20 Май, 2017 18:58 2 182 0

Финалист за Лига Европа банкрутира

  • днипро-
  • лига европа-
  • фалит-
  • изпадане

Днипро е пред рален фалит, а в същото време и пред изпадане от Висшата лига на Украйна

Финалист за Лига Европа банкрутира - 1
Снимка: БТА/АР

Две години след като игра финал в турнира Лига Европа, украинският футболен клуб Днипро е пред реален фалит, а в същото време и пред изпадане от Висшата лига на страната. Но местните ръководители опитват по всячески възможни начини да спасят емблематичния отбор.

Преди няколко дни изпълнителният директор Андрей Русол събрал отбора и обявил пред тях, че от новия сезон във втора лига (трето ниво на футбола в страната) ще стартира нов отбор с името Днипро. За този отбор вече е събран бюджет, но не разкрил детайли. Заплатите обаче щели да бъдат на нивото на клубовете от Висшата лига на страната, а незабавната цел е изкачване едно ниво нагоре.

През изминаващия сезон на Днипро бяха отнети 15 точки заради дългове, които реално никой не може да разбере колко са. 6 точки им бяха отнети по нареждане на ФИФА заради неплатени суми по договорите на бившия треньор Хуанде Рамос и неговите помощници. 6 точки бяха отнети от местната федерация заради непокриване на професионалния лиценз.

1 742 000 евро са задълженията към Рамос, помощниците му и някои футболисти. Най-вероятната съдба на клуба е да бъде взет лиценза на малък тим от третата дивизия, който да бъде прекръстен на Днипро и да се върне на стадион Днипро Арена с ново, чисто дружество.

Русол пък е обяснил, че дори и тимът да се спаси, за което има теоретични шансове в оставащите три кръга, то административно ще напусне първенството. През 2016-а година, само един сезон след битката за Лига Европа, УЕФА извади отбора от участие в евротурнирите.

Фалитът на Днипро идва две години след банкрута на друг традиционен клуб в страната, този на Металист Харков, който беше възстановен и в момента играе в четвърта дивизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА