Last news in Fakti

11 Юни, 2015 04:00 4 342 0

Великите отбори в историята на футбола: Барселона и фабриката за звезди

  • барселона-
  • велики отбори-
  • футбол

Барса се радва на цяло десетилетие триумфи

Великите отбори в историята на футбола: Барселона и фабриката за звезди - 1
Снимки: БТА/AP

Барселона винаги е бил един от най-обичаните и най-популярните футболни клубове в света. Не винаги обаче е бил най-успешният. Години наред Барса беше считана за гранд, но не и точно европейски колос. „Каталунците“ прекараха цели десетилетия под сянката на вечния си противник Реал Мадрид, който през 50-те и 60-те години се превърна в европейски хегемон, докато Барселона така и не успяваше да докосне европейското величие.

През годините отборът имаше редица велики поколения и големи футболисти в своя състав. Луис Суарес, Лашло Кубала, Золтан Цибор, Йохан Кройф, Йохан Неескенс, Диего Марадона – всички те са имали своите златни години в Барса, но никога не достигнаха успех в турнира за Купата на европейските шампиони. Барселона загуби два финала. През 1961 г. срещу Бенфика и 1986 г. срещу сензацията Стяуа, като румънците ги победиха с дузпи насред „Камп Ноу“. Феновете на „каталунците“ се бяха отчаяли, че няма да имат своя европейски връх, докато Йохан Кройф не пое треньорския пост на отбора и не създаде своя „дриймтийм“, в който играеха Христо Стоичков, Джозеп Гуардиола, Роналд Куман и Михаел Лаудруп. В последствие пристигна и Ромарио. Този отбор най-сетне спечели първата Купа на европейските шампиони в историята на Барселона през 1992 г. след победа над Сампдория с 1:0 след продължения.

Йохан Кройф постави и основите на този стил, който впоследствие щеше да бележи цяла една златна ера в историята на отбора. Един по-бавен и постепенен футбол, разчитащ на контрола над топката, множеството подавания и постепенното нападение. В крайна сметка дриймтиймът се разпадна. Барселона вече имаше своята европейска титла, но все още не бе постигнала своята ера на доминация. Дойдоха нови тежки дни за отбора и въпреки, че в него играеха звезди като Роналдо и Ривалдо, той отново трябваше да се съобразява с европейската доминация на Реал Мадрид и мощния по онова време отбор на Валенсия. Йохан Кройф обаче вече беше поел управлението над академията на клуба Ла Масия и доразвиваше наложения от него футболен стил сред младите футболисти, които скоро щяха да променят футбола.

През 2003 г. в президент на отбора става Жоао Лапорта, който идва с концепция, целяща да превърне клуба в най-популярния в Европа. Първата цел е да бъде привлечена голяма супер звезда. В списъка са трима души: Дейвид Бекъм, Тиери Анри и Роналдиньо. В крайна сметка привлечен е Роналдиньо. Бразилецът е една от големите перли на световния футбол. Креативен халф с изключителна техника, способен буквално да рисува на терена. Той върти играта около себе си, движи цялото нападение и е способен да вкарва голове от всяка възможна позиция. Около него се гради и новата Барселона. От Порто е привлечен плеймейкъра Деко, който е в основата на триумфа на португалския отбор в Шампионската лига през 2004 г. Той е като истински компютър за пасове, който е ключов за офанзивната схема на отбора. Основен нападател е Самуел Ето'О. Раздвижен нападател, който е способен да действа по цялата линия на нападението и да се възползва перфектно от креативността на Деко и Роналдиньо. За треньор е назначен футболната легенда Франк Рийкард, който започва да усъвършенства стила на своя отбор.

Началото не е лесно. Барселона излиза след кризисен период, а през 2003 г. тимът е останал на шесто място в Ла Лига. Нещата не вървят леко и през новия сезон. Рийкард постепенно моделира стила на своя отбор, въртящ се около безкомпромисен контрол над топката и разнообразие в нападение. Барса не печели трофей през 2004 г., но прави изключително силна серия в края на сезона, който го оставя на второ място в шампионата.

През следващия сезон Барса отново изглежда като европейска сила и отборът е считан за основен фаворит в Шампионската лига.

Отборът се представя изключително в испанския шампионат и бързо набира сериозна преднина пред Реал Мадрид. Той играе много силно и в Шампионската лига, като е сочен за големия фаворит в турнира. На 1/8-финалите обаче Барса среща другия голям фаворит – английския Челси, в който играят Дргба, Лампард, Тери, Чех и Гудионсен. „Блаугранас“печелят домакинството си с 2:1, но след изключителна драма в Лондон губят с 4:2 и отпадат от турнира. Това и поставя началото на едно много дълго съперничество между Барса и Челси, чиито съдби в турнира ще са неизменно преплетени през следващите години.

Въпреки това титлата в Испания е спечелена. Роналдиньо е направил изключителен сезон и всепризнат като най-добрия футболист в света. Ето'О, пък е най-резултатния нападател. Рийкард затяга проблемите в защита, които са коствали загубата от Челси в предното издание на Шампионската лига.

Следващият сезон за Барселона е изключителен. „Каталунците“мачкат всичко по пътя си и много бързо си осигуряват титлата в Испания. На 1/8-финалите в Шампионската лига обаче отборът отново среща Челси. Нещата този път обаче се развиват по различен начин. Барса печели мача си в Лондон с 1:2 и прави домакинско равенство от 1:1, с което отстранява най-големия си конкурент в турнира. От там нататък нещата вървят по вода. Бенфика е отстранена след победа като гост с 2:0 и домакинско равенство от 0:0. На 1/2-финалите е отстранен Милан с общ резултат от 1:0. Барселона достига до 5-ти финал в своята история, където ги чака Арсенал.

„Артилеристите“ на Арсен Венгер са достигнали своя пик на развитие, като в техните редици има изключителни играчи като Тиери Анри, Ашли Кол, Сол Кембъл, Робин Ван Перси и Сеск Фабрегас.

Финалът в Париж е изключително драматичен. Арсенал остават с човек по-малко в средата на първото полувреме след директен червен картон за вратаря Лемън. Въпреки това в края на полувремето Кембъл успява да отбележи с глава за 1:0 в полза на англичаните. „Артилеристите“ се защитават смело почти цял мач, но Барселона не успява да стигне до гол. Все пак в 76-та минута Ето'О изравнява за 1:1. В 81-та минута Жулиано Белети бележи нов гол и връчва победата на Барса с 2:1, а с това и втори европейска титла в историята на клуба. Роналдиньо пък е втори голмайстор в турнира със 7 отбелязани гола. 

Барселона отново се е върнала на върха, но мотивацията в отборът спада. Роналдиньо проявява несериозния си характер и вече не поддържа старото ниво. На Рийкард, пък му е трудно да поддържа авторитета си в съблекалнята. През следващия сезон Барса се движи трудно в първенството и едва излиза от групата си в Шампионската лига, където среща Челси, Вердер Бремен и българския Левски.

Барса отпада в 1/8-финалите на турнира след домакинска загуба от 1:2 срещу Ливърпул и победа като гост от 1:0. Отборът завършва сезона без трофей. Време е за нова революция.

През 2007 г. Жоао Лапорта най-сетне изпълнява старата си мечта и привлича нападателя на Арсенал – Тиери Анри. Французинът може да бъде определен като най-добрия атакуващ играч на своето поколение. Страхотен техник, изключително бърз, можещ да вкарва от всяка позиция. Анри застава в основата на следващия „дрийм тийм“ на „каталунците“.

В Барса започват да черпят материал от своята академия Ла Масия. През последните години тя е изградила един куп звезди, а сега дава звезден материал за първия отбор на Барса. В състава вече са наложени Карлес Пуйол, Шави Ернандес и Андрес Иниеста. Пуйол е истинска канара в защита. Мощен бранител, който няма равен във въздушните двубои и горд капитан на Барселона. Шави пък е истински компютър. Той е крал на паса. Играч, способен да комбинира по всякакъв начин със своите съотборници. Реално плеймейкърът е крайъгълният камък около, който се гради новата Барселона. Иниеста пък е по взривен плеймейкър, който може да предаде повече скорост в играта на своя отбор. Всички те са продукт на академията на клуба.

