Last news in Fakti

28 Декември, 2011 14:43 6 299 0

Кои са най-скъпо платените спортисти за 2011 ?

  • меси-
  • тайгър уудс-
  • кристиано роналдо-
  • най-скъпо платените спортисти

Класацията е базирана на приходите на спортистите от заплати, бонуси, награди, рекламни договори

Кои са най-скъпо платените спортисти за 2011 ? - 1
Тайгър Уудс

1. Тайгър Уудс – 75 милиона долара

За пореден път екстравагантният голфър оглавява класацията за най-скъпо платените спортисти за годината.

Въпреки всичките му проблеми с бившата му съпруга, историите с многобройните му изневери, проблемите в голфа и скъсаните договори с рекламодателите.

Той не е спечелил нито един турнир след автомобилната катастрофа през ноември 2009 година и скандала със съпругата му, който последва. Въпреки всичко той остана с два много ценни партньора – Найк и Електроник Артс, И двете компании построиха бизнеси центрирани около Уудс. Роден е на 30 Декември 1975 година в Сайпрес, Калифорния.

Истинското му име е Елдрик Тон Уудс, а Тайгър му е само прякор.

Интересен е произходът му – той е 50 процента азиатец (една четвърт китаец и една четвърт тайландец), една четвърт е афро-американец, една осма е индианец и една осма е холандец.

2. Коби Браян – 53 милиона долара

Коби е роден на 23 април 1978 година във Филаделфия.

Баща му е бивш НБА треньор и играч. Наскоро Коби подписа с Mercedes да рекламира марката в Китай. Има договор и с турските авиолинии.

Заплатата му като баскетболист през сезона 2010-2011 беше 24.8 милиона долара, 4 милиона повече от всеки друг играч в НБА. Голям фен e на футболния клуб Барселона.

3.ЛеБрон Джеймс – 48 милиона долара

Звездата на баскетбола ЛеБрон Джеймс е роден на 30 декември 1984 година в Акрон, щата Охайо. 16-годишната му майка Глория го отгледала сам, тъй като баща му бил в затвора.

Неговата тениска беше най-добре продаваната през този сезон в НБА. Притежава и най-продаваната баскетболна обувка на пазара, да не говорим за договорите му с Найк, Спрайт, Макдоналдс и т.н.

4. Роджър Федерер – 47 милиона долара

Бившият номер 1 в света на тениса Роджър Федерер е  роден на 8 август 1981 година в Бинингън, близо до Базел, Швейцария.

Тъй като майка му е от ЮАР, той има и такова гражданство.

Интересното е, че Роджър се спасява от казармата, след като военната комисия през 2003 г.  го обявява за неспособен, заради болки в гърба.

Федерер има най-впечатляващото рекламно портфолио от всички спортисти. Има договори с Найк, Креди Суис, Ролекс и Уилсън.

5. Фил Микълсън – 46.5 милиона долара

Фил Макълсън е роден на 16 юни 1970 година в Сан Диего, Калифорния.

Микълсън беше диагностициран с артрит миналата година, но уверява, че това няма да му се отрази на  голф кариерата. Дори нещо повече – сключи договор с Армген и Пфайзер, компанията която произвежда лекарството Енбрел, което той използва за подобряване на състоянието си.

Интересното при него е че въпреки че е десняк, играе голф с лявата ръка, тъй като се учил като гледал баща си и повтарял движенията му огледално.

6. Дейвид Бекъм – 40 милиона долара

Роден е на 2 май 1975 година в Лондон. И баща му и майка му обаче били фанатични фенове на Манчестър Юнайтед.

Бекъм със сигурност ще е зает следващата година заради олимпийските игри в Лондон. Той беше представителят на Лондон по време на гласуването, а през май се съгласи да подпише договор със Самсунг да бъде техният глобален посланик за игрите. Вероятно е да последват и още сделки свързани с олимпийските игри.

7. Кристиано Роналдо – 37 милиона долара

Звездата на Реал Мадрид най-добре от всички спортисти използва социалните медии, за да разшири фен базата си. Има около 26 милиона фена във фейсбук, два пъти повече от всеки друг спортист. Има и 3 милиона туитър последователи.

Роден е на 5 февруари 1985 година на остров Мадейра в семейство на готвачка и градинар. Второто му име Роналдо идва от Роналд Рейгън, който бил любимият актьор на баща му.

Мнозина смятали, че няма да успее да пробие на голямата футболна сцена, но още на дванадесет годишна възраст е забелязан от големите португалски клубове. Въпреки това, той избира да играе за Спортинг Лисабон.

Дебютният му мач е срещу италианския Интер. В приятелски мач срещу Манчестър Юнайтед, Сър Алекс Фъргюсън има възможността да оцени таланта на Роналдо и да го привлече за рекордната трансферна сума за тийнейджър - 11.5 млн. евро .

През лятото на 2009 година Кристиано официално става футболист на „Реал“ за 80 милиона паунда след 30 месечни спекулации и много отрицания.

Президентът на Реал Флорентино Перес поставя клауза на всички отбори, които искат да го купят, преди да му изтече договорът. Клаузата е на стойност 1 милиард евро без цената на футболиста, което го прави неоткупим за другите отбори, докато договорът му важи.

 

8. Алекс Родригез – 35 милиона долара

Алекс Родригез или както е известен A-ROD, в момента играе в Ню Йорк Янкис с номер 13. Роден е в Ню Йорк на 27 юли 1975 г.

През декември 2007 година, той и Янките подписаха 10-годишен договор на стойност 275 милиона долара. Това е най-големият контракт в бейзболната история.

Интересен факт е че любимият му бейзболен отбор когато е бил дете е Ню Йорк Метц – най-големите врагове на Янките.

9. Михаел Шумахер – 34 милиона долара

Михаел Шумахер е роден на 3 януари 1969 година в Хюрт, Западна Германия.

Има рекордните 7 шампионски титли от Формула 1, като 5 от тях са поредни. Завръщането на Шумахер във Формула 1 не мина толкова успешно, като той се нареди на девето място в крайното класиране през миналия сезон.

Интересното е че и в нашата класация той е девети, което се дължи най-вече на многобройните му рекламни договори.

10. Лионел Меси – 32.3 милиона долара

Аржентинската суперзвезда Лионел Андрес Меси е роден на 24 юни 1987 в един от най-големите аржентински градове — Росарио.

Започва да тренира в местния Грандоли, след което преминава в далеч по-популярния Нюелс Олд Бойс.

Когато е на 13 години, лекарите му откриват рядък хормонален дисбаланс, който пречи на растежа. Семейството не може да си позволи скъпите лекарства и заминава за Испания. Талантът на Меси много скоро е забелязан от скаути на Барселона и през 2000 година нисичкият нападател е привлечен в школата на каталунците.

Благодарение на изумителната си техника, съчетана с впечатляваща бързина, Меси успява да се наложи в испанския гранд и оттогава е неизменен титуляр и емблема за клуба.

Печели 16 милиона долара годишно на терена, като напоследък изгради и доста добро рекламно портфолио, което сега включва Адидас, Пепси, Конами, Еър Европа и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА