Last news in Fakti

22 Август, 2015 19:57 990 0

Люис Хамилтън с исторически рекорд

  • mercedes-
  • ferrari-
  • red bull-
  • хамилтън-
  • квалификация-
  • рекорд-
  • фетел-
  • розберг

Световният шампион спечели шести пореден пол-позишън

Люис Хамилтън с исторически рекорд - 1
Снимка: БТА/АР
Световният шампион Люис Хамилтън постави най-добро време в историята на Формула 1 на пистата "Спа-Франкоршан", след като спечели квалификациите преди Гран при на Белгия. Това е шести пореден пол-позишън за британския пилот на Mercedes, който отново победи своя съотборник и преследвач в генералното класиране Нико Розберг.

Люис Хамилтън отново беше блестящ, напомняйки на фенове и специалисти за най-добрите години на Михаел Шумахер. Именно германската легенда е последният пилот от Формула 1, който е печелил шест пъти поред квалификациите за място на решетката. Само шестима други състезатели са записвали подобна или по-добра серия.

Хамилтън записа рекордното време в самия край на третата квалификационна сесия, спирайки хронометъра за 1:47.197 минути на 7.004-километровата писта в Белгия. Розберг, който изостава с 21 точки в генералното класиране, също постави най-добрата си обиколка в заключителните секунди на квалификацията, но изостана на 0.458 секунди от своя съотборник в Mercedes.

Добрите новини за Хамилтън бяха двойни, след като неговият втори конкурент за титлата Себастиан Фетел направи трагична финална сесия на "Спа-Франкоршан". Германският пилот на Ferrari завърши с девето време при 1.628 секунди пасив от световния шампион, но все пак ще започне от осмото място заради наказание с пет позиции на Ромен Грожан.

Френският пилот на Lotus беше четвърти, но е санкциониран заради смяна на скоростната кутия на своя болид. Трети на решетката в неделя ще стартира Валтери Ботас от отбора на Willams, следван Серхио Перес от Force India.

Челната десетка допълват Даниел Рикардо от Red Bull, Фелипе Маса от Willams, Пастор Малдонадо от Lotus, Фетел, Грожан и Карлос Сайнс от Toro Rosso. Кими Райконен не успя да стигне до финалната фаза на квалификациите, след като малко преди началото на неговата бърза обиколка на пистата беше развян червен флаг. Това ще остави финландския пилот на Ferrari на 14-о място.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА