13 Юни, 2012 10:46 731 0

Нейков призова за реформа във футбола

  • нейков-
  • борисов-
  • реформа-
  • национален стадион-
  • волейбол-
  • проверки-
  • стойчев-
  • резултати-
  • спортове
Нейков призова за реформа във футбола - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на Физическото възпитание и спорта - Свилен Нейков, призова за спешна реформа в българския футбол, която да спомогне за строежа на новия национален стадион. Както е известно, това  условие бе поставено от премиера Бойко Борисов, за да даде началото на строителството. 

"Искаме да ситуираме новия национален стадион срещу "Арена Армеец". Там ще има и високотехнологичен парк, така че това ще стане в бъдеще страхотен модерен център", заяви Нейков пред БНТ. 
 
"Нека от БФС започнат реформата, за която настоя премиера, за да можем да направим този национален стадион. Това, което ни помага е, че имаме договор с немската фирма "AMG", която ще менажира този стадион, което означава, че той няма нужда от собствено спонсорство и ще се самоиздържа", разкри още министърът на спорта. 
 
"До 2015-а година можем да го имаме този нов стадион, трябват ни 2 години и половина за работа и половин година за планиране. Средствата ще бъдат около 30 милиона евро, няма да е скъп, капацитетът ще е за 20-22 хиляди места. Ще бъде изцяло футболен стадион, писти ще имаме на "Васил Левски и в зала "Фестивална", където също започваме ремонт", каза още Нейков.
 
Относно скандалите между БФВолейбол и вече бившият селекционер на тима Радостин Стойчев, както и за започналата финансова проверка във федерацията, Свилен Нейков заяви: "Проверката в БФВолейбол е започнала преди 2 дни, тъй като ние не можем да достигнем до самата истина и затова сме изискали тази проверка. В скоро време ще имаме резултат от анализа".
 
"Радо Стойчев даде сигнал, че има някакви финансови злоупотреби и ние трябваше да проверим. Проверки има непрекъснато и на другите федерации, но просто не са оповестени", призна още съпругът на Румяна Нейкова. 
 
Нейков заяви още, че честите напоследък домакинства на различни спортни мероприятия в "Арена Армеец", трябва да бъдат преценявани внимателно, за да са максимално полезни икономически и за държавата: "Трябва да дадем приоритет на тези спортове, които са лицето на нашия спорт. Няма смисъл да организираме домакинства, ако няма кой да видим на почетната стълбица. Най-важни за развитието на спорта у нас са спортните училища. Спортовете, които са масове у нас и носят пари на държавата трябва да се развиват". 
 
"Има федерации, които се изхранват от такива домакинства. Ние обаче все още не можем да покажем прозрачност къде отиват приходите, затова бе назначена и финансова проверка в БФВолейбол". 
 
"В края на юни, след получаването на окончателните бройки квоти, ще направим нов анализ на системата за финансиране и тези, които не са си свършили работа ще бъдат санкционирани", заяви Нейков. "Задължение на федерацията е да избере етапа на подготовка на отборите, те са отговорни и за резултатите им". 
 
"Бюджетът, с който разполага Спортното Министерство е минимален. Знаем какви са условията в криза, така че 600 лева за възстановяване не са толкова малко. Искаме да побеждаме богати държави като Австралия и Англия, но стандартът ни не позволява подобно нещо", каза още шефът на българския спорт. 
 
"Искахме да изградим мега-комплекси за много видове спорт, където да се подготвят нашите състезатели. За кратко време успяхме да вдигнем спортната база, оправихме базата на Белмекен, базата в Дианабад стана разкошна, имаме вече многофункционална зала, правим Антидопингов център. Тези неща са предпоставки за един по-успешен спорт в бъдеще", завърши Свилен Нейков.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА