Last news in Fakti

13 Септември, 2015 10:49 777 1

Пенета триумфира на US Open

  • флавия пенета-
  • us open-
  • край на кариерата

Италианката сложи подобаващ край на кариерата си

Пенета триумфира на US Open - 1
Снимка: БTA/AР

Поставената под номер 26 в основната схема Флавия Пенета завоюва първата си титла от Големия шлем, след като в изцяло италиански финал на тазгодишното издание на US Open надделя с категоричното 7:6(4), 6:2 над непоставената в схемата Роберта Винчи.

Това бе първи изцяло италиански сблъсък за мейджър титла в "Оупън ерата", а 33-годишната Пенета влиза в историята като най-възрастната носителка на първа титла от "Голямата четворка". Шампионката си осигури и рекордно за кариерата класиране в световната ранглиста, като ще се придвижи от 26-ото до 8-ото място в класацията на WTA.

Днешният й успех е исторически и по още една причина - тя става мейджър шампионка при 49-ото си участие в надпревара от Шлема. Това е най-дългото чакане на която и е да е тенисистка по пътя към първата купа от "Голямата четворка".

Пенета завърши финала с 4 аса и 1 двойна грешка, докато сънародничката й се отчете само с една двойна грешка и без директни точки от сервис. Печелившите удари за шампионката бяха 28 срещу 21 за Винчи, но Пенета направи по-малко непредизвикани грешки в сравнение опонентаката си - 22 срещу 30.

При награждаването италианката поднесе още един сюрприз, излизайки с новината, че прекратява кариерата си и след края на сезона ще се оттегли от активния спорт.

"Наистина съм изключително щастлива в този момент. Трябва да призная, че преди турнира не съм си помисляла, че ще стигна толкова далеч, сподели Флавия. - Не съм си представяла, че ще бъда шампионка. Страхотно е, когато изненади като тази се случват", допълни италианката.

"Една моя мечта се сбъдна тук. Когато бях малка, исках няколко неща - да стана номер 1 в света и да спечеля надпревара от Шлема. Исках и титла от турнира в Рим, но мисля, че мейджър изданието е малко по-добре като постижение, продължи с усмивка Пенета. - Наистина реализирах своя мечта. Беше чудесно, че това се случи във финален мач срещу моя приятелка. Роберта игра великолепно, тя се представи чудесно в турнира", каза още италианката.

След кратка закачка с Винчи Пенета поиска отново думата от водещата на церемонията. "Има още нещо, което искам да кажа. Около месец преди да започне US Open взех важно решение за живота си. За мен това е начинът да кажа довиждане на тениса. Не искам никой да е тъжен, защото аз съм щастлива - наистина. Всеки тенисист иска да приключи кариерата си с толкова голяма титла, по този начин. Това бе последният ми мач на US Open и не мога да си представя, че има по-добър завършек. Благодаря на всички, които ме подкрепяха по време на кариерата ми - на треньорите и целия ми щаб, на семейството ми. Те не успяха да дойдат, но съм сигурна, че се радват за мен и са горди. Благодаря на всички - данесохте ми много емоционални моменти и ви обичам", завърши със сълзи в очите Пенета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яни

    0 0 Отговор
    Тиа па и двете италиански финалистки да не са щерки на ''баба яга''бе.По-грозни от смъртта,миличките.