28 Август, 2017 12:28 2 256 12

Хореография в Русия в чест на боевете при Шипка (ВИДЕО)

  • зенит-
  • фенове-
  • шипка-
  • почит

Феновете на Зенит с огромна репродукция на „Защитата на Орлово гнездо“

Хореография в Русия в чест на боевете при Шипка (ВИДЕО) - 1

Феновете на Зенит (Санкт Петербург) отбелязаха 140-ата годишнина от боевете при Шипка. Преди мача от руската Премиер лига срещу Ростов (0:0) привържениците на тима разпъната огромно знаме, което представляваше репродукция на прочутата картина „Защитата на Орлово гнездо“, която руският художник Алексей Попов рисува през 1983 г. Това произведение на изкуството е много добре познато в България.

Феновете на Зенит развяваха и имперски флагове на Русия. Знамето с картина беше придружено с надписа „Не намъ, не намъ, а Имени Твоему“. Това е част псалом 113 от православния псалтир и гласи: „Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава, заради Твоята милост, заради Твоята истина.“

Боевете при Шипка през август 1877 г. са ключови за развитието на Руско-турската война 1877-1878 г. Надписът „Не намъ, не намъ, а Имени Твоему“ е поставен върху медалите за героите от войната, връчвани от руския император. Този цитат от псалтира може да бъде прочетен и върху Руски паметник в София.

За първи път в руската история „Не намъ, не намъ, а Имени Твоему“ се появява върху медалите за героите от войната срещу Наполеон през 1812 г. Цитатът присъства и в прочутата книга на Лев Толстой за този период от историята - „Война и мир“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    6 25 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Боевете при Шипка през август 1877 г. са ключови за развитието на Руско-турската война 1877-1878 г....“ ТОЧНО ТАКА- КЛЮЧОВИ СА, НО ТОЧНО НА ТЕЗИ БОЕВЕ БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ НЕ ПОЗВОЛЯВА НАПРЕДВАНЕТО НА ОСМАНСКАТА АРМИЯ И ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ВЪРХА ОТ НЕЯ И ПО ТОЗИ НАЧИН БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ ПЕЧЕЛИ ЗА РУСИЯ ПОБЕДАТА В РУСКОТУРСКАТА ВОЙНА, ВЪПРЕКИ, ЧЕ Е ЗЛЕ ВЪОРЪЖЕНО И ОСТАВЕНО ОТ РУСКОТО КОМАНДВАНЕ ПОЧТИ БЕЗ ПОДКРЕПЛЕНИЯ- Т.Е. ОСТАВЕНО Е УМИШЛЕНО ДА ЗАГУБИ БИТКАТА! ТОВА ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯТ ВСИЧКИ РУСОФИЛИ, А НЕ ДА МРЪНКАТ, ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА НИ ПОДАРИЛИ СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 бааа и тъпацие има тук

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Ти нещо съвсем изкукурига===че е имало Опълченци на Шипка е факт..но така пишеш като че ли там е нямало руски войски..Били са се рамо до рамо-за да те има теб-...И тези Опълченци са се появили в следствие на идването на руските войски в България---ясно...Иначе нямаше да я има нито Шипка-нито теб и мен...Поне пред паметта на загиналите герои замълчи--и не показвай лицемерието и арогантността си--просто е прекалено ниско и долно от твоя страна....

    Коментиран от #3

  • 3 Лупи

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "бааа и тъпацие има тук":

    На болни хора с доказани мозъчни проблеми не се говори, защото няма да те разберат, а ще им усилиш лудоста и ще почнат да храчат и плюят повече. Просто ги подминаваш все едно не съществуват.
  • 4 Ние не сме глувави разбери

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Как не те е срам !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 tost

    13 0 Отговор
    Слава на всички онези,дали живота си за освобождението на България,а на всички останали опитващи се да променят историята,да горят в АДА.
  • 7 Гоуст

    11 6 Отговор
    Благодарни сме, но до някаква степен. Без Русия и ДРУГИТЕ страни участвали във войната, сигурно щях да се казвам Хасан. Но дайте да не си сваляме гащите и да се дупим, а да започнем да си гледаме интереса на България, защото Русия не са си казали "хей, нашите славянски братя са под робство, дайте да ги освободим". Гледали са си и те собствения интерес, иначе щяха да ни "освободят" много по-рано от 500 години

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гоуст":

    напротив, точно това са казали - по спомени - след като научава фактите за баташкото клане, цар Александър втори казва - "България да се освободи", именно заради това че сме братски славянски и верски народи. Вярно е, че Русия е водила много войни с Османската империя и преди това, но никога не са били с цел освобождаване на поробен народ.
  • 9 Гаден до русофобите

    3 0 Отговор
    На 9-и август в 11,30 часа на Шипка има 3 400 руснака и 2 500 опълченеца!!!!!!!!!!!
  • 10 Комунист

    0 1 Отговор
    Ако си права добре но ако злословиш, дано всички руски погубени души да те прокълнат и да не видиш бял ден.
  • 11 Комунист

    0 1 Отговор
    Пост 10 се отнася за пост 1.
  • 12 Бачи Кико

    0 2 Отговор
    И от кого са ни освободили бе?! Османската империя си е защитавала територията от български екстремисти-радикали и нашественици под руски флаг! Кой е искал да се освободи, освен тея 2500 човека, дето никой не ги знае, никъде им няма имената и повечето са дошли от чужбина, където са били хъшове, а не са били местни, че да си защитават домовете! Прочетете учебниците и ще видите текст: "Българското население получава, културен, търговски и ГЕНЕТИЧЕН ОБМЕН!" Руснаците са подстрекатели, терористи и нашественици! Ако навремето е имало Азис, Кондьо или Софка да вдигнат населението с патриотични ориенталски ритми - руснаците никога нямаше да минат Дунава, защото щеше да ги е гнус да стъпят тука!!!