Last news in Fakti

26 Юни, 2021 14:15 1 743 0

UEFA EURO 2020 От Уелс: Случилото се с Ериксен няма да ни разконцентрира

  • уелс-
  • очаквания-
  • дания-
  • осминафинал-
  • ериксен-
  • инцидент-
  • влияние-
  • евро 2020

"Желаем му всичко най-хубаво за възстановяването му, но искаме да спечелим двубоя в събота", заяви селекционерът на "драконите" Робърт Пейдж

UEFA EURO 2020 От Уелс: Случилото се с Ериксен няма да ни разконцентрира - 1
Снимка: БГНЕС

Уелс бе един от фаворитите за неутралните привърженици на Евро 2016. Симпатичните "дракони", които дебютираха на турнира във Франция, опровергаха всички скептици и стигнаха до полуфиналите. На Евро 2020 Уелс отново печели публиката на своя страна, но това вероятно рязко ще се промени за следващия двубой на тима.

Тази вечер Уелс и Дания ще открият елиминационната фаза на европейското първенство с двубой в Амстердам на "Йохан Кройф Арена". В ролята на любимци за неутралните фенове ще бъдат датчаните, които безспорно преминаха през най-драматичните събития на турнира до момента.

Тяхната история започна с психологическа травма и шок от мача с Финландия, когато Кристиан Ериксен припадна на терена заради сърдечен арест. Местната публика в Копенхаген притихна, а с нея и останалият свят, за който благосъстоянието на футболиста се превърна в тема номер 1. Ериксен бе спасен от медицинските екипи, но неговите съотборници видимо не бяха в кондиция да довършат мача. Поражението им от Финландия с 0:1 бе най-малкият проблем.

Впоследствие състоянието на Ериксен се подобри и той дори вдъхна кураж на своите съотборници от болницата, призова ги да не се предават, да продължат в името на Дания. Това отключи изключителен импулс и допълнителна мотивация за датчаните, които на всичкото отгоре играха и трите си мача от групите пред родна публика.

"Това, което вероятно се случи е споделено чувство за травма. Отборът става дори по-сплотен, след като заедно е преживял нещо толкова кошмарно. По този начин преценката и целта на всеки един може да се измени, да получи нов импулс, мисия. Кристиан им каза да го направят за Дания и те ще вложат много воля и усилия да го направят за него и страната си", твърди преподавателят по спортна психология д-р Джилиан Кук.

Точно това се и случи в оставащите два мача на Дания срещу Белгия и Русия. "Червения динамит" бе близо до успеха срещу Белгия, които заемат първо място в световната ранглиста. Загубата не ги отчая, а отново ги мотивира и те разбиха Русия с 4:1 в последната си среща, за да продължат към осминафиналите.

"Мисля, че моментът, в който датските футболисти празнуваха в центъра на терена след мача с Русия е един най-силните в груповата фаза. Това бе чувството, че футболът се е завърнал. Футболът е емоция и страст, а това го имаше в изобилие в онзи мач", заявява легендата на Ливърпул и бивш датски национал Ян Мьолби.

Така Дания си извоюва правото да бъде подкрепяна от неутралните фенове, но докъде може да се простре приказката за селекцията на Каспер Хюлманд? Защитникът на Уелс Конър Робъртс твърди, че 99% от света ще подкрепя Дания, но това няма да попречи на нагласата на "драконите".

"Това, което се случи с Кристиан Ериксен очевидно е ужасно, но то няма да отнеме и частица от желанието ни да победим в този мач", коментира нападателят на Уелс Кийфър Муур.

Според датския селекционер Каспер Хюлманд двубоят ще бъде "50-50", но воденият от него тим е определян за фаворит от специалистите. Дания победи Уелс на два пъти в Лигата на нациите през 2018-19, а да не говорим и за много по-големия опит на скандинавците на големи първенства.

В контекста на Евро 2020 можем да говорим за елемент на изненадата що се касае до Дания. Досега тимът игра пред собствена публика в Копенхаген, но предстоящият двубой е на неутралния Амстердам. Нидерландия не е далече от Дания и със сигурност ще има верни датски привърженици на стадиона, но атмосферата няма дори да се доближи до тази на "Паркен" в столицата Копенхаген.

"Може да прозвучи малко неправилно, но в някаква степен двубоите с Белгия и Русия бяха лесни, защото енергията вече беше на стадиона. Бях и на двата мача и атмосферата преди и по време на тези срещи беше невероятна. В Амстердам ще бъде съвсем друго предизвикателство. Това е като да започнем турнира от самото начало. Може да се стигне до там, че в деня на мача да не можем да намерим онази енергия. Надявам се това да не се случи, но никой не знае", допълни Ян Мьолби.

"Играчите и Хюлманд заявиха, че са благодарни за подкрепата от целия футболен свят. Те наистина чувстват обединението в симпатиите към себе си. Досега играха у дома и не знаят дали ще бъдат подкрепени от неутралните фенове. Но в социалните мрежи е очевидна подкрепата за отбора заради инцидента с Ериксен. Тя може дори да се увеличи, ако Дания стигне по-напред в турнира", прогнозира журналистиката от Дания Сара Марген.

За разлика от Дания, Уелс трябваше да пътува напред-назад за двубоите си в груповата фаза. Селекцията на Робърт Пейдж трябваше да пропътува хиляди километри за първите си два мача в Баку (Азербайджан) срещу Швейцария и Турция, преди да пристигне в Рим за мача с Италия. "Драконите" смълчаха повече от 30 хил. фенове на Турция в Баку и сега искат да направят същото с подкрепящите Дания в събота.

"Бяхме навсякъде и Амстердам е поредното предизвикателство. Вълнуващо е. Беше предизвикателно да играем срещу Турция и чувството след победата беше страхотно. Нямаме търпение", заявява защитникът Джо Родън.

Уелс желае всичко най-добро за Ериксен също като останалия свят. Бившият му съотборник в Тотнъм Бен Дейвис говори със загриженост за своя приятел, с който се чува по телефона след инцидента. Когато обаче мачът започне, Уелс ще бъдат безпощадни.

"Желаем му всичко най-хубаво за възстановяването му, но искаме да спечелим двубоя в събота. Без излишни емоции", коментира селекционерът на "драконите" Робърт Пейдж.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА