Last news in Fakti

25 Юли, 2016 14:58 1 166 1

България подкрепи допускането на Русия до Игрите в Рио

  • костадинова-
  • бок-
  • мок-
  • олимпиада-
  • рио-
  • допинг-
  • русия

"Буди тревога намесата на политиката в света на състезанията", пишат от БОК

България подкрепи допускането на Русия до Игрите в Рио - 1
Снимка: БТА

Българският олимпийски комитет подкрепи решението на МОК за руските спортисти. Вчера след заседание бе решено международните спортни федерации да вземат самостоятелно решение за всеки един спорт.

"БОК винаги е бил за твърдо и безкомпромисно спазване принципите на феърплея, честната игра и коректността в спорта, които са изцяло в духа на олимпийските идеали. Нищо не може да оправдае липсата на равнопоставеност и използването на забранени практики и медикаменти от състезателите. За това изцяло подкрепяме нулевата толерантност към употребата на допинг, подкрепяме и нетърпимостта към прикриването и манипулирането на резултатите от тестове.

Санкциите и рестрикциите обаче не бива да влияят на тези, които са били коректни в подготовката и участието си досега, затова споделяме позицията на МОК и Асоциацията на летните олимпийски спортове (ASOIF) за "индивидуална справедливост".

Същевременно БОК е против това спортът да се използва за политически цели и интереси, защото помним до какво разцепление в олимпийското движение доведоха те в началото на 80-те години на миналия век. Буди тревога все по-засилената намеса на политиката в света на състезанията, много от решенията в съвременния спорт са подчинени на геополитически и бизнес интереси. Надяваме се подобни процеси да не се превърнат в трайни тенденции, защото това би било пагубно за спорта.

Вярваме, че решителните и обединени действия на цялата олимпийска общност ще имат силно позитивен и оздравяващ ефект в развитието на световния спорт", се казва в становището на БОК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    0 0 Отговор
    Като са спипали руснаците, че лъжат да ги тестват по-яко в независими лаборатории. Тест преди състезание, тест след състезание, та и един да бяга покрай него да го тества докато е на пистата.
    Да изхвърлиш цяла държава защото не те кефи е безобразие. На всички е ясно, че тъпкането с допинги е стратегия на всеки който може да си позволи да го направи без да бъде хванат и че лабораториите по цял свят постоянно бълват нови препарати, които не се ловят от текущите изследвания.