Last news in Fakti

24 Февруари, 2012 10:24 1 012 0

На този ден... 24.02

  • лоу-
  • манчестър юнайтед-
  • манчестър сити-
  • проданов-
  • еверест-
  • али-
  • клей-
  • бокс-
  • хюит
На този ден... 24.02 - 1
На снимката: Христо Проданов

24-ти февруари:

1940г.

 Роден е легендата на шотландския футбол Денис Лоу. През богатата си кариера продължила 18 години, той е играл за отборите на Хъдърсфийлд, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, както и в италианския Торино. Нападателят записва най-много мачове като играч на Манчестър Юнайтед. За националния отбор на своята родина, Лоу има 55 изиграни двубоя, като в тях е реализирал впечатляващите 30 гола. (снимка 2)

1943г.

Роден е легендарният български алпинист Христо Проданов. Той е избран за алпинист номер едно на страната за ХХ век. Проданов е първият българин, изкачил най-високия връх в света Еверест (8848 м), при това той прави това, без да използва помощта на кислородна маска. За съжаление обаче, великият български алпинист загива по пътя на връщане от “покрива на света”. Това става на 20 април 1984 г. (снимка 1)

1964г.

Касиус Клей (Мохамед Али) за първи път става световен шампион по бокс в тежка категория, побеждавайки Съни Листън. Той е първият боксьор, който печели три пъти световната титла в тежка категория за професионалисти – 1964 г., 1974 г. и 1978 г. През 1967 г. отказва да участва във войната във Виетнам (заради което приема исляма и сменя името си на Мохамед Али), за което е осъден и му е отнета световната титла. (снимка 3)

1981г.

 Роден е австралийският тенисист Лейтън Хюит. Той е спечелил общо 25 титли на сингъл в кариерата си от турнири от веригата на АТР, като има и две победи на турнири от “Големия шлем” – през 2001 г. US Open и 2002 г. Уимбълдън. На Откритото първенство на Австралия най-доброто му постижение е финал през 2005 г., а на “Ролан Гарос” – 1/4-финал на два пъти. В цялата си кариера на професионален тенисист, Хюит е спечелил 16 655 412 долара от наградни фондове от турнирите, в които е участвал. (снимка 4)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА