27 Април, 2021 13:10 1 313 1

Документален филм за Марадона с невиждани досега кадри тръгва по кината

  • диего марадона-
  • футбол-
  • кино-
  • филм

Над 500 часа с невиждани досега кадри проследяват възхода и падението на легендарния футболист в края на 80-те и началото на 90-те години

Документален филм за Марадона с невиждани досега кадри тръгва по кината  - 1
Снимка: БГНЕС

Човек, легенда, престъпник, гений, божество - във всички тези роли може да бъде видян Диего Марадона в новия филм от носителя на "Оскар" Асиф Кападия ("Сена", "Ейми").

Над 500 часа с невиждани досега кадри проследяват възхода и падението на легендарния футболист в края на 80-те и началото на 90-те години. От трансфера в Наполи през 1984 г., до битката за купата на УЕФА в края на десетилетието,

"Марадона" е могъщо свидетелство за изключителната кариера на човек, превърнал се в божество за феновете на футбола, но изгубил част от себе си в опита да спечели любовта им.

Кападия фокусира разказа си в Неапол, но обръща внимание както на бедното детство на Диего в Аржентина, така и на последвалия невероятен успех и договор с "Барселона". Не са пропуснати ключовите моменти от живота на звездата - фантастичните голове, любовта на милионите фенове, скандалите, връзките с мафията, дрогата и трагичния завършек на кариерата му.

Едновременно обожаван и мразен, аржентинският футболист остава заключен в сблъсъка между две личности - скромното, наивно момче Диего, което мисли преди всичко за семейството си, и звездата с невероятно его Марадона, без която световният успех би бил немислим. От непрестанното търкане на тези крайности се заражда блестящия пламък, който озарява света и променя света на футбола завинаги.

Без глас зад кадър или натрапчиви съвременни интервюта, Кападия оставя Марадона да говори сам за себе си. Конструиран единствено от архивни кадри, заснети от аржентински оператори, следвали неотлъчно звездата от 1981-а година, както и благодарение на открит нов материал в дома на Диего в Буенос Айрес, филмът е истински артефакт, запечатано време, което никога няма да се повтори, в което футболът все още е свещена религия.

"Марадона" е задължително заглавие за почитателите на футбола и любопитно предложение за всеки, заинтересован от сложната тъкан на човешката природа. Филмът тръгва по кината у нас в края на месеца.

Това е филм едновременно за божествената частица и за несъвършенството на човек. 2 часа и 10 минути преминават почти на един дъх и зрителят изпитва естествено желание да върне лентата назад и да преживее още веднъж емоциите, които този филм му дава. От 30-ти април може да го видите в кината.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дона

    1 5 Отговор
    Този не ли вече в миналото? Кой би се интересувал от такъв филм?