Last news in Fakti

14 Ноември, 2012 10:45 2 450 2

Шеткус: Феновете градят историята на Ботев (Плд)

  • ернестас-
  • шеткус-
  • ботев-
  • пловдив-
  • литва-
  • литовски-
  • национал-
  • вратар-
  • футболист-
  • класиране-
  • ферарио спасов

Отборът на Ботев (Плд) вече се намира на 3-та позиция във временното класиране на българската А група, като остави зад гърба си дори гранда ЦСКА. „Канарчетата“ несъмнено са си поставили високи цели през настоящия сезон и правят всичко възможно за осъществяването им.  Факти.бг се свърза с вратаря на пловдивчани – Ернестас Шеткус и поиска мнението му за представянето на отбора до момента. Литовският национал сподели на няколко пъти, че феновете на Ботев са основният фактор, спомагащ за добрите изяви на тима до момента.

Ернестас Шеткус е роден на 25.05.1985 г. в Литва. Още с присъединяването си към Ботев (Плд), той се превръща в неизменен титуляр за жълто-черните, като има записани 11 от общо 12 мача до момента.


Здравейте, г-н Шеткус. Бихте ли споделили в кои отбори сте играли до сега?

Играл съм за отборите на Жалгирис (Литва), Таурас (Литва), Олимпиакос (Никозия). През 2005 г. започва възходът в кариерата ми, след като преминах в първия отбор на Жалгирис. 2009 г. имах кратък престой в Таурас, но в началото на  2010 г. отново се завърнах в Жалгирис. Лятото на 2010 г. подписах с кипърския отбор – Олимпиакос Никозя, а през лятото на 2012 г. дойдох в Ботев Пловдив.

Как се озовахте в Ботев (Плд)?

Моят мениджър ми предложи да дойда в Ботев и аз се съгласих.

Все пак миналата зима бяхте пред трансфер с Локомотив Пловдив, но нещо се обърка. Какво се случи?

Да, бях с единия крак в Локомотив , но сделката не се получи. Просто двата тима не можаха да се договорят за условията. След, което лятото подписах с Ботев Плд. Всъщност аз съм щастлив, че подписах договор с Ботев, а не с Локо (Плд), защото смятам, че Ботев е по-голям отбор, който има много повече фенове.

Вярвате .ли, че престоят Ви в Ботев може да послужи за трамплин във Вашата кариера... за трансфер в някой по-голям европейски тим?

Да, разбира се. Смятам, че това е голяма крачка напред в моята кариера. За мен най-важни са феновете на един отбор. Ботев определено има много привърженици, които ни подкрепят винаги. Няма значение дали играем като гости или като домакини – те винаги са твърдо зад нас.

Кога изтича договорът Ви с Ботев?

Имам подписан договор за две години – тази и следващата. Но, ако ми предложат нов договор със сигурност ще го приема. Ще дам най-доброто от себе си, за да остана за по-дълъг период от време в този отбор.

Знам, че сте взели участие в почти всеки мач на Ботев от началото на шампионата, но смятате ли, че имате пропуски или грешки в играта си?

Определено имам още много да се уча. Когато греша или направя някакъв пропуск се опитвам да направя един подробен анализ и да намеря сърцевината на проблема. В някои мачове успявам да опазя вратата си от голове, но в други  допускам грешки, които не трябва да правя. Затова след всеки мач  анализирам играта, както споменах и се опитвам да не повтарям грешките си.

Направихте страхотен мач срещу Литекс, но в мача с Локо (Плд) имахте колеблива игра. Някои от феновете на тима заявиха, че сте допуснали сравнително лек изравнителен гол. Какво се случи?

Изглежда, като лек гол, но всъщност спасяването на всеки един изстрел към вратата е труден за овладяване. Признавам грешката си, може би, ако бях отреагирал по друг начин нямаше да се стигне до това попадение в моята врата. Грешката е моя, но си взех бележка от случилото се и ще се опитам в следващите мачове да не я допускам отново  и следователно да гоня по-добри резултати в представянето си.

Заговорихме за фенове и грешки.... Чувствате ли някакъв натиск от страна на феновете? Смятате ли, че са Ви ядосани или сърдити за нещо?

Категорично мога да заявя, че няма никакъв натиск от страна на феновете спрямо мен. Напротив! Чувствам се подкрепен от тях. Всъщност целия тим чувства подкрепата им. Единствено мога да благодаря на всички привърженици на отбора, без тях Ботев нямаше да е това, което е.

Искате да ми кажете, че именно те са движещата сила, която тласка отбора към добри изяви?

Именно. Подкрепата, която чувстваме от тяхна страна, ни мотивира, да се стремим към едно отлично представяне във всеки един мач. Освен това, привържениците на Ботев са едни от най-верните в България. Историята на Ботев върви ръка за ръка с феновете си. Именно те градят историята на тима и аз съм щастлив, че мога да бъда част от тази история, че мога да виждам във всеки един мач пълен стадион с хора, които дават всичко за любимия си тим. Смятам, че те са много по-добри от феновете на ЦСКА и Левски.

Бихте ли ми казали какви са настроенията в отбора? С кого комуникирате повече?

Комуникацията ми е малко трудна с българите, защото не знам български, затова трябва да разговарям с останалите в отбора на английски. По-голяма част от времето си го прекарвам именно с чуждестранните футболисти в отбора, защото комуникацията ми с тях е много по-лесна. Всички момчета са лъчезарни и не мога да кажа, че имам проблеми с някой от тях. Когато има добър колектив и разбирателство, се работи много по-лесно.


Какво е мнението Ви за старши треньора – Ферарио Спасов?

Според мен, Ферарио Спасов е един отличен треньор. Намираме се на 3-то място в класирането, пред ЦСКА и това е благодарение на него. Просто той си върши работата наистина добре и всички ние - играчите, сме много щастливи, че имаме възможност да работим с него, защото той наистина разбира от футбол. Иска да помогне на всеки един от нас, като се опитва да вдига постепенно класата ни.
 

Усещате ли конкуренция в лицето на другия вратар на Ботев Плд – Христо Иванов?

Да, разбира се. Но това може само да ме радва, защото по този начин трябва да показвам най-доброто от себе във всеки един момент – на тренировка, на мач. Той е един много добър  вратар и конкуренцията е наистина голяма, но ако искаш да си титулярен вратар за един отбор, то винаги трябва да показваш най-доброто от себе си.

Вие сте национален играч на Литва и имате записани вече 3 мача с литовската национална фланелка, мислите ли, че можете да си извоювате титулярно място в отбора?

Правя всичко възможно да стана титулярен вратар на Литва, но нашият настоящ вратар е прекалено добър и ще ми е много трудно. Той е най-добрият литовски футболист – Зидрунас Карчемарскас . Надявам се, че един ден и аз ще успея да се преборя за титулярното място.

Били сте в различни държави... Бихте ли споделили какво според Вас е нивото на българския футбол?

Нивото на футбола в България е прилично. Има много чужденци в българския шампионат, което е много добре, но има едно нещо, което не харесвам в България – качеството на стадионите. По-точно, качеството на тревната настилка, защото на някои стадиони ситуацията е трагична. Надявам се, че в близко бъдеще тези неща ще се подобрят, защото смятам, че когато се играе на добри терени, то и качеството на игра става по-добро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Petar

    0 0 Отговор
    Успех на Шеткус!
  • 2 Калина Чавдарова

    0 0 Отговор
    Уникално слаб вратар.Няма място в Ботев Пловдив !