Началото на новото поколение обаче не е леко. През 2008 г. Барса не успява да спечели трофей в Испания. Отборът достига до 1/2-финал в Шампионската лига, където отпада от един изключителен отбор на Манчестър Юнайтед. Сър Алекс Фъргюсън е събрал в състава си звезди като Гигс, Рууни, Тевес, Фърдинанд, Скоулс които са предвождани от суперзвездата Кристиано Роналдо. Този Юнайтед отстранява Барселона след домакинска победа с 1:0.

През лятото Рийкард е освободен от треньорския пост, а на негово място е назначен Джозеп Гуардиола. Като футболист Гуардиола се е превърнал в една от клубните легенди на Барса. В последствие той има дълга кариера в школата на отбора и е отлично запознат с неговите таланти. Първата работа на Гуардиола е да продаде Роналдиньо, чиято кариера вече е в своя залез и да заложи като водеща звезда на Лионел Меси.

Младият аржентинец става част от академията на Барселона още като дете. Той пристига в клуба, който е способен да му осигури по-качествено лечение за заболяване на мускулите, от което страда. Меси обаче показва, че е невероятен талант още като дете. Още докато е в школата хората шушукат, че това е футболен гений. Аржентинецът има невероятна техника. Той разполага със ситен финт, при който за неговите противници е буквално невъзможно да му отнемат топката. Той е способен да играе както като нападател, така и като плеймейкър. Способността му да бележи голове обаче е невероятна и бързо се превръща в най-резултатния футболист в света.

Гуардиола заздравява своята защита, като привлича от Манчестър Юнайтед Жерар Пике – друг продукт от школата на Барса, която се превръща в истинска фабрика за звезди. Така Барса разполага с ударно нападателно трио, в което играят Меси, Анри и Ето'О. Зад тях има плеймейкъри като Шави и Иниеста, а в защита са Пуьол, Пике и Алвеш. Схемата на игра е 4-3-3. Гуардиола създава т.нар. тики-така. Система на игра, в която всичко се върти около владението на топката. Барселона владее с непрестанни пасове на късо разстояние и буквално загражда противника в неговото наказателно поле. Ако топката бъде загубена следва незабавна преса още в центъра на терена, което създава илюзията, че „каталунците“ играят с по няколко души в повече. Като цяло стилът представлява една подобрена версия на „тоталния“ футбол на Аякс от 70-те и е еманация на стила на игра налаган още от треньорския период на Кройф.

Барса прави безупречен сезон. Нападателното трио на отбора вкарва огромно количество голове, а Меси се превръща в истински футболен звяр. Аржентинецът създава представата за т.нар. фалшива деветка. Тоест лек нападател, който играе почти като халф, непрестанно комбиниращ с халфовете зад себе си и дебнещ за свободни пространства в нападение. Светът единодушно го признава за най-добрия футболист на своето време.

Барселона печели безапелационно титлата в Испания и Купата на краля. В Шампионската лига първо е отстранен Олимпик Лион с общ резултат от 6:3. На ¼-финалите Барса прави изключително първо полувреме при домакинството си с Байерн Мюнхен, където повежда с 4:0. Баварците са отстранени с общ резултат от 5:1.На 1/2-финалите следва пореден сблъсък с Челси. „Сините“ от Лондон са финалисти от миналогодишното издание на турнира и в своето гостуване на „Камп Ноу“ напълно обезвреждат ударното трио Меси, Андри, Ето'О за 0:0. Вторият мач е един от най-скандалните в историята на турнира. Челси бързо повежда с 1:0 и прилага тактика на изключителна защита. Барселона напада, но не може да достигне до вратата, а „сините“ играят на изключително контра-атаки. На четири пъти те могат да получат дузпа, но съдията просто не отсъжда такава. Така и в 90-та минута на срещата Иниеста отбелязва за 1:1, изпращайки Барса на финала. Целият щаб на Челси е бесен, а срещу Барса се изсипват обвинения за съдийска подкрепа.

Все пак „каталунците“ достигат до финала в Рим, където срещат носителя на трофея от миналата година – Манчестър Юнайтед. За отбора на Алекс Фъргюсън блестят Рууни, Тевес и Бербатов. Мачът пък е истински дуел между Меси и Роналдо, които трябва да определят кой е най-добрия отбор в света. Барселона изнася изключителен мач. Ето'О отбелязва още в 10-та минута, а в 70-та Меси вкарва за 2:0 след фамозен гол с глава. Барса напълно неотрализира Манчестър Юнайтед и се поздравява с първия в историята си златен требъл. Много хора определят клуба на Гуардиола като вероятно най-добрия в историята.

През следващия сезон Анри постепенно е изместен от титулярния състав, а на негово място пристига Златан Ибрахимович.  Барса продължава безапелационното си представяне. Клубът печели Суперкупата на Испания и Суперкупата на Европа. В края на годината е спечелен и трофея от Световното клубно първенство след победа над аржентинксия Естудиантес с 2:1. „Каталунците“ печелят безапелационните шест трофея през годината, постижение което е единствено по рода си в историята на футбола.

В Испания нещата продължават да вървят по мед и масло. Титлата е спечелена безпроблемно. В Шампионската лига пък безапелационно са отстранени Щутгарт и Арсенал. На полуфиналите чака италианския Интер. „Нерадзурите“ са доминант в Италия през последните години, а треньор им е Жозе Моуриньо. С времето португалецът се е превърнал в големия враг на Барса. Той стои зад успехите на Челси срещу „каталунците“, а сега води един изключително корав Интер, разчитащ на непоколебима защита. В Милано  Интер изненадващо побеждава с 3:1. На „Камп Ноу“ още през първото полувреме италианците остават с човек по-малко, а Барса бележи гол за 1:0. Моуриньо обаче прибягва до невероятно защитна схема, която не позволява на „каталунците“ да отбележат нов гол и им коства мястото на финала. Жозе Моуриньо празнува под пръскачките на „Кам Ноу“ и се превръща в най-омразния човек на феновете на Барса, въпреки че стартира треньорската си кариера именно от този отбор.

Следва ера на съперничество с Реал Мадрид. Клубът е формирал нов галактически състав, в който има звезди на Чаби Алонсо, Кака, Бензема и суперзвездата Кристиано Роналдо. В следващите години Роналдо и Меси ще водят безконечна борба, за това кой да носи приза за най-добър футболист в света. За треньор на „белия балет“ е привлечен именно Жозе Моуриньо.

Барса започва новия сезон ударно с победа от 5:0 над Реал. Междувременно привлечен е нападателят Давид Вия. Титлата бързо бива осигурена и остава нов триумф в Европа. В Шампионската лига по ред на номерата биват отстранени Арсенал и Шахтьор Донецк. На полуфиналите идва отново Реал Мадрид.  Каталунците печелят гостуването си с 0:2, а като домакини правят 1:1 и стигат до нов финал. На „Уембли“ в Лондон съперник е отново Манчестър Юнайтед. Така вероятно двата най-добри отбора на своето време се срещат във втори финал.

Барселона изнася истински спектакъл във финалната среща, в която доминира от първата до последната минута. Педро открива в 27-та минута, а Рууни изравнява в 34-та. Второто полувреме е изцяло за Барса. Меси бележи в 54-та минута, а Вия прави 3:1 в 69-та, с което осигурява нов трофей от Шампионската лига за „каталунците“. Впоследствие отново са спечелени Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. Барселона е абсолютен хегемон на световния футбол.

След големия пик идва и спад. През 2012 г. отборът на Барселона изглежда изчерпан, а стилът тики-така разгадан. Реал Мадрид печели титлата в Испания, но „каталунците“ продължават със силното си представяне в Европа. В Шампионската лига Барса отстранява Байер Леверкузен и Милан, а на полуфиналите отново среща Челси. „Сините“ от Лондон чакат своя реванш от три години, все още спомняйки си за скандалния полуфинал от 2009. Барса доминира изцяло в първия мач в Лондон, но Челси се защитава добре и печели мача с 1:0 след гол на Дрогба. Реваншът на „Камп Ноу“ е един от най-драматичните в историята на турнира. До средата на първото полувреме „каталунците“ водят с 2:0, а Челси е с човек по-малко след червен картон за Тери. Тогава става и немислимото. В края на полувремето Рамирес бележи за 2:1. Следва ударно второ полувреме, в което Барселона атакува без спирачка. Шокиращо Меси изпуска дузпа. Удрят се и няколко греди. Точно в края на мача една изчистена топка от защитата на Челси попада в Торес, който сам срещу вратаря бележи за 2:2, изхвърляйки Барселона от турнира.

В края на сезона е спечелена Купата на краля, но Гуардиола се чувства изчерпан за Барса и напуска отбора през лятото. Все пак Меси прави невероятна 2012 г. , в която чупи рекорда за най-много отбелязани гола с цели 91 гола през годината.

Следва преходен период. Стилът на Барса вече е разгадан и отборът по-трудно постига успехи. Все пак през 2013 г. е спечелена титлата на Испания, но се претърпява истинско крушение в Шампионската лига, където Барса отпада от 1/2-финалите след общ резултат от 7:0 срещу Байерн Мюнхен. 2014 г. е много тежка, като за пръв път от години „каталунците“ приключват сезона без трофей, а в Шампионката лига отпадат от 1/4-финалите на Шампионската лига след общ резултат от 2:1 срещу Атлетио Мадрид. Освен това пък Реал Мадрид отново триумфира в Шампионската лига през същата година.

Междувременно обаче се поставя основата за новото поколение на „каталунците“. В отборът е привлечена бразилската сензация Неймар. Нападател с качества подобни на тези на Меси. Бързина, прекрасна техника и страхотен нюх към гола. През лятото е купен Луис Суарес от Ливърпул. Изключителен нападател, който освен да вкарва голове е способен да комбинира по невероятен начин със своите съотборници. Така се формира новото нападателно трио – Меси, Неймар и Суарес. Треньор става друга клубна легенда – Луис Енрике. Той изменя стила на игра на Барса. Футболът на отбора става много по-раздвижен и бърз. Пасовете на късо разстояние вече са поизместени от много бързи комбинации и невероятна игра на контра-атака. Шави постепенно отстъпва мястото си на основен плеймейкър на Иван Ракитич. Новата Барселона е стегната и готова за още успехи.

Отборът стартира колебливо, но постепенно набира сили и прави поредна прекрасна кампания. Титлата на Испания е спечелена след тежка битка с Реал Мадрид. След това идва и триумф за Купата на Краля. В Шампионската лига Барса отстранява шампионите на най-силните първенства в Европа. На ред биват премината Манчестър Сити – шампиони на Англия, Пари Сен Жермен – шампиони на Франция и Байерн Мюнхен – шампиони на Германия. На финала чакат шампионите на Италия – Ювентус. Отбор, който доминира Серия А през последните години. В редиците на отбора Блестят Пирло, Тевес, Буфон и Мората.

Барса отново изнася голямо шоу, този път на финала в Берлин. Още в 4-та минута Ракитич бележи още в 4-та минута. През второто полувреме Ювентус изравнява с гол на Мората. Попадения на Суарес и Неймар обаче осигуряват нова титла на Барселона след успех с 3:1. Така „каталунците“ се превръщат и в единствения отбор, два пъти постигал златен требъл.

Барселона дълго чакаше своята златна ера, но я постигна по начин, по който всеки отбор може да завиди. Между 2005 и 2015 г. „каталунците“ доминираха световния футбол с няколко поколения, включващия в редиците си едни от най-добрите футболисти в историята.

В този период Барселона спечели: 7 титли на Испания, 3 Купи на краля, 4 титли от Шампионската лига, 6 Суперкупи на Испания, 4 Суперкупи на Европа и 2 титли от Световното клубно първенство.

Роналдиньо печели „Златната топка“ през 2005 г., а Лионел Меси през 2009г, 2010 г., 2011 г. и 2012 г.  За последните 10 години на пет пъти отличието е отивало във футболист на Барселона. 

Барселона: Валдес, Пуйол, Туре, Пике, Кейта, Бускетс, Шави, Иниеста, Ето'О, Меси, Анри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА