Last news in Fakti

5 Ноември, 2012 14:10 894 0

Джокович се върна на върха, Гришо в Топ 50

  • федерер-
  • джокович-
  • топ 50-
  • григор димитров-
  • гришо

Федерер: Ноле е истинският №1

Джокович се върна на върха, Гришо в Топ 50 - 1
Снимка: Новак Джокович, ЕПА/БГНЕС

Сърбинът Новак Джокович се върна на върха на световната ранглиста и ще завърши годината като номер 1. Той измести от първото място Роджър Федерер (Швейцария), който в края на октомври записа рекордна 302-ра седмица на върха.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров пък записа рекордно класиране. 21-годишният хасковлия се изкачи до 48-ото място в класацията на АТР с 866 точки и стана първият българин в историята в топ 50. Димитров прогресира със 7 позиции, след като през миналата седмица премина през квалификациите и стигна до втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Париж. Националният шампион на открито Александър Лазов също записа рекордно класиране. Той се изкачи до 492-о място с 67 точки и за първи път в кариерата си влезе в топ 500.

Роджър Федерер поздрави Новак Джокович за завършването му начело на световната ранглиста в края на годината и сподели, че според него сърбинът напълно заслужава мястото си на върха. Носителят на 17 титли от Големия шлем днес ще отстъпи първото си място в света, след като се върна на него след спечелването на "Уимбълдън".

"Знаем кой е истинският №1 в момента. Това е Новак. Не би трябвало да има никакви спорове за това. Не ставаш първи в света случайно. Ранглистата показва как си се представил за последните 365 дни. Може да се промени след два месеца, когато мине Откритото първенство на Австралия, но сега всичко е така" - коментира Федерер.

Стана ясно, че швейцарецът ще изгуби първото си място, когато той отказа участие в турнира от сериите "Мастърс" в Париж миналата седмица, за да си почине достатъчно преди заключителния турнир в Лондон, който започва днес.

Федерер подкрепи искането на световния номер 3 Анди Мъри за по-голям допинг контрол в тениса. "Струва ми се, че напоследък ми взимат по-малко кръвни проби, отколкото преди 6-7 години и не знам какви са конкретните причини за това. Напълно съм съгласен с Анди, че не ни правят достатъчно кръвни тестове през годината, а за нашия спорт е от изключителна важност да си чист" - завърши швейцарецът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА