Last news in Fakti

3 Април, 2020 16:46 2 417 5

Кой е най-богатият футболен собственик?

  • богатство-
  • пари-
  • собственик-
  • класация-
  • шейх-
  • мансур-
  • матешиц-
  • аниели-
  • манчестър сити

Шейх Мансур бин Заед Ал Нахиян, който е собственик на Манчестър Сити, заема първото място в класацията

Кой е най-богатият футболен собственик? - 1
Снимка: БГНЕС

Собственикът на Манчестър Сити шейх Мансур бин Заед Ал Нахиян, известен още като шейх Мансур е най-богатият футболен собственик в света. Според различни източници той притежава около 20 милиарда щатски долара. Освен собственик на Манчестър Сити негови са още няколко клуба под егидата на City Football Group като Мелбърн Сити и Ню Йорк Сити.

Втори в класацията е Дитрих Матешиц, който е "по-беден" от шейх Мансур с едва 600 милиона долара или нетна стойност на активите му 19,4 милиарда долара. Матешиц е собственик на Ред Бул Залцбург, РБ Лайпциг и Ню Йорк Ред Булс. Австралийският милиардер управлява отбори и в други видове спорт, използвайки името на своята компания за енергийни напитки.

В топ 3 попада фамилия Аниели. Адрея Аниели е собственик на италианския град Ювентус, а неговото състояние се оценява на 13,5 милиарда долара. Аниели е в автомобилния бизнес и притежава Фиат, Ферари, Алфа Ромео и други.

Четвъртото място е за Роман Абрамович и неговото състояние от 12,4 милиарда долара. През 2003 година руският бизнесмен инвестира сериозни средства в Челси, който се превърна в успешен клуб. Той натрупа своето богатство основно в петролния бизнес и бизнеса с алуминий.

Собственикът на ЛА Галакси Филип Аншуц притежава 10 милиарда долара. Той доведе в ЛА звезди като Дейвид Бекъм и Златан Ибрахимович. Той управлява и редица други клубове. Американецът е в бизнеса с недвижими имоти, петрол и развлеченията.

Шестото място е за Стан Крьонке, който е собственик на Арсенал и Колорадо Рапидс. Неговото състояние се оценява на 9 милиарда долара. Крьонке притежава отбори в НБА, НХЛ и НФЛ на САЩ.

Собственикът на ПСЖ Насер Ел-Хелайфи заема едва седмо място в топ-а с 8 милиарда долара нетно състояние. Парижани се превърнаха в хегемон във Франция, а в състава им играят Неймар, Мбапе, Кавани и други топ звезди. Ел-Хелайфи притежава разнороден бизнес включително и медийната група beIN.

Жан Джиндонг притежава Интер, а освен това и активи за 7,6 милиарда долара. Китаецът придоби италианския град през 2016 година. Компанията на Джиндонг се занимава с търговия на дребно с домакински уреди.

Деветото място в класацията остава за Робърт Крафт, чието състояние е около 6 милиарда долара. Той е притежава американският тим от MLS Ню Ингланд Революшън. Милиардерът от САЩ се занимава с няколко бизнес сфери като спорт, производство и недвижими имоти. Той също има отбор от НФЛ Ню Англия Патриоти.

Последен в класацията е собственикът на Лестър Айват Шривадханапрабха и неговото семейство. Той пое работата на брат си Вичай, който загина в катастрофа през 2018 година. Богатството на бизнесмена от Тайланд е 6 милиарда долара. Освен Лестър той ръководи още и белгийския Льовен


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матешиц

    8 0 Отговор
    е австриец.
  • 2 Чеп

    2 0 Отговор
    Red Bul e Австрийско
  • 3 Ювентус и Интер

    1 0 Отговор
    ... са ГРАНДОВЕ на Италия, а не ГРАДОВЕ !!!
  • 4 цецо апартамента

    1 0 Отговор
    А аз, очаквах един зализан бизнесмен да е в топ 3 по богатство а той го няма в топ 10 даже.Пфуууу жалко.
  • 5 цецо апартамента

    2 0 Отговор
    Нещо сте в грешка с принц мансур,щото собственика на бистришките тигри е на 1во място по състояние и активи.