Last news in Fakti

22 Май, 2016 22:21 946 0

Евро 2008: Възходът на Испания

  • евро 2008-
  • испания-
  • шампион

Много равностойни отбори, много драматични двубои

Европейското първенство по футбол през 2008 година бе второто в историята, което се проведе съвместно на територията на две страни - Австрия и Швейцария.

Груповата фаза

В група А победител стана Портуалия със своите 6 т. Кристиано Роналдо и компания биха Турция (2:0) и Чехия (3:1) и в последния си двубой допуснаха поражение от домакина Швейцария (0:2), когато вече се бяха класирали. Втори останаха турците с актив също от 6 т., но по-лоша голова разлика.

В група B тимът на Хърватия демонстрира хладнокръвие и записа пълен актив от победи, след като се разправи последователно с домакина Австрия (1:0), Германия (2:1) и Полша (1:0). Бундестима взе 6 точки и така и другият домакин се сбогува с надпреварата.

Най-интересната група трябваше да бъде група C. В нея бяха отборите на Холандия, Италия и Франция. Тук "петлите" останаха последни след като демонстрираха изключителен срив в представянето си  и приключиха със само 1 точка. Холандия пък разби Италия в дербито на върха с 3:0 и продължи като първенец с 9 т., следван от "скуадрата" - 4 точки.

В група D пълен господар бе набиращият сила испански тим. В него се бе получила прекрасна комбинация от звездите на Реал (М) и Барселона, а никой не знаеше как да се справи с коварния "тики-така" стил. "Фуриите" отнесоха конкуренцията и също завършиха с 9 т. Втори се нареди Русия - с 6 т., а Швеция и Гърция се разделиха с турнира още в тази фаза.

Четвъртфинали

Четвъртфиналните сблъсъци се оказаха изключително оспорвани и едва в един случай редовното време бе достатъчно, за да се реши изхода на срещата. Това бе победата на Германия над Португалия с 3:2.

Русия и Холандия завършиха при 1:1 и в продълженията Сборная пречупи противника след два бързи гола за крайното 3:1 в полза на руснаците.

Хърватия и Турция също направиха 1:1, но чак едва след дузпи турците продължиха напред след 3:1 в своя полза. Пропуските бяха дело на Модрич, Ракитич и Петрич.

В последният двубой Испания и Италия изиграха много равностоен мач, в които до голове така и не се стигна и след 0:0 отново руската рулетка на дузпите трябваше да покаже по-достойния. Там грешки на Де Роси и Ди Натале пратиха възпитаниците на Висенте Дел Боске на полуфинал.

Полуфинали

И тук драмата не отсъстваше, след като Германия се поизпоти срещу Турция. Все пак Бундестима надделя с 3:2, а решителният гол, дело на бранителя Лам, дойде в заключителните секунди на двубоя.

В другата среща испанците спретнаха класика - 3:0, на Русия и гледаха уверено към финала.

Финал

Гол на Фернандо Торес в 33-ата минута бе напълно достатъчен на "фуриите", за да се поздравят с титлата и да започне техният възход, които впоследствие доведе до още една европейска и една световна корона в рамките на само няколко години разстояние.

Голмайстор

Давид Вия се отчете с 5 гола и грабна издивидуалния приз за голмайстор на Евро 2008. Шави също състезаващ се за шампионите, пък бе избран за най-добър играч на турнира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА