Last news in Fakti

31 Януари, 2019 01:00 3 569 8

Наоми Осака става американка?

  • осака-
  • australian open-
  • гражданство-
  • сащ-
  • япония-
  • фенове-
  • тенис

Световната номер едно в тениса трябва да избере гражданството си

Наоми Осака е истинска сензация в родната Япония, а и в целия свят, след като спечели титлата на Australian Open и вече има два последователни „мейджър“ трофея на крехката възраст от 21 години. Тя е особено почитана в страната си, тъй като е първият състезател от Япония, без значение мъж или жена, който заема върха в световната ранглиста.

След по-малко от девет месеца обаче пред Осака предстои съдбоносен избор. Тя трябва да решава дали да бъде японска или американска гражданка. Майката на Наоми е японка, а баща ѝ – хаитянин. Тя е родена в Осака, но на три години се премества в САЩ и прекарва по-голямата част от живота си там, като притежава и японско, и американско гражданство.

Според законите на островната държава обаче никой не може да се ползва с двойно гражданство, след като навърши 22 години. При Наоми това ще се случи на 16 октомври тази година, когато ще трябва да направи важния избор.

Бащата на Осака – Леонард Франсоа, сподели, че двамата с майка ѝ са решили тя да представлява Япония, като това се е случило още когато Наоми е била малка. Решението е продиктувано от факта, че „винаги са се чувствали японци“. Японската тенис федерация подкрепя Осака от ранна детска възраст, докато от американска страна няма подобни индикации, пише "Tenniskafe".

Самият факт, че хората в Япония стоят зад тенисистката непрестанно, кара баща ѝ да я убеди, че трябва да запази гражданството си, съобщава японската медия „Nikkansports“. Мичио Ушиода, журналист от вестник „Mainichi“, вярва, че когато денят за важния избор настъпи, Осака ще предпочете да запази своето американско гражданство. „Разочарованието в Япония ще бъде толкова огромно, че ще предизвика оттеглянето на японското правителство“, сподели той в „Twitter“. Това звучи доста преувеличено, но не и в контекста на предстоящите Олимпийски игри, чийто домакин през 2020 г. е Токио.

В никакъв случай японските фенове няма да искат да видят своята любимка под друг флаг, освен под този на „изгряващото слънце“. А развръзката ще разберем на 16 октомври, когато Наоми ще вземе решение, преминаващо отвъд границите на спорта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники

    1 4 Отговор
    Интересно ... Но можеше да напишете поне къде се подвизава и тренира ... защото накрая ще остане там ... !!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Наоми Осака остава японка ?
  • 3 Петър

    3 3 Отговор
    Пак глупости се пишат,американско гражданство няма,няма и един човек в света който да има такова гражданство.

    Коментиран от #6

  • 4 ти пък

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ники":

    Тренира в Борисовата градина. Не си ли я мяркал?
  • 5 1234

    7 0 Отговор
    А защо България позволява турците тук да имат двойно гражданство не само сслед 22 г? Или или. Австрия, чехия, норвегия, словакия не дават двойно, ние защо даваме?
  • 6 Borisl@v Popov

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Като няма, защо тогава всички руски отрепки драпат със зъби и нокти за амерско гражданство?

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    4 4 Отговор
    Щом от 3 годишна живее в САЩ, вероятно там тренира. Гришо като си кисне краката в Монако да не би да има монакско гражданство, макар че българската федерация го е подкрепяла докато израстне, а той при първа възможност напусна страната и се връща само за някое селфи. Да си остане японка, по-достойно е, защото тя има японско поведение, уважително и сдържано, а не краварското, което най-нагледно уилямс демострира при техен двубой.
  • 8 Петър

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Borisl@v Popov":

    Изобщо не ме интересува кой за какво драпа,казал съм че АМЕРИКАНСКО гражданство няма. Кажи ако знаеш някой с
    АМЕРИКАНСКО гражданство