Last news in Fakti

10 Август, 2021 18:36 1 612 4

Александър Томов: Настоящите хора в БФС просто не могат да си свършат работата

  • александър томов-
  • бфс-
  • стойчо младенов-
  • цска

Стойчо Младенов е най-добрият специалист, водил ЦСКА в последните двайсетина години

Александър Томов: Настоящите хора в БФС просто не могат да си свършат работата - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият президент и собственик на ЦСКА Александър Томов е работил на два пъти със Стойчо Младенов. При него е завоювана и последната шампионска титла на червените. Томов е интересен събеседник, когато става въпрос за тима от Борисовата градина и за българския футбол като цяло. Той се съгласи да говори пред "Тема Спорт" по повод актуалните събития на "Армията".

Г-н Томов, смятате ли, Стойчо Младенов е основната причина за положителната промяна в играта на тима срещу Осиек, която всички отчетоха?
- Категорично и еднозначно. Няма съмнение, че Стойчо Младенов е причината за промяната в поведението на футболистите. Той е страхотен специалист и мотиватор. Мисля, че проблемите в отбора не бяха толкова от треньорско естество. Въпреки това Стойчо е човек, който умее да се справя с тези проблеми и да ги отстранява. Той го показа и сега, когато се завърна начело на тима.

Слабото място на Младенов до момента бяха евротурнирите. Смятате ли, че срещу Осиек той вече счупи, така да се каже, каръка?
- Първо, искам да кажа, че според мен ЦСКА със сигурност ще отстрани Осиек с оглед на играта, която демонстрира в първия мач. След това обаче идват още по-сериозни отбори и тогава армейците ще имат нужда от повече класа. Видя се, че в защита тимът има колебания, след като се допуска елементарен гол в последните минути. Аз няма да си позволя да давам съвети на Стойчо Младенов по спортно-техническата част. Надявам се той да успее да подготви максимално добре футболистите и за реванша.

Работили сте два пъти с него и го познавате много добре. В тази връзка вярвате ли, че ще успее в това, което каза преди няколко дни, когато се завърна в ЦСКА - изграждане на шампионски отбор и детронация на Лудогорец до 2 години?
- Не мога да отговоря категорично на въпроса, защото има и други фактори. Със сигурност Стойчо Младенов се нуждае от допълнителна селекция и от привличането на други футболисти. Не искам да обиждам настоящите играчи, но Младенов има страхотен селекционен нюх. Той е най-добрият специалист, водил ЦСКА в последните двайсетина години. Няма равен по отношение на мобилизацията и стягането на играчите, и е способен да изгради отличен и непобедим отбор от българи и чужденци, какъвто имахме при последната шампионска титла. Знае как да намери баланса и да изгради подходящата сплав от състезатели. Такъв бе и отборът, когато трябваше да спечелим 32-ата, но тя ни бе открадната.

Кой и как я открадна?
- Знаете, че бях ударен в сърцето по политическа линия. От една страна, със съсипването на проекта "Света София" със Стивън Ло, който беше за милиард и 600 милиона евро и който щеше да е финансовият гръб на ЦСКА. Ние водехме 6 точки пред Лудогорец, а аз бях повече от убеден, че няма кой да ни свали от върха. И тогава започнаха тайните вечери, срещи и заговори между определени сериозни фактори, които искаха не ЦСКА, а друг да е шампион. Така бе поставено началото на гаврата, на която бе подложен ЦСКА и понесохме поредица от удари, за да се стигне до по-нататъшната развръзка, която всички знаете. Всичко това бе следствие на заговор срещу клуба, който имаше ясна цел.

Каква беше идеята ви за стадиона и ще има ли ЦСКА скоро ново съоръжение?
- Нашата идея бе да построим копие на стадиона на Челси, защото бяхме видели как може да се печели от другите услуги, но не и от хазарт, както се твърдеше. Направихме проекта, платихме каквото трябва и тогава започнаха атаките срещу клуба и срещу мен. Относно настоящата ситуация със стадиона - нека да видим накъде ще тръгне държавата и тогава ще можем да коментираме тази тема.

Липсва ли ви ЦСКА, след като вече 6 години сте далеч от клуба?
- На мен ми липсва като цяло българският футбол, но няма какво да направя. Боли ме, като гледам, че традиционните и големи отбори са с по един-двама българи в съставите си. За да има промяна в положителна насока, имаме нужда от нормално функциониращ футболен съюз, а не от това, което е през последните вече доста години.

Ако сега можете да върнете времето назад, какво бихте променили в управлението на ЦСКА? Кои свои грешки бихте поправили?
- Клубът беше вкаран в една дупка от политици и мафиоти. ЦСКА преживя неща, които не трябваше да преживява. Досадно е, че в момента има два отбора с това име. Беше извършена гавра. Отнеха отбора от мен със задкулисна цел. Всичко бе целенасочено и предизвестено. Кои са най-добрите професионалисти и личности, с които сте работили в ЦСКА? - О, те са толкова много. За Стойчо Младенов вече казах. И в сегашния му екип е един великолепен професионалист като Тодор Янчев. Велизар Димитров е друг блестящ пример за професионалист и човек. Аз все още имам в кабинета си една снимка, която е близо един метър. На нея са Велизар Димитров и Ней с титлата от 2008 година. Снимка, на която са един българин и един чужденец, които обаче бяха блестящи професионалисти.

Преди няколко месеца бе обявено, че Гриша Ганчев се оттегля. Как гледате на този анонс?
- Аз лично не вярвам това да се случи.

На няколко пъти споменахте БФС. В тази връзка ще пожелаете ли успех на Димитър Бербатов в битката срещу Борислав Михайлов?
- Категорично. И не защото е Димитър Бербатов. Каквото и да се говори за един футболен съюз, то показателно е, че ние не сме били на световно първенство от 1998 година и на европейско от 2004-та. Настоящите хора в централата просто не могат да си свършат работата. Смешно е да се обвиняват играчите и клубовете. На всички им е писнало от сегашните ръководители. Тъжно е, че в момента националният селекционер с мъка събира играчи. Просто няма кого да извика. Вината не бива да е отнесена надолу. Рибата се вмирисва откъм главата, но и трябва да се знае, че не Михайлов ръководи процесите във футболния съюз, а друг му дърпа конците. Михайлов е командван, а друг човек трупа успехи и печели пари. Затова, който и да дойде на власт във футболния съюз, трябва да се премахнат лошите практики, които задушават футбола и са в услуга на частни интереси. За начало трябва да се спре с тези ерзац конгреси. Който и да дойде, ще е по-добре от Борислав Михайлов, който е падение като управленец. Половината клубове са търговски дружества за футболисти от Африка, а детско-юношеските школи не функционират.

Откъде датира страстта ви към футбола?
- Играех футбол 4-5 години като юноша. Не бях професионалист, а аматьор. Когато станах на 18, трябваше да избирам дали да продължа със спорта, или с учението. И аз избрах да уча, защото и баща ми беше професор, но в друга насока. Винаги съм обичал и съм бил близо до футбола. Когато Прамод Митал пое "Кремиковци", взехме ЦСКА, защото Божков беше решил да се оттегли. Митал настоя аз да стана президент. Първоначално отказах, но след това се съгласих, защото той ми каза, че те разбират от крикет, а не от футбол. И станахме шампиони с 16 точки разлика, но и тогава започнаха типичните български номера. Първият ми детски спомен от ЦСКА е, когато д-р Гевренов написа едно писмо на треньора Стефан Божков, в което казваше, че съм много талантлив и да ме пробват и аз треперех дали ще ме вземат. Но това беше много отдавна...

Има ли шанс ЦСКА да стане шампион?
- Първо трябва да се промени конюнктурата във футбола, която облагодетелства друг отбор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лупи е родом

    5 0 Отговор
    От село Владимирово, Монтанско.
  • 2 ККК

    5 1 Отговор
    Егати мошенника

    Коментиран от #4

  • 3 Ташо Сомов

    5 0 Отговор
    Лупи е велик, никой не може да го осъди, каквото и дружество да фалира и източи винаги е невинен
  • 4 БСП на Бунището

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ККК":

    Откриха банкова сметка в Швейцарска банка на Сашо Апашо от Шест милиона евро..Явно баща му е бил Професор в нещо друго....