Last news in Fakti

4 Февруари, 2015 19:18 2 812 3

Успех за българския алпинизъм: Връх в Антрактида носи името София

  • антрактида-
  • алпинисти-
  • връх

Българите Дойчин Боянов, Николай Пектов и Александър Боянов са първите алпинисти, които успяха да изкачат Големия иглен връх на остров Ливингстън

Успех за българския алпинизъм: Връх в Антрактида носи името София - 1
Снимка: Нова

Българите Дойчин Боянов, Николай Пектов и Александър Боянов станаха първите алпинисти, успели да покорят и измерят Големият иглен връх на остров Ливингстън в Антрактида, съобщи „Novanews”.

Те бяха част от 23-та българска експедиция до Антрактида. Мисията им беше да проверят дали това е най-високият връх в планината Тангра. За сега за най-висок масив се счита Фризленд със своите 1700 метра. По време на експедициите алпинистите успяха да покорят и ненаименуван връх, който кръстиха на българската столица – София.  За постижението Дойчин Боянов заяви:

Ценното на тази експедиция беше, че ние се движихме в един абсолютно неизследван район. Постоянно търсихме и пътя в едни условия с опасни ледници и сложен релеф, така че опасността се диктуваше по много параметри”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име (като

    0 0 Отговор
    Браво! Най-българското име, поздравления! Като гледам какво е името на планината, името на този връх си точно на място- халва с туршия...

    Коментиран от #2

  • 2 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Име (като":

    Има други върхове на Ливингстън, които са кръстени Левски и Св. Иван Рилски.
    Може така да са кръстили въпросния връх, защото Община София е един от многото спонсори на експедицията. Понякога нещата са и въпрос на политика.
    Усилието на нашите алпинисти заслужава поздравления. Търсили са и са намерили път до големия Иглен връх. Да са живи, здрави и успешни!
  • 3 running wild

    0 0 Отговор
    Пише се АНТАРКТИДА, а не Антрактида!!!