Last news in Fakti

22 Декември, 2011 16:24 3 117 2

Букмейкърска война в България

  • "еврофутбол"-
  • незаконна дейност-
  • писмо

"Еврофутбол" разпространи съобщение, с което алармира, че на територията на България се извършва незаконна дейност от чуждестранни компании. Родният букмейкър обяви, че разчита на държавата в лицето на Държавната комисия по хазарта, ГДБОП, МВР, Прокуратурата, НАП и Министерството на финансите да предприеме всички необходими мерки, за да защити легалния бизнес и интересите на страната.

От компанията разпространиха писмо до медиите, което е становище на "Еврофутбол ООД" по отношение на нелегалните хазартни оператори в България и организирания от тях нелегален хазарт.

Ето и текста без редакторска намеса:

Уважаеми колеги журналисти,

В последните години сме свидетели на все по-масирано незаконно и криминално организиране на хазартни игри и по-специално на залози върху резултати от спортни състезания, които особено зачестиха в последните няколко месеца.

Съществуват определени фирми, които са регистрирани като търговски дружества у нас, но оперират като хазартни компании, без издадено разрешение за това от Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Пример за такова дружество е "Скай спорт 365-България" ООД, познато още като Planetwin365. То осъществява незаконна хазартна дейност физически наземно на територията на Република България, като открива букмейкърски пунктове, които нарича "клиентски центрове". В тях реално се осъществява фактическа хазартна дейност от залози върху резултати от спортни състезания – приемат се залози, като клиентът плаща в брой за осъществяване на залог, издава му се квитанция за този залог, там се изплащат и печалбите, също в брой. Всичко това – приемането на залог и изплащането на печалби, според Закона за хазарта (ЗХ) се определя като хазартна игра.

Според разпоредбите на ЗХ всяка компания, която иска да развива хазартна дейност, трябва да получи разрешение от ДКХ. Фирма "Скай спорт 365-България" ООД няма издаден лиценз за осъществяване на хазартна дейност. Ето защо дейността й на територията на Република България е незаконна! Нещо повече, тя и други подобни нелегални хазартни дружества не плащат данък на нашата държава за извършване на хазартна дейност, който е в размер на 15% от целия оборот. Това води до системно източване на стотици милиони левове от страната.

В чл. 327 от Наказателния кодекс на Република България законодателят изрично е определил незаконното организиране на хазартни игри и участието в тях като престъпление. То е в пряко нарушение и на редица други закони - Закона за защита на личните данни, Закона за защита на потребителите, Закона за мерките срещу изпирането на пари, Закона за борба с тероризма, Закона за защита на конкуренцията.

Въпреки оповестената публична информация за извършени проверки и издадени от ДКХ наказателни постановления на някои от незаконните хазартни оператори, към настоящия момент няма ефективно преустановяване на тяхната дейност. Напротив – незаконното организиране на хазартни игри върху резултати от спортни състезания се разраства и придобива все по-големи размери, като се отварят нови помещения в различни региони в страната. Ставаме свидетели и на масово рекламиране на тази незаконна дейност от техни представители, които дори си позволяват публично да демонстрират своята безнаказаност. Пример за това е отново фирма "Скай спорт 365-България" ООД, която на 15.12.2011 г. проведе поредната си пресконференция в София.

Държим да отбележим, че осъществяваната незаконна хазартна дейност пряко дискриминира и поставя в неравностойно положение компаниите, които действат законно на територията на Република България, които са изградили и поддържат сървъри и системи за он-лайн контрол тук и спазват стриктно българското законодателство. Такава компания е и Еврофутбол ООД.

Хазартният сектор у нас се самоиздържа изцяло, като носи значителни приходи в държавния бюджет и осигурява заетост на над 50 хиляди човека. Той дава сериозни приходи от преки и непреки данъци (данък върху доходите, осигурителни вноски, ДДС, данък за представителни разходи и др). В продължение на много години Еврофутбол подпомага активно българския спорт и развива мащабни благотворителни проекти.

Ако незаконната хазартна дейност продължи да се развива безконтролно, компаниите, опериращи законно в България, ще бъдат принудени да закрият дейността си, което ще доведе до масово съкращение на работни места и цели семейства и хиляди хора ще останат без доходи.

Разчитаме, че държавата в лицето на Държавната комисия по хазарта, ГДБОП, МВР, Прокуратурата, НАП, Министерството на финансите ще предприеме всички необходими мерки, за да защити легалния бизнес и интересите на страната.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦАРСТВОТО НА ХАОСА

    0 0 Отговор
    ААААА ЧАК СЕГА ЛИ ВИДЯХТЕ ЧЕ ПАРИТЕ ОТ ТАЗИ „ДЪРЖАВА" ИЗТИЧАТ НАВЪН ! ТОВА СЕ СЛУЧВА ОТ 22 ГОДИНИ НАСАМ ОБАЧЕ НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА А ДАЖЕ НЯКИ ХОРА СА МНОГО НАПРЕД ОТ ЦЯЛАТА ТАЗИ РАБОТА ! ТАКА ЧЕ И ДА РЕВЕТЕ И ДА НЕ РЕВЕТЕ КОЙ ВИ БРЪСНЕ ? ПО–ДОБРЕ СИ ИЗНАСЯЙТЕ БИЗНЕСА КАКТО И ВИЕ САМИТЕ НАВЪН В НЯКОЯ БЯЛА СТРАНА ! ТУК ТЕПЪРВА ИМА МНОГО ДА ВИЕТЕ ! ТАКАВА Е ОПРАВИЯТА В ЦАРСТВОТО НА ХАОСА И НИКОГА НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ ! ИСТИНАТА Е – ТЕРМИНАЛ 2 НА АЕРОГАРАТА !!! (лично мнение и за съжаление личен опит )
  • 2 фен

    0 0 Отговор
    Ама друго си беше когато бяхте сами ... сега ...лошо хората дават по добри коефициенти ...дават бонуси ...и всички сме при тях ...при това положени май вярно ще фалирате ...