Last news in Fakti

21 Май, 2021 14:28 1 081 4

Кошмарна финансова загуба за клубовете от европейския футболен елит

  • финансови загуби-
  • футболни клубове-
  • уефа

Според отчетите липсата на публика по стадионите е лишила клубовете от 4 милиарда евро от билети

Кошмарна финансова загуба за клубовете от европейския футболен елит - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Отборите от елитните дивизии в първенствата на Стария континент ще претърпят общи загуби от над 8 милиарда евро заради пандемията от коронавирус. Това е посочено в доклад на УЕФА.

Според отчетите липсата на публика по стадионите е лишила клубовете от 4 милиарда евро от билети. Още 2,7 милиарда са изгубени от намалелите спонсорски договори, а от телевизионни права загубите са 1,4 милиарда евро.

Загубите са ограничили и активността на клубовете на трансферния пазар, като през януари тази година са похарчени с 56 процента по-малко пари спрямо същия период на миналата година. Лятото на 2020 година пък клубовете са похарчили с 39 процента по-малко пари за нови играчи в сравнение с лятото на 2019 година.

Най-много пари за трансфери са дали клубовете от Висшата лига на Англия - повече от 1,8 милиарда евро, като това се равнява на 43 процента от трансферните суми в глобален мащаб.

Докладът на УЕФА коментира и несъстоялия се проект за Суперлига, която според централата би имала "унищожителен ефект върху европейския футбол от спортна, емоционална и финансова гледна точка".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    3 0 Отговор
    Ох недей,че са трогнах от кошмарната загуба на грандовете.Няма да мога да спя..

    Коментиран от #2

  • 2 бл.134 в Зап. парк

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "антрашпиц":

    Ами , тъкмо ще намалят малко заплатите на фуболерире - ще взимат 100 хиляди на седмица , вместо по 500 хиляди
  • 3 Сандо

    3 0 Отговор
    Каквото и да правят,каквито и врътки да измислят,и този балон ще се спука!И може би ще е добре за футбола като игра.
  • 4 Пръц

    1 0 Отговор
    На запад Цените на билетите и без това са високи за средностатистическият фен.Най хубавото място за гледане на мач е местната кръчма в компанията на Гинес или Хайнекен.