Last news in Fakti

29 Май, 2017 14:23 2 107 2

Над 100 бегачи накараха Камчия да заври

  • полумаратон-
  • камчийски пясъци-
  • любители-
  • бягане-
  • българия-
  • румъния-
  • състезание-
  • река камчия

Полумаратонът Камчийски пясъци събра любители на бягането от България и Румъния

Над 100 бегачи накараха Камчия да заври - 1
Снимки: Клуб Зелена стъпка

Студените водите на река Камчия за трета поредна година завряха от горещата кръв на едни от най-добрите бегачи в България и Румъния. Тази неделя се състоя третото издание на най-дългото пясъчно бягане в страната — полумаратон Камчийски пясъци, съобщиха организаторите от клуб „Зелена стъпка“, Разград.

Състезанието е уникално, тъй като е единственото, при което се бяга само по плажа и се преминава устието на река Камчия. Нагазването във водите е епично, прави се само по маркиран брод, а за безопасността отговарят двама професионални спасители.

Александър Спасов от София спечели надпреварата на 21 километра с време 1:34:43 часа, изпреварвайки шампиона от предишните две издания, Андрей Гридин. Участникът в олимпийските игри в Сочи, Гридин дойде в Камчия, след като в събота спечели първо място в планински маратон и въпреки умората, постигна време 1:37:54. На трето място остана Василе Апетроайе от Румъния с 1:38:42.

При жените най-бърза бе Тоня Цвяткова. Тоня, която е от Севлиево, завърши за 2:01:55 часа. На четири минути от нея остана Цветелина Йорданова от Разград, а трета се класира Здравка Божалова от Асеновград.

В 10-километровата надпревара безапелационен победител при мъжете стана Данчо Петров от Варна, с 42:41 мин., следван от Гено Увардов от Пловдив (45:33) и Румен Стаматов от Варна (45:43). Виржиния Габровска от Варна спечели при жените с 55:25 мин., на секунда зад нея завърши разградското момиче Вероника Вълканова, а трета бе Веселина Йорданова (58:10 мин.).

Над 100 бегачи накараха Камчия да заври

В детската надпревара с дължина 2,2 километра се включиха 14 деца. А двама малчугани се престрашиха и участваха на 21 километра, придружавани от родителите си.

Състезанието се състоя по един от малкото запазени незастроени плажове в България. Участниците останаха очаровани от съчетанието на безкраен пясъчен плаж, чисто море, дюни и зелена крайречна гора. Сред най-впечатлените бяха румънците, които за пръв път попадаха на това място, но казаха, че със сигурност ще се върнат, за да прекарат лятната си отпуска там. Българите пък се интересуваха какъв е статутът на земята край най-дългия плаж и отминала ли е опасността там да бъдат построени хотели, след като преди години правителството закри защитената местност „Камчийски пясъци“, в опит да улесни застрояването. А съвсем наскоро парламентът без малко да приеме закон удължаващ възможността за строежи с още три години.

В деня преди състезанието, организатори и участници почистиха плажа край устието и събраха над половин тон отпадъци, които бяха извозени с помощта на Община Аврен.

Над 100 бегачи накараха Камчия да заври


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Soho

    4 0 Отговор
    устието на река Камчия и Морето: прекрасно место!
  • 2 mediator37

    1 0 Отговор
    Даа, красота и девствена природа е безкрайната ивица Шкорпиловци- Камчия.