4 Октомври, 2018 13:02 1 604 4

Боксът отпада от олимпийската програма?

  • бокс-
  • програма-
  • олимпийски игри-
  • заплаха-
  • мок-
  • aiba

Жесток удар по един от най-интересните спортове

Международната асоциация по аматьорски бокс (AIBA) не се съобрази със заплахите от МОК, че спортът ще бъде изваден от програмата на олимпийските игри. МОК няколко пъти обяви, че боксът рискува олимпийското си бъдеще, ако временният президент на AIBA Гафур Рахимов бъде избран за постоянен. Оказа се обаче, че той ще заеме поста, тъй като ще е единствен кандидат на изборите за президент следващия месец в Москва.

Очакваше се Рахимов да има конкуренция в лицето на шефа на азиатската боксова конфедерация Серик Конакбаев. Казахът обаче не събра достатъчно писма за подкрепа и няма как да участва в изборите. Така Рахимов остава единствен кандидат и вероятно ще заеме поста. МОК обаче не желае това да става, тъй като за Министерството на финансите в САЩ Рахимов е "един от водещите престъпници в Узбекистан". По този повод олимпийският комитет няколко пъти предупреди AIBA да не избира Рахимов. Узбекът отрича обвиненията.

Според сайта insidethegames Конакбаев не е успял да събере нужните 20 държави в своя подкрепа, за да може да участва в изборите. Той не е и сред предложените вицепрезиденти на AIBA, макар че в момента заема този пост. Шефовете на останалите конфедерации вероятно ще запазят постовете си и ще останат вицепрезиденти.

Преди това президентът на европейската конфедерация (EUBC) Франко Фалчинели получи забрана да участва. Той подкрепи Конакбаев, но след това изпълнителният комитет на AIBA гласува да го накаже за "дисциплинарни нарушения". Въпреки това той е единствен кандидат за вицепрезидент от Европа, който ще бъде предложен на конгреса в Москва. От AIBA обявиха, че целият изборен процес е бил "напълно прозрачен", без въобще да споменават Конакбаев.

Вчера AIBA обяви също така, че бившият президент У Чин-куо и бившият изп. директор Хо Ким вече са с доживотни забрани да се занимават с бокс. Причината са "груба небрежност и неправилно финансово управление на AIBA". И двамата отричат обвиненията. У бе президент на AIBA в продължение на 11 години, но бе свален от поста през октомври 2017-а.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 У ЧИН УИ

    2 0 Отговор
    Ко каза ко ???
  • 2 Брат ми

    3 2 Отговор
    Браво.
  • 3 001

    0 3 Отговор
    Време беше

    Коментиран от #4

  • 4 ЦСКА умре

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "001":

    И накрая България ще се раздели на две и това ще са Западна България и Източна България със столица Бургас.