26 Февруари, 2015 10:30 981 0

Копа Италия 2.0

  • лига европа-
  • копа италия-
  • калчо-
  • рома-
  • фиорентина-
  • интер-
  • торино-
  • наполи

Вторият по сила клубен турнир е от изключително значение за облика на италианския футбол

Копа Италия 2.0 - 1
Снимка: БТА/ AP

Лига Европа е заприличала на Копа Италия през този сезон. Цели пет италиански отбора се борят за място на осминафиналите, като и петте все още имат реални шансове да се класират напред.

Рома, Фиорентина, Торино, Наполи и Интер могат да направят пробив в надпреварата, която е от изключително значение за калчото.

През последните седем сезона само един италиански отбор е играл финал на международно ниво – Интер през 2010 година в ШЛ. Серия А изостава от английското, испанското и немското първенство и клубовете на Апенините трябва да направят всичко възможно, за да се представят добре в Лига Европа и да вдигнат коефициента на страната си, която вече е само с три отбора в „лигата на богатите”.

Англия е с три тима в Лига Европа (Ливърпул, Евертън и Тотнъм), Испания – също с три (Севиля, Виляреал и Атлетик Билбао), докато Германия – само с 2 (Борусия Мьонхенгладбах и Волфсбург). За сметка на това обаче в Шампионската лига тези страни доминират, докато Италия е представяна само от шампиона Ювентус.

Вторият по сила турнира на Стария континент е прекрасна възможност за отборите от калчото да натрупат коефициент и престиж. Рома, който на практика загуби шансове за титлата на Апенините, гостува на Фейенорд след равенство на „Олимпико” (1:1) през миналата седмица.

Холандският тим няма загуба у дома от италиански такъв в европейските клубни турнирни (две победи и три равенства), докато „вълците” не познават вкуса на успеха в последните си шест гостувания в Европа. Статистиката е на страната на Фейенорд, но Рома разполага с играчи, които могат да я нарушат.

Във Флоренция също ще е интересно – местният Фиорентина приема Тотнъм след 1:1 на „Уайт Хард Лейн”. „Виолетовите” са спечелили само един от последните си пет домакински мача в Европа, но тази вечер и нулевото равенство ще ги класира напред.

След зрелищното 3:3 в Шотландия преди седмица Интер приема Селтик на своя стадион с ясната идея да се класира напред. Наполи ще изиграе протоколен двубой срещу Трабзонспор на „Сан Паоло” след разгрома с 4:0 в Турция, докато Торино ще търси задължителен успех срещу Атлетик (Билбао) в Испания.

Първият мач завърши при равенство 2:2 и торинци са в ролята на аутсайдери, но в никакъв случай не бива да бъдат отписвани. „Биковете” са записали три победи и три равенства в последните си шест мача във всички турнири, като са отбелязали и 16 гола в тях.

Италия се надява пет отбора да продължат напред и да играят осминафинал в Лига Европа. Колко от тях обаче ще имат сили да го направят?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА