Last news in Fakti

21 Ноември, 2012 16:35 619 0

ЕС ни писа висока оценка за борба с допинга

  • европейски съюз-
  • нейков-
  • допинг-
  • агенция-
  • юнеско-
  • хорта-
  • българия-
  • бок
ЕС ни писа висока оценка за борба с допинга - 1
Снимка: БГНЕС

 

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, и екипът му получиха висока оценка за работата си, свързана с изграждането на Националния антидопингов център и изпълнението на Конвенцията на ЮНЕСКО срещу употребата на допинг от представителите на мониторингова група към Съвета на Европа, предаде БГНЕС.
 
В продължение на три дни професор Луис Хорта – президент на португалската антидопингова институция, Кристина Олиндър – председател на Антидопинговата комисия към шведската спортна конфедерация, Лиене Козловска – директор на антидопинговия отдел на Държавната агенция по спортна медицина на Латвия, Самули Расила – мениджър по въпросите на образованието към финландската антидопингова агенция и Тони Джозая – мениджър по управление на резултатите към антидопинговата институция на Великобритания, се срещнаха с всички, които имат отношение към Конвенцията срещу употребата на допинг. Проф. Луис Хорта благодари лично на министър Свилен Нейков за работата, която е свършил, защото за кратко време са направени много неща, свързани с изпълнението на Конвенциите на ЮНЕСКО и Съвета на Европа в борбата срещу употребата на допинг.

"В момент, в който Европа се срива, министърът и правителството ви са намерили начин да изградят този Антидопингов център. Но за да бъде една лаборатория акредитирана от WADA, това е много дълъг процес и трябва да бъдете търпеливи," каза проф. Луис Хорта.

 
Той допълни, че проблемът с допинга не е свързан само с елитните състезатели, а и със спорта в свободното време. В България ситуацията не е по-различна в сравнение с останалия свят. В тази връзка Хорт изрази задоволството си от факта, че у нас е изготвена Национална стратегия за борба с допинга, която третира и този въпрос. По думите на госта за нейното реализиране МФВС трябва да си сътрудничи с министерствата на здравеопазването, образованието, на вътрешните работи и с други институции. "В България има култура за борба срещу допинга. Тук видяхме много интересни инициативи. Впечатлени сме от ангажираността и участието на всички партньори и страстта, която те влагат в борбата срещу допинга", заяви категорично проф. Луис Хорта след проведените по време на визитата на мониторинговата група срещи в МФВС, Народното събрание, БОК, митниците, както и със спортното училище "Ген. Владимир Стойчев" в София.
 
Докрая на март 2013 г. Националният антидопингов център ще бъде оборудван изцяло и ще започне да работи с пълна сила, съобщи министър Свилен Нейков. "Изминахме един изключително дълъг и труден път, за да стигнем дотук, защото освен отделянето на средства от страна на правителството за изграждането на Националния антидопингов център, процесът беше свързан с много труд на изпълнителния директор на центъра д-р Виолета Заркова и на целия екип, който работи тук. На всички нас, които не изпуснахме нито една среща и нито един въпрос, поставен от Европейския съюз по отношение превенцията на допинга," заяви Свилен Нейков. 
 
До месец май 2013 г. мониторинговата група ще подготви доклад от посещението си в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА