кръг французите удариха Апоел с 1:0, докато „блаугранас” се наложиха с 2:0 при гостуването си на Аякс след две безответни попадения на големия Лионел Меси.

 

Група “G”: Челси подцени Марибор, Спортинг взе реванш от Шалке

Марибор-Челси 1:1

Отборът на Челси не успя да спечели гостуването си на Марибор в мач от група “G”, завършвайки при равен резултат - 1:1. Ремито все пак прати тима на Жозе Моуриньо с три точки преднина преди втория Шалке 04.

В предишния сблъсък между двата отбора Челси беше разгромил с 6:0 и това изглежда доведе до подценяване.

Словенският тим поведе в 50-ата минута чрез Ибраими, а Неманя Матич изравни в 73-ата минута. Четири минути преди края Еден Азар изпусна дузпа за лондончани. Тимът на Жозе Моуриньо обаче можеше и да си тръгне със загуба, ако в 60-ата минута, при 1:0 за Марибор, нападателят на домакините Лука Захович не беше пропуснал да вкара на празна врата от около 2-3 метра.

До края на срещата все пак Челси натиснаха асъперникса си и словенците едвам успяха да задържат равенството, запазвайки и интригата в групата.

Спортинг Лисабон - Шалке 04 4:2

В същото време мачът на Спортинг и Шалке завърза групата след като успехът на португалците у дома с 4:2 дойде като сладко отмъщение след несправедливата загуба на "орлите" с 3:4 в Гелзенкирхен в предишния кръг, когато Шалке надделя с измислена дузпа в продължението.

В следващия кръг на 25 ноември Спортинг приема Марибор, а Шалке 04 е домакин на Челси.

Група “H”: Порто и Шахтьор са на един дъх от класиране

Отборите на Порто и Шахтьор (Донецк) доказаха, че най-много заслужават да продължат напред от групата си. Тимовете бяха в компанията на испанския Атлетик, който се намира в явна криза и Бате Борисов, който явно не е готов да прескочи груповата фаза и тази година.

Шахтьор (Донецк) - БАТЕ Борисов 5:0

Шахтьор отново премаза съперниците си от Беларус. След като ги разбихасъс 7:0 преди 2 седмици, сега украинците съкрушиха БАТЕ с нов смазващ резултат - 5:0. Двубоят в Лвов започна отлично за украйнския гранд и Дарио Сърна даде аванс на домакините от още в 19-ата минута. В последните секунди на първото полувреме Анри Кагуш от състава н БАТЕ Борисов пък получи червен картон и това максимално улесни задачата на украинците след почивката. Кагуш ядоса рефера Волфганг Щарк заради нецензурни реплики и това му донесе нелеп втори жълт картон.

Само три минути след началото на втората част Алекс Тейшейра получи топката в наказателното поле на гостите и удвои аванса на Шахтьор в резултата. До края на мача душманинът на БАТЕ Борисов бе Луиш Адриано, който първо в 58-ата минута направи резултата 3:0 от дузпа, а в 83-ата и в третата минута на добавеното време реализира още две попадения.

Шахтьор събра 8 точки и е втори в класирането в групата, в която лидер е Порто с 10 точки. БАТЕ Борисов е трети с 3 точки, а с една на дъното е Атлетик Билбао.

Атлетик Билбао - Порто 0:2

Отборът на Порто от своя страна спечели с лекота с 2:0 гостуването си на Атлетик Билбао и оглавиха групата.

Джаксън Мартинес (56) и Ясин Брахими (73) затвърдиха пълното превъзходство на португалците. "Червено-белите" отново разочароваха с изявите си, като трябва да са доволни, че не загубиха опустошително.

И така какво ни предстои оттук нататък – със сигурност много нови емоции, интерес към развръзката на българското участие, както и още много, много футбол със запазената марка на Шампионската лига.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА