Last news in Fakti

5 Октомври, 2018 17:04 2 294 2

Георги Петков може да влезе в историята

  • петков-
  • история-
  • национален отбор-
  • възраст-
  • българия

Стражът може да влезе в Топ 3 на най-възрастните вратари, които са пазили за страните си

Георги Петков е на прага да влезе в световната история на футбола. Ако ветеранът застане на вратата в предстоящите мачовете на България от турнира Лига на нациите срещу Кипър и Норвегия, ще влезе в топ 3 на най-старите вратари в света, носили екипа на родината си.

На 13 октомври, когато приемаме Кипър в София, стражът ще бъде точно на 42 години и 211 дни.

Петков може да стане №1 в Европа и сред най-възрастните на своя пост, пазили в среща на национални отбори. В момента на първото място е северноирландецът Елиша Скот, който записва своя рекорд през 30-те години на миналия век, когато е на 42 години и 200 дни.

Иначе първото място в световен мащаб държи Есам Ел Хадари от Египет, който пази на вратата на "фараоните" на 45 години и 161 дни. Рекордът беше подобрен наскоро – на Мондиала в Русия.

Втори е колумбийската легенда Фарид Мондрагон на Мондиал 2014, когато бе на 43 години и 3 дни.

Ако Гошо Петков се появи в игра, ще изпревари легендарните Дино Дзоф, Пат Дженингс, Джим Лейтън, Питър Шилтън, както Йежи Дудек и др


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Митко

    6 0 Отговор
    Ако освен Гошо вратарчето върнат и ония двамата ще стане отбор
  • 2 Бесен Язовец

    4 1 Отговор
    С тази малка разлика, че вратари като Дзоф, Шилтън, Дженингс и Дудек са известни на запалянковците в цял свят, а Петков си го знаем само в България !