30 Декември, 2016 16:00 2 560 0

Олег Велинов: Вярвам, че можем да постигаме и най-смелите си мечти

  • олег велинов-
  • мечти-
  • 2016-
  • снукър-
  • турнир-
  • десислава божилова

Президентът на БСФ определя 2016 като противоречива за българския снукър

Българската Снукър Федерация е учредена преди повече от 10 години. За това време президентът й Олег Велинов допринесе неимоверно за развитието на този спорт у нас, а популярността и интереса към снукъра се вдигнаха чувствително за периода.

Нещо повече, България вече посреща професионални ранкинг турнири, наред с някои от най-големите имена в този спорт, а българските играчи получават уникалния шанс да съпреживеят на родна земя срещата с някои от любимците си.

Сега страната ни изпраща една противоречива 2016 година, но макар и с минимално финансиране, БСФ съумя да постигне доста, а акцентът този път падна върху изявите и прогреса, който отбелязаха родните съдии на международната сцена.

Г-н Велинов разкрива за Факти.бг предизвикателствата по отношение развитието на снукъра у нас, оценява изминалата година и маркира най-интересното, което предстои на БСФ през 2017.

Как бихте определили 2016 за снукъра в България?

2016-та година бе много трудна за българския снукър. Тъй като федерацията ни получи минимално финасиране единственото градивно, което успяхме да реализираме, е това, че успяхме да изпратим за наша сметка най-добрите ни състезатели на европейските първенства - съответно за мъже и жени, и за юноши.

Също така платихме таксите за членство към световната и европейскта федерация и съумяхме успешно да организираме турнира "Мастърс" с награден фонд.

Разбира се, завършихме успешно и турнирите от календара ни.

За съжаление нямахме финансовата възможност да инициираме семинари или да изпратим някой от талантливите ни състезатели в Англия, за да тренира там - нещо много положително, което през изминалите години сме правили.

За наша радост обаче българските съдии се развиват страхотно, което е основна заслуга на тяхната асоциация.

С гордост станахме свидетели как талантливата Десислава Божилова съдийства мач на телевизионната маса на UK Championship.

Също така, част от съдиите ни взеха участие на световното първенство в Катар. Имаше и други хубави моменти, но като цяло изпращаме 2016-та година със смесени чувства.

Кои за вас са емблематичните моменти в този спорт през изминалата година?

За мен, сред тях, няма как да пропуснем съдийстването на Деси на телевизионна маса на UK Championship, както и страхотното шоу в демонстративните мачове между Рони О'Съливан и Марк Селби в София и Пловдив.

Какви големи снукър събития да очакваме през календарната 2017?

Надявам се, че в началото на януари ще бъде потвърдено най-уникалното събитие до сега за българския снукър, но все още няма как да разкрия какво е то.

За съжаление се наложи да откажем в последния момент от плануваното ни домакинство на европейско първенство през месец юни 2017 - отново поради липсата на финансиране, но Европейскта федерация се съгласи да го измести с година напред и така през 2018 ще сме център на снукъра, разбира се, ако не се случи нещо непредвидено.

Все по-често величия от снукър елита посещават страната ни? Кое е най-ключовото при организирането на големи форуми у нас?

Най-фажният фактор е факта, че в България има много фенове на снукъра. Без тях нямаше как да се реализират подобни скъпоструващи събития.

Разбира се, друг ключов момент се корени в моите близки отношения с голяма част от световните снукър звезди и функционери. Това генерира по-голямата гъвкавост и доверие към България.

Какви са отношенията между Българската федерация по снукър и държавата? Получавате ли нужната подкрепа и финансиране?

Българската държва е помагала винаги на снукъра с каквото може.

За съжаление подкрепата за българския шампионат, участието на наши състезатели на големи форуми и семинари, не е заляга в тази помощ.

Основна подкрепа имахме за големите турнири от сериите PTC, които са страхотна реклама за България, за което благодаря. Човекът, който повярва в тези турнири и разбра, че това е страхотен имидж за българския спорт, бе г-н Свилен Нейков.

Какво трябва да се направи, за да се подобрят условията за развитието на снукъра в страната?

Основното, според мен, е да се организира обмен на български младежи и девойки, които да тренират във Великобритания най-малко по 1-2 месеца в годината.

Също така да се направят веднъж годишно курсове с най-добрите треньори в страната ни. Не на последно място трябва да се открият още клубове за снукър, дори и в по-малките градове, по примера на Кюстендил и Мездра.

За да стане колкото се може по-масов този спорт е необходимо да се сложат снукър маси и в училищата.

Първата стъпка бе направена през 2016-та година, след като с помоща на спонсори и наши усилия, Софийската математическата гимназия се сдоби с такава.

Поради големия интерес към спорта в СМГ, в началото на 2017, благодарение на директора г-н Антон Стоянов и още спонсори, ще бъде сложена даже и втора.

Всъщност доколко наистина е популярен снукърът в България? В страната като цяло има сериозен проблем с масовия спорт. Има ли интерес към снукъра у нас? Как върви работата с подрастващите?

Снукърът е много популярен като спорт за гледане, но проблема за масовост от гледна точка на практикуващи стои и пред нашата федерация.

Това все пак е един английски спорт, като разбиранията в него са колкото близки толкова и далечни от масовия български спортист.

Просто снукърът е елитен спорт. Елитните спортове трудно стават толкова масови като футбол или баскетбол да речем. Въпреки това смея да твърдя, че снукърът не е непознат спорт в България и с всяка изминала година градира.

Относно подрастващите, нещата през 2016 година са в застой, но искрено се надявам, че ще продължим да надграждаме постигнатото досега през 2017г.

Как и къде човек може да започне да тренира снукър? До каква степен има значение възрастта?

Всеки, който е над 4 годишна възраст, може да започне да тренира и играе. Клубове за снукър има на доста места в България като: София, Пловдив, Бургас, Варна, Ловеч, Кюстендил, Мездра, Ямбол, Стара Загора.

Също така има много частни клубове, в по-малки грдове и дори села, където има единични снукър маси.

През 2016 година БСФ разполага с нови лицензирани треньори, които преминаха успешно курс за треньори при Братислав Кръстев, който пък от своя страна бе сертифициран от Европейската федерация като преподавател на други треньори.

Братислав бе изпратен благодарение на Федерацията на този курс и го завърши успешно преди година.

Съвкупност от какви качества би трябвало да притежава перфектният снукър състезател? Кой от настоящите в тура се доближава до този образ според Вас?

Качествата са наистина много, но колкото и банално да звучи основните са: характер, талант, здрава психика, самоконтрол, увереност, постоянство, добра физическа подготовка, уважение към противника. Със сигурност Марк Селби в момента е най-близо до това.



Вярвате ли че един ден може да стигнем до българин сред топиграчите в света?

Да, искрено го ярвам. Ако не вярвах нямаше вече да се занимавам със снукър. Съгласете се, че колкото и нескромно да звучи за тези години от които има федерация и се развива спорта представляваната от мен федерация и аз в лично качество постигнахме и най-смелите си мечти.

В България четири години идваше елита на спорта за да участва на ранкинг турнир с 125 000 евро награден фонд.

Органзирахме 4 европейски и едно световно първенство в България, имаме съдии от световно ниво, имаме все повече зали за снукър.

Моята мотивация е най-вече в това да видя българин сред топ играчите и това, за което загатнах и в предишните си отговори е, че очаквам подобно нещо да се случи до средата на януари.

А как се зароди Вашата страст по снукъра?

Съвсем случайно, благодарение на Eurosport. Просто попаднах на този спорт по телевизията.

След това веднага отидох в Eurosport Bulgaria и заявих, че започвам да го развивам и че ще правим федерация и големи турнири.

Според мен, те ме помислиха за луд, но после разбраха, че въобще не се шегувам.

Сега едни от най-добрите ми приятели са именно колегите от медията Евгени Ставрев, Йордан Божинов и Асен Спиридонов.

Знаем че сте левскар по душа. Доволни ли сте от представянето на “синия” клуб до зимната пауза в родната Първа професионална лига?

Не съм доволен от нищо свързано с Левски, докато не видя как тимът става шампион.

Много ме боли, че толкова велик клуб се намира в подобно състояние, в което всеки го подритва и никой реално не иска да инвестира.

Толкова ли няма в България богати левскари, които да погледнат на Левски като бизнес начинание, а не като някакво хоби или задължение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА