Last news in Fakti

16 Август, 2019 13:15 4 923 3

Тъжно: Почина легенда на българския баскетбол

  • пенка стоянова-
  • легенда-
  • българския баскетбол-
  • почина

Пенка Стоянова си отиде днес от този свят на 69 години

Тъжно: Почина легенда на българския баскетбол - 1
Снимка: Марица

Най-великата баскетболистка на България за всички времена си отиде днес от този свят на 69 години. Легендарната Пенка Стоянова почина тази сутрин след тежка битка с коварно заболяване, съобщава gong.bg.

Визитката на Пенка Стоянова е повече от впечатляваща, като с изявите си по терена, с усмивката си, с позитивността и съветите си остави огромна диря в сърцата на всички баскетболни фенове у нас.

С националния екип печели сребърен медал от Олимпиадата в Москва през 1980-а и бронзов от Игрите в Монреал четири години по-рано.

Участва на осем Европейски първенства. Сребърна медалистка е от шампионата на Стария континент във Варна през 1972-а и бронзова от Клермон през 1976-а.

Има 8 първи места от участие на 12 Балканиади.

Три пъти (1972, 1976 и 1981) е включена в сборния отбор на Европа, на който е и капитан.

Трикратна шампионка на България с отбора на Марица. За националния отбор има 580 мача. Била е капитан на всички държавни гарнитури.

Пенка Стоянова е първата българска баскетболистка, която играе професионален баскетбол в чужбина. От 1981 до 1983-а е състезател на италианския Рома.

Включвана е в символичните петици на Европа от вестник ,,Кориере дело спорт". През 1969г. е наградена лично от президента на Италия.

Поклонението ще бъде в неделя в залата на Траурен парк Централен.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТЪЖНО

    22 0 Отговор
    Бог да я прости! Светла ѝ памет! Съболезнования към близките!
  • 2 Алфа Ромео

    21 0 Отговор
    Светла и памет! Дано да е на по-добро място!
  • 3 Диди ЮЛ

    8 0 Отговор
    Светла й памет!