Last news in Fakti

8 Януари, 2015 11:25 735 0

Мъри: Игра в Европа и модерни стадиони ще спасят родния футбол

  • станимир стоилов-
  • родния футбол-
  • стадиони-
  • европа-
  • левски

Модела в Левски ще се подобри значително, феновете са ключов фактор

Мъри: Игра в Европа и модерни стадиони ще спасят родния футбол - 1
Снимка: БТА

Станимир Стоилов говори за "Тема Спорт" относно ситуацията в Левски, важността на модерните стадиони и бъдещето на българския футбол като цяло.

Ето и акцентите от това, което специалиста сподели:

"Ако искаме да имаме добре работещ и финансово обезпечен футболен процес, трябва да приемем, че досегашните практики вече са отживелица. Футболът е бизнес, в който се въртят огромни пари. И няма как да продължаваме да се оправдаваме, че при нас нещата, видите ли, са различни.

Парите са си пари и футболът си е футбол навсякъде. Затова е необходимо да се намерят реални източници за постъпления в касите на клубовете. Пред тях има четири сигурни опции за набавяне на средства, и то в сериозни размери. Всеки български клуб, който попадне в групите на Шампионска лига или Лига Европа, е в състояние да изработи своя годишен бюджет, че и нещо отгоре. Няма да стане, ако клубовете не искат да участват, или пък го правят формално само за да констатират, че са далеч от истината. За Левски, за ЦСКА, дори за Литекс участието в груповата фаза е задължително. Вече са го правили и не виждам защо това да не се случва регулярно. За Лудогорец няма какво да говорим, те са в актуалния Топ 50 на Европа.

На участието в Европа трябва да се погледне точно както това се прави с еврофондовете и парите, които се отпускат на България по тази линия. А както се знае, те са жизнено важни! Съставяш добър проект и се явяваш пред европейската комисия. Това във футбола са предварителните кръгове. Преминаваш кръговете и те одобряват за финансиране. В Шампионската лига отиваш на баснословни за нашите стандарти суми, Лига Европа върви към изравняване с най-комерсиалното съперничество. Не случайно УЕФА осигури пет сигурни квоти за отборите след 15-о място в ранглистата на държавите. Не случайно сега вдига парите за групите на Лига Европа. По този начин се дава реален шанс за развитието на футбола и в по-далечните дестинации. Защото 48 места в групите на Лига Европа са си респектираща цифра.

Втората тема, по която изразявам мнение, са стадионите у нас. Преди 30 години ние имахме малко по-лоши стадиони от тогавашните в Европа. Сега Европа има нови съоръжения, а ние сме със същите, строени през 60-те години на миналия век. За мен основната причина за отлива на зрители е липсата на нови, модерни съоръжения. Абсолютно сигурен съм, че когато и да бъде пуснат в експлоатация, новият сектор А на стадион „Георги Аспарухов” ще се пълни. При Левски и ЦСКА има такива, бих ги нарекъл секторни фенове, които ходят на точно определено място. И съм напълно сигурен, че тези сини фенове ще се върнат в сектор А, когато той бъде завършен. Затова смятам, че колкото и бавно да се прави, този строеж е много, много важен за Левски. Той ще изпрати клуба в друго измерение.

Относно модела на правене на футбол. Приятно съм изненадан от това, което чух през тези два месеца. Все повече гласове са в посоката, че времето на едноличните собственици на клубове приключва. Естествено, за някои успешни начинания като тези в Ловеч и Разград тази констатация не се отнася. Там проектите вървят отлично, но за големите и по-малки грандове нещата отиват към решителна промяна.

Ето в Левски „машинистът” се отказва от властта, дава я на управителния съвет. Започва да работи самата структура на дружеството, която досега бе с декоративни функции. И това, сигурен съм, ще даде резултат, защото всичко ще излезе наяве. Или поне такава е заявката на представителите на феновете, които влязоха в новия УС. Каквото и да се случва оттук нататък, ще е по-добро от досегашното. Най-малкото няма да се вземат решения емоционално и необмислено.

И самите фенове, които са най-важните и заради които се играят футболни мачове, рано или късно ще го оценят. И нагласите лека-полека ще се преобърнат", завърши Мъри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА