Last news in Fakti

25 Май, 2016 19:40 1 091 0

Цвети успя! Продължава в третия кръг

  • пиронкова-
  • париж-
  • ролан гарос

Българката с нова двусетова победа в Париж

Първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова продължава да ни радва с изявите си на "Ролан Гарос".

Българката намери място в третия кръг от надпреварата, след като се наложи в два сета над Йохана Ларсон от Швеция. Цвети триумфира след 7:5, 7:6 (6) в отделните част и сега й предстои сблъсък срещу американката Слоан Стивънс, която отнесе след 7:6, 6:1 Вероника Сепеде Роиг.

Така след като в откриващата фаза преди два дни отстрани Сара Ерани (Италия), сега заемащата 102-ото място в ранглистата пловдивчанка се справи с 62-ата в света за час и 46 минути.

В днешната среща Пиронкова започна неуверено и допусна изоставане с 0:3. Въпреки това тя демонстрира хладнокръвие и успя да се върне в мача за 3:0. След размяна на подавания резултатът стана 5:5, а в 11-ия гейм се стигна до 15-40 и два скрити сетбола за родната тенисистка. Тя се възползва прекрасно от предимството си и принуди съперничката да сбърка, дръпвайки за пръв пътнапред в резултата в изключително ключов момент. Последва гейм на 0 за Пиронкова, която затвори частта след 45 минути.

През втория сет двете състезателки си размениха по два бързи пробива и отново се стигна до 5:5. След това българката изпусна скритр мачбол и срещата влезе в тайбрек, който се оказа изключително оспорван и драматичен.

В него Пиронкова първа се добра до минибрейк за 3-1, а двете смениха полетата при 4-2 в полза на българката. Ларсон върна минипробива, но Цвети продължи все така силно, уверено и концентрирано и взе точката за 5-3, а при 5-4 имаше два сервиса за спечелването на двубоя. Ларсон обаче оцеля и доведе нещата до 6:6.

Това бе и последното за което имаше сили шведката, която в крайна сметка се предаде. Пиронкова проби отново за 7-6 и този път приключи мача и с помощта на мрежата.

Цвети остави в статистиката 4 аса и 2 двойни грешки. При съперничката й тези показатели бяха съответно 3 и 2. Печелившите удари на Пиронкова бяха 27 - с един по-малко от тези на шведката. Пловдивчанката обаче се отчете с по-малко непредизвикани грешки - 31 срещу 37 за Ларсон.

Така най-добрата ни тенисистка за втора поредна година стигна до трети кръг, което е и нейното най-добро кариерно постижение на турнира.

През миналата година именно Стивънс спря похода на Цвети.

"Определено днес бях спокойна на корта. Мисля, че го показах. Физически съм уморена, но ще използвам утрешния ден, за да се възстановя и да имам сили за следващия двубой. Мисля, че съм в добра форма и имам шанс. Ще се постарая да мина в следващия кръг. Днешният мач беше тежък на двата фронта - ментално и физически. В тайбрека си казах, че трябва да оставя всичко, което имам на кора, защото в третия сет нищо нямаше да се знае. Усещах интензивна умора и се борих за всяка точка", коментира победителката.

Относно очакванията и нагласата си за турнира в Париж Пиронкова допълни. "Когато съм постигала най-добрите си резултати, съм била в оптимална форма. Не искам да казвам голяма дума, но в момента се чувствам добре и затова смятам, че имам шанс и ще се боря. Когато харесваш турнира и мястото, това помага", завърши българската тенисистка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА