Last news in Fakti

17 Ноември, 2019 20:52 3 494 10

Прекъснахме черната серия: България би Чехия

  • българия-
  • чехия-
  • евро 2020

Васил Божиков носи успеха на "Лъвовете" пред 300 деца на "Васил Левски"

Прекъснахме черната серия: България би Чехия - 1
Снимка: БГНЕС

България записа пъва победа в квалификациите за Евро 2020. "Лъвовете" спечелиха с 1:0 домакинството си на Чехия в последната среща от група "А". Единствения гол в мача реализира Васил Божиков в 56-ата минута.

Така равносметката за българите е победа, три равенствата и четири поражения. А освен това с победата прекъснахме серията от 12 поредни мача без успех.

Прекъснахме черната серия: България би Чехия
Снимка: БГНЕС

На стадион "Васил Левски", който остана празен поради наказанието след мача с Англия (0:6), официален дебют прави Георги Георгиев. Вратарят на Славия дебютира в контролата с парагвайците, като е предпочетен пред Пламен Илиев и Николай Михайлов. Около 320 български деца подкрепяха националите, докато гостуващата агитка бе малко над 100 фенове, като бяха разделени в двата края на Сектор "А".

Прекъснахме черната серия: България би Чехия
Снимка: БГНЕС

Още в 7-ата минута България пропусна да излезе напред в резултата. Дълго подаване към Ивелин Попов го намери зад отбраната, но капитанът остави топката на бързия Десподов, който надбяга защитата на гостите. Крилото обаче сбърка с подаването си към Попето и беше пропуснаха отлична възможност за гол. При следващата атака Георгиев трябваше да се намесва. Той спаси удар на нападателя Ондрашек.

Прекъснахме черната серия: България би Чехия
Снимка: БГНЕС

В 20-ата минута последва разбъркване пред родната врата, след което топката беше изчистена далеч, а при последвалата контраатака Вандерсон не успя да изведе Десподов, въпреки "лъвовете" бяха с числено предимство 2:1 в тази ситуация. Десет минути по-късно Попов излезе зад защитата, но вместо да опита да прехвърли излезлия напред вратар Коларж се заби, след което пробва удар отдалеч, но без да затрудни стража на гостите.

Соучек пробва рефлекса на Георгиев в 36-ата минута с удар отдалеч, който беше избит в корнер. Играчът на Славия Прага пробва да се разпише и с гава в 40-ата минута, но Георгиев отново спаси и дори беше фаулиран от Ондрашек. Края на първата част вратарят отново се намеси след корнер и отново имаше нарушение срещу него.

Прекъснахме черната серия: България би Чехия
Снимка: БГНЕС

Второто полувреме започна с жълт картон за Костадинов, който извърши нарушение близо до наказателното поле на Георгиев. Последва опасно центриране, което не беше засечено от нито един играч на чехите. В 56-ата минута България излезе напред в резултата. Отлично центриране от фаул на Десподов завърши с гол на Божиков. Централният бранител прати топката в мрежата след хубав удар с глава. Попадението е негово второ с националната фланелка, след като в тази кампания се беше разписал при равенството с Косово (1:1) в Прищина.

Няколко минути по-късно "трикольорите" пропуснаха да удвоят. Първо Занев не успя да намери връхлитащия Ивелин Попов в малкото наказателно поле, което не се хареса на капитана. Секунди по-късно родната десетка свали топката с глава на Костадинов, който от няколко метра прати топката над гредата, пропускайки отлична възможност.

Прекъснахме черната серия: България би Чехия
Снимка: БГНЕС

В края на мача обаче гостите натиснаха в търсене на изравнителен гол. Само в рамките на 3 минути между 79-та и 82-а Георги Георгиев трябваше да се намесва на два пъти, за да запази сухата си мрежа. Първо Владимир Дарида получи топката на границата на наказателното поле, освободи си пространство и стреля към долния ляв ъгъл на българската врата, но нашият страж беше на ниво.

Той отново трябваше да се намесва решително след няколко минути. Масопуст получи пространство на около 25 метра от вратата ни, но Георгиев отново беше на ниво.

До края на срещата момчетата на Георги Дерменджиев все пак удържаха под сериозния натиск на Чехия и записаха ключова за своето самочувствие победа в последния си мач за годината.

България: Георги Георгиев, Страхил Попов, Георги Терзиев, Васил Божиков, Петър Занев, Георги Костадинов, Кристиян Малинов, Ивелин Попов. Вандерсон, Кирил Десподов, Марселиньо;

Чехия: Колар, Борил. Кудела, Челустка, Кадержабек, Крал, Сучек, Дарида, Янкто, Шевчик, Ондрашек;


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    13 4 Отговор
    Голям мач!
  • 2 mom4eto

    22 1 Отговор
    Е, можело значи БРАВО и на Дерменджиев! :)

    Коментиран от #7

  • 3 Разгеле

    24 5 Отговор
    Страшна работа, това Бразилия, Германия, Франция - вече треперят(Англия не толкова).

    Коментиран от #5

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 4 Отговор
    Дайте състава да ги видим героите !
  • 5 Смех

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Разгеле":

    Нека позная....Казваш се Венци Стефанов.Голям разбирач си на тема Футбол въпреки че никога не си ритал топка...Също така пишкаш клекнал,че от голямото ти шкембе не можеш да си го намериш...Иначе-браво на отбора и треньора!

    Коментиран от #8

  • 6 Ммм Даа

    9 6 Отговор
    Но ще паднем от Мали
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "mom4eto":

    ...................а нямаше ли малкучка засада при центрирането? Чехите може да се разпищят, нищо, че вече се класират и мача за тях е без значение.
  • 8 В Стефанов

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Смех":

    Защо да си го търся след като ти ми го държиш?
  • 9 Бг фен

    5 0 Отговор
    Полвината от смешниците са само за махленски футбол Добре че Чехите не играха и бяха с резервите си
  • 10 Една молба

    3 0 Отговор
    Не ги наричайте "лъвове", моля! И без това им е достатъчно и сегашното унижение.