Last news in Fakti

23 Юни, 2022 10:30 1 431 5

Мария Гроздева отбелязва юбилей

  • мария гроздева-
  • стрелба-
  • юбилей

Легендата на световната спортна стрелба става на 50

Мария Гроздева отбелязва юбилей - 1
Снимка: БГНЕС

Мария Гроздева - една икона на българския спорт, празнува днес своя 50-годишен юбилей, предаде БТА. Легендата на световната спортна стрелба е спечелила най-много олимпийски отличия за родния спорт и единствена е участвала на рекордните седем олимпийски игри.

Два пъти със злато на 25 метра пистолет – в Сидни 2000 и в Атина 2004, плюс три пъти с бронз на 10 метра въздушен пистолет – в Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2004, Гроздева има във визитката си още осем европейски титли индивидуално и четири отборно, заедно с безброй медали и трофеи от световни, европейски първенства и купи.

И още за явлението в стрелбата с марка "Гроздева". За 30 години най-точните очи на нацията са уцелили общо 88 медала от елитни първенства и турнири. Тя е на второ място във вечната ранглиста след сръбкинята Ясна Секарич с 18 златни, 17 сребърни и 7 бронзови медала от Световната купа. В кариерата си има сребро и бронз от отборни световни първенства, 7 медала от финали на Световната купа (2 златни, 2 сребърни и 3 бронзови). Също и 29 отличия от европейски шампионати, от които 12 златни – осем индивидуално и четири отборно. В олимпийската история Мария Гроздева е втора за всички времена при жените след рускинята Марина Логвиненко, която също е с актив от 5 медала и 2 титли, но с един бронз по-малко.

Мария Гроздева е "Спортист № 1 на България" и "Спортист № 1 на Балканите" за 2004 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧРД

    2 2 Отговор
    С пищов в ръката е лесно да вземеш злато и други ценни метали и книжа.
  • 2 Прав

    3 0 Отговор
    Ма 🖕рия Гро 🖕здева от Ел🖕ин Пе 🖕лин МАФИЯТА
  • 3 898011

    4 0 Отговор
    Тая колко патлака счупи на времето.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